用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-8-4 10:07 發表
我有幾張如抬挙道升級証書等,要開學先拿到
你比我好了

我都有兩張跆拳CERT呀! 借比你啦。

我地幼稚園搵會館返去教, 所以學期尾已經拿了回來啦。

原帖由 Gogojuly 於 10-8-4 13:43 發表

請問你是怎樣做的呢?可以分享吓嗎?

都係放下CERT, AWARD, 同埋少少家庭相囉‧

原帖由 ziyi 於 10-8-4 14:31 發表
多謝啦,我個囡也是學校找會館返去教,但最後一堂臨放暑假才考升級,知道成績ok,但條帶及証書要新學期才有

我個囡是考黃綠帶啊

ME 2...我女都係黃綠呀....哈哈....我地條帶都羅埋LU...
佢地又會LAST一堂先考既?

原帖由 Natma 於 10-8-4 14:46 發表
我認識有個K2男孩, 有以下資料:
1. 大仔
2. 校際音樂及朗誦節有2個Honors同3個Merits
3. Yip's Choir 有兩年獎學金
4. LCM Levels 1, 2 & 3 - Distinction
5. Trinity Initial Drama - Distinction
6. 各類大小比賽有 ...

我係佢父母, 會考哂先。到真係收哂先考慮。

小朋友面試真係好講運, 遇著果日唔開心, 仍又未必有好表現。大吉利是病左, 又會呆呆地唔出聲。
所以而家都係先報名, 之後收左先再算囉...

BTW....好彩佢係男仔, 呀女少一個強勁對手...哈哈...

原帖由 puika_shop 於 10-8-4 15:13 發表
想請教一下--- 林文燦學校好的嗎 ?

我BUY佢英文教學, 同埋中學校網好。至於好唔好, 我未聽簡介會, 未有太多COMMENTS。

原帖由 ziyi 於 10-8-4 16:13 發表
不過自從聽聞DGJS是用中文interview,心絲絲想俾個囡見識一下,但肯定就唔會讀,原因唔係學費,而係補習班等開支

考啦...大家都係見識下, 玩下JE...
至於真光, 我之前都有考慮, 但我有個朋友係舊生, 話小學麻麻地, 叫我都係搵返D學校"往上"發展既, 好過搵舊校喎...SO, 我放棄左呢...

原帖由 flostangraphy 於 10-8-4 18:41 發表
搞掂?!! 恭喜喎!!!

初稿咋....朋友睇完有評語, 我會再改架。

原帖由 Gogojuly 於 10-8-4 20:16 發表

請問cert是彩色影印還是先scan,再用printer 印出來呢?

因為我RE-SIZE左D CERT, 所以我係SCAN完, 執好位先PRINT。
以前呀仔果份冇限頁數, 所以1:1, 係就咁COLOR COPY。

原帖由 ziyi 於 10-8-5 12:28 發表
係啊,打的可能30元以內
如果我囡囡下年就未必會去見識啦,因為已經搬回去了

咁你記得DOWNLOAD FORM啦。哈哈!

原帖由 chuppy 於 10-8-5 13:32 發表
你地考唔考德望呀?

我地會考呀。

原帖由 ziyi 於 10-8-5 15:25 發表
唔好啦
想想我自己比較喜歡囡囡的
但如果再生多個囡囡,即係我一個要服待3個女人
頂唔順,但又唔喜歡囝

哈哈..如果而家從頭來過, 真係好鬼辛苦....呀STAN兄真係好大勇氣....如果而家要我再由夜奶果個時間再捱起....我會癲....

原帖由 ziyi 於 10-8-5 15:44 發表
那9/4記得帶齊東西,親身去學校填表報名啦
我都係咁耐上BK,見第一間要帶齊文件,即時拿表,即時填,即時交的學校,好傳統啊
我就要下星期準時上網online application TSL,唔係怕選唔到10/10 interview,就頭痛啦:b ...

得一日親身報名咋? 咁我要帶咩呀? 我上佢個網仲未睇到喎...

原帖由 ggoo 於 10-8-5 16:40 發表
你唔好咁 望住我wo,我冇去陳守仁簡介會所以唔知者. 咁都好d,唔怕同真光撞期,但播道其中一日面試都是10月9日,可能要響份報名表到注明先得,仲有好多學校面試時間未出,到時都有機會撞期,唯有揀d真 ...

TSL可以上網睇返呀! 你上去睇下啦, 佢有講埋收生準則。

TSL可以上網睇返呀, 你上網睇, 佢講埋收生準則。

原帖由 ziyi 於 10-8-5 17:09 發表
因為喜歡孩子的媽,如果生個女孩子樣,但男孩出來,想起都
現在囡囡跟孩子媽是99.99%一樣的
如果compare孩子媽小時候的相100%一樣,多可愛
而且女孩也可跑步踏單車

...

HEY.....我仔仔就係99.9%似我喎.....眼大, 口大, 鼻大, 都幾靚仔呀! 哈哈! 反而妹妹就係似爸爸, 只係眼睛似我....仔仔似媽媽, 囡囡似爸爸, 都OK呀....哈哈!

原帖由 silvia_ng 於 10-8-5 17:15 發表

得一日親身報名咋? 咁我要帶咩呀? 我上佢個網仲未睇到喎...

睇到啦...唔該....唔知佢收唔收PORTFOLIO呢?

原帖由 ggoo 於 10-8-5 17:24 發表
silvia_ng :
唔該晒你既提醒,其實我都知網上有得睇返,不過我諗住都是陪跑既多,所以一直冇上去睇.我真是一d信心都冇,我怕我女冇一間學校肯收.
我女個樣都是似daddy,所以我女細個既樣好似男仔,好彩大個 ...

唔好咁唸呀! 我想當年都對仔仔冇咩信心, 到佢英華2ND IN都入唔到, 真係覺得佢唔係好掂架。但世事就係咁奇怪, 唔知點解佢又可以入到TSL, 所以每間學校都有佢特別鐘意果TYPE, 唔好唸太多啦! 我地做家長既, 盡左力同佢安排就算囉...

原帖由 chingchingb.ma 於 10-8-5 17:52 發表
收PORTFOLIO

THANKS!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-8-5 17:56 發表
舊年KTS及DGJS都係10月9-10呢段時間interview,如會報呢2間,要有心理準備會撞期。

呢兩間我都打算報喎....唔會咁橋掛....DGJS好似分好多日IN (不過都係兩年前既事, 我仔仔以前D同學仔我見佢地D 日子打得好散)。
呢兩間洗唔洗見家長架?

原帖由 ziyi 於 10-8-6 12:19 發表
當然啦,又唔係有錢無地方洗,報得梗係心儀想入
TSL學我一樣啦,選星期日啦,雖然沒有了family day,但好過撞期啊
女拔公布了first interview嗎,我未看,如果真的跟其他撞期,我唔會申請啦
尤其我只係想去見識一下
係幾時啊 ...

TSL我都打算選10號朝呀, 唔知到時有冇機會見到你地呢?

原帖由 flostangraphy 於 10-8-6 13:51 發表
grrrrrr.... 出年係二仔先....
細女要再等5年......   
依家唔輕鬆..... 遲d就冇機會....

你有排捱呀你....哈哈! 仲有冇打算生第四個呀?
‹ 上一主題|下一主題