用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 2nd Interview Letter
go

DGJS 2nd Interview Letter [複製鏈接]

我都收到信啦! 我地11月5號2ND IN呀!感謝主!

頭先我都心跳加速呀! 到而家都未能平復呀!

原帖由 ssskwan 於 10-10-26 13:52 發表
Is there other 2nd interview date apart from 5/11?

我識有人係11月4號的。

原帖由 Sumyeema1 於 10-10-26 14:24 發表
恭喜 silvia_ng, 你個女又 smart 又可愛。

想問定先, DGJS vs TSL, 你會揀邊間?

一定係TSL! :)

另外多謝哂你既讚賞! 其實我地對佢冇咩信心架咋!

原帖由 Blessings 於 10-10-26 14:43 發表
Silvia Ng, why do you choose TSL instead of DGJS?

因為哥哥係入面讀, 又讀得好開心。咁我可以方便照顧時, 小朋友又有共同話題, 都好好呀!

原帖由 mimame 於 10-10-26 14:43 發表
May I know which kindergarten your daughter is now studying?

Just curious to know which kindergarten is their cup of tea.

THANKS

呵呵...我地唔係名幼稚園呀! 小女讀崇真小學暨幼稚園既主流班。

原帖由 mimame 於 10-10-26 15:00 發表
崇真 is also a "hot-pick" kindergarten ah!

My daughter's 2nd interview will be on 15 Nov, quite far from 5 Nov.

Your 1st interview was on 8 or 9 Oct?

崇真D老師真係好好, 所以我都好多謝學校比咁多唔同既機會比小朋友表現自己, 建立自信架!
我1ST IN係8號PM。

原帖由 Sevendwarfs 於 10-10-26 15:00 發表
It's the first time that I heard someone would prefer TSL to DGJS.  May I know why?  I guess that you will change your mind if you could get both offers finally.  Let's make a bet!  Cheers,

如果你見過自己兩個小朋友手拖手返學, 哥哥先送妹妹到課室, 再KISS妹妹之後才走, 你就會好想佢地繼續日日手拖手返學, 真係好SWEET架!
至於放棄邊間, 其實而家TSL都未公佈入2ND IN, 可能佢會唔收呀妹呢。當然, 要放棄一間好好既學校, 會有唔捨得, 但我地兩公婆對呢樣野早已有共識。所以就算DGJS收左, 我都唔會HOLD住個位唔放:P

原帖由 Sumyeema1 於 10-10-26 15:03 發表
可能我太早問你,個人意見,如果 DGJS 收妹妹,到時真要考慮清楚, 唔好因為容易照顧哥哥,而令妹妹放棄一家好學校。

當然,TSL 都好好。

聽日就知TSL入2ND IN, 希望妹妹BINGO啦!
再者, 妹妹而家入到DGJS既2ND IN, 但睇死佢最後都唔會入到, 哈哈!

原帖由 share123 於 10-10-26 15:17 發表

恭喜你地,請問你地邊日in架? 上午or下午?

8號下午-報英文INTERVIEW的。

原帖由 Blessings 於 10-10-26 15:19 發表
我羡慕妳除了因為妳個女有2nd in 之外, 更加欣賞你同你先生有好清晰的目標及價值,希望妳心想事成啦!祝明天收到妳的好消息!

我都希望你都OK呀! 仲有希望BK既家長都有好消息!

原帖由 ziyi 於 10-10-26 15:22 發表
恭喜妹妹
我看了妹妹的second interview letter,即係second interview是否夫婦一起去啊, 因為我見上面寫住"parent (s)"
另外,妹妹一定得的,聽聞DGJS喜歡全職媽媽的,你已經幫妹妹加分啦
不知我的馬騮囡如何,我想機會 ...

我打算自己同妹妹去咋, 因為要爸爸去接妹妹放學。嘻嘻! 反正校長都唔會見我啦!
BTW, 希望今晚都收到你既好消息!

原帖由 一家三口 於 10-10-26 15:23 發表
silvia_ng:

唔好睇死妹妹. 因住佢"MOCK"妳"鵬"牙呀.  加油呀.

哈哈...好好好....希望佢可以順順利利完成埋D 2ND IN, 我就可以放鬆下啦....如果聽日都得, 就有成3間2ND IN要去, 又要驚過會唔會撞期呢!

原帖由 Sevendwarfs 於 10-10-26 15:32 發表
明白了﹗其實﹐我兩年前都面對過類似的選擇問題。我大女當時在十二月初已知道被一間我很心儀的學校收了﹐我當時興奮若狂﹐還肯定的說一定不會再考慮其他學校了。但當十二月尾知道DGJS都收了我的女兒﹐來自四方八面的人也來勸我 ...

嘻嘻...我老公一早估我會十五十六, 亦笑我一定會聽人講, 最後比個女入DGJS。所以佢已經早早同我洗定腦, 話試可以試下考(因為我地對囡囡都係冇信心既), 但如果兩間都有幸入到, 就要選定一間, 唔好咁自私。

我想主會為我女兒選最適合既學校, 可能呢間唔會係最好, 但一定係最合適。

原帖由 gm2811 於 10-10-26 16:45 發表
首先, 恭喜所有收到2nd interview letter既家長, 可否分享吓你地囡囡係大囡/細囡?

Aug 2005

想問下其實SHORTLIST幾多人入2ND IN呢? 我睇有D POST話SHORTLIST 500人, 查實有冇咁多呢? 呢個問題真係要請有經驗之人解答了! THANKS!

原帖由 ahtan 於 10-10-26 18:04 發表
My second interview date is really late. Anyone got interview date later then 13th Nov??

有呀, 我有個FD 15號, 朋友既朋友都係15號。

其實今年有幾多人考呢?

原帖由 ahtan 於 10-11-1 19:55 發表
But maybe she only works on the interview in the AM session? She might need to take care of school stuff in the afternoon. Why will they make all these hassles of having two interviews, but just to cu ...

我地下午1:40 2ND INTERVIEW。

我就覺得唔一定兩個只能活一個啦, 可能兩個都BYE BYE,可能兩個都得囉。

我呀女今日仲同果個小朋友拖住手一齊上樓+入校長室, 大家都係唔識既, 所以兩個小朋友都感覺良好呀!

BTW, 呀女話今日得校長一個IN, 冇其他人係房, 用左大約15分鐘。唔洗包剪DUP選先後, 校長叫呀女同佢傾計先, 之後再去睇書。英文INTERVIEW, 另外一個係中文。呢樣應該會跟返你報名時填寫既安排。

仲有....我喵到CHECK LIST果度, 今日個NUMBER去到210。如果11月1號IN到11月15號, 每日約42人, 有11個工作天, 咁即係應該SHORTLISTED左大約462人。但此為估估下, 未能盡信...報告完畢!

原帖由 mimame 於 10-11-5 15:18 發表
I thought it starts from 2 Nov till 15 Nov.

So 210/4=52.5
52.5 x 10 = 525
so around 500-550 candidates?

唔係呀, 我朋友既朋友係1號IN。
‹ 上一主題|下一主題