用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局譚歐陽少芳+根德園
樓主: wingwingkam
go

保良局譚歐陽少芳+根德園 [複製鏈接]

Re: 很苦惱 ! 保良局譚歐陽少芳+根德園

My son gets the seat from Kentville and PLKTAU AM. We have decided to let my son in Kentville ! :)
wingwingkam 寫道:
希望大家可以比 d 意見 . tks tks tks

Re: 保良局譚歐陽少芳+根德園

譚歐對紀律係比較寬鬆架 ! 係好定唔好, 你自己衡量啦 !

睇一班班啦, 我當時果班就有人吐口水, 打交 (不過我唔知係咪間間學校都有呢d case)
功課量我覺得可以應付到既 ! 但我個女就要用好多時間去pick up 中文 !

Dear Daisy ,

tks for reply.
我想應有個別小朋友在行為上是有問題的 .
我覺得不應給小朋友看太多電視 , 會誤學不正確說話+ 行為
我英文不好 , 若老師同家長溝通 , 不是英文對答呀 ? 我怕攪唔掂 . 待覆

You could talk to the English & Chinese teachers.  Of course, if you can speak English, you can discuss with them more details.

你的擔心亦和我當初一樣, 所以我比個女讀左譚歐, 但之後發現中文能力比英文更重要, 而且很難在坊間搵一些中心去補中文, 反而英文就大把 ! 而且香港小學大部份都係中小, 所以英文就算好, 到上左小學 (中文小學), 你的中文差, 到最後, 中, 數, 常的成績都會差呀 ! 所以你要想清楚 !

自已係家是同佢講中文的 , 應可在工課上幫助到小朋友 ? 待覆

當期時我都係咁諗, 但實際上有兩難 :
1. 依家學校d野好深, 就算係中文, 有d我地知, 但點解釋到令小朋友明係有難度.
2. 小朋友好多時都唔聽亞媽亞爸教, 到時都要比人教 ! :evil:

If discipline is your top agenda, I'm afraid PLK is not your cup of tea.

If you want to share more about PLK, u could pm me and I will discuss with you in details when I have time as I'm very busy in coming weeks as my helper is on holiday !

I suggest you set your priority first.
For me :
1. Disciplines (once it well establish, it could benefit for the whole life - my believe)
2. Love & Caring Teachers
3. Acamedic (you could support it in any other ways apart from school !)

Dear Daisy ,

tks you for reply .
係公司偷偷回覆 . 你是否要返工  ?
我都知要 set point ,家長主要想小朋友在什麼模式學校學習 , 但人太貪心, 得 1 想 2 . 我最初是想小朋友建立良好英文基礎 , 好啦 PLKTAYSF 收了 , 但又想小朋友能在學校有嚴謹德行 , 又怕 PLKTAYSF 情度是否夠料 , 上小學時, 比較易上手 ? 唉 , 我自已都唔掂 , 若女兒學習工課深 , 自己可幫到佢嗎 ?

wingwingkam

我當然要返工啦 !
既然你決定左, 唔好諗咁多啦, 疊埋心水讀啦, 擔心都無謂 ! 其實有時都好睇小朋友自己既學習動機既 ! 幼稚園三年唔會相差好大, 小學至努力發力啦 !

送出 :
校褸 size 17 x 1件
冷氣外套 細 size k1, k2 合 x 2件
冷氣外套 大 size k2, k3 合 x 1件
體育衫褲 size 22 x 2 套
校tie 1條
請自行安排取貨 (或可安排mtr 交收)
‹ 上一主題|下一主題