用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 備戰【叩門-筆試】,求經驗。
樓主: houyin2001
go

備戰【叩門-筆試】,求經驗。   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 20-5-1 02:03
叩呢幾間,首要符合全级123,信仰,舊生,特工等才有机会揸筆。手揸直资,自行落空,恕我直言,叩中机会微 ...

同意。

自行都落空。再叩(尤其是今年)都係無用。

銀禧校長以前講過,叩門條件,基本上同自行一樣, 暗示自行唔得叩門都唔會得。

如果你連非傳統名校都自行失敗,叩門只能再找落少少個D。

nillnill 發表於 20-5-1 10:16
所以樓主貼文都開始令我擔心,一旦需要叩門,應該叩邊幾間?不是應該叩返自行的嗎?

當樓主中B1B或B1C唔甘心,第1時間應去最有機會收而好過手上個間既B1A學校。不過,津校通常只收表,第2日先考試。然後才去傳統名校叩。

當樓主中B1A,第1時間去喇沙九華叩。因為佢地只招呼第1日上午親自到場既孩子。去傳統名校叩門,只能夠身上有足夠彈藥+無後顧之憂才成。

----

如果派到中中而想讀英中的話,亞爸把填好既津中表格去派(因為第2日先考試),亞媽帶孩子去直資叩。直資好多時第1日上午就額滿(今年情況應該更壞)

manlee22 發表於 20-5-1 14:37
今年未開估,怎解會估情況更壞係因為多咗2%升中學生?

其中一個因素。但最重要係,因為自行早左出結果,所以心大心細跳槽既精英,今年好清楚得定唔得。肯在直資留下學生資料紙既,應該係決心唔玩大抽獎既學生。應該唔會太多叩門跳槽既學生。
‹ 上一主題|下一主題