用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? ...
樓主: Mat_Dad
go

學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? [複製鏈接]

原帖由 Mat_Dad 於 11-10-13 10:06 發表
結果我太太比校長教訓一輪

投訴的威力真係好大,現在的學生都是王子公主...皇上皇后隨時發炮

做老師真係好慘, 而家唔再係教育界, 已經變左服務業...

教仔女去廁所係父母既責任, 但可以推哂落老師度...咩世界? 講真, 3歲上幼稚園已經要學啦, 點解到6歲上小一都仲要老師忍讓? 仲要話老師應該要比佢去?

細路話唔去又去, 父母3前年開始不斷比機會, 唔罰下佢, 唔比佢試下後果, 之後期望老師同自己一樣"縱容"佢, 如果唔比就話小學老師唔o岩....

真係無言...

原帖由 bbJP 於 11-10-14 10:05 發表
中國人的教育,係要小朋友當眾出醜/打擊自尊心成為懲罰的手段,以達到規模行為之效,但枉枉只教出一班只受他律,不能自律之輩,亦難怪近年精神病有年輕化的趨勢,愈來愈多小學生看精神科.香港教育,不談能造就多少知識份子, ...

近年精神病有年輕化的趨勢 - 就只因90後的家長開始縱壞小朋友, 將自己的責任推比其他人。所以咪個個有咩唔如意, 就覺得呢個世界欠左佢囉!

我地呢輩都係自細係咁比屋企人教。律己以嚴, 待人以寬。我覺得我地呢一代好過而家呢代多多聲啦...我唸都唔係得我一個咁唸。d小朋友太過溫室了! 小息後第一堂唔比去廁所我覺得係好正常啦!
‹ 上一主題|下一主題