用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華插班要求
go

英華插班要求 [複製鏈接]

今日先出, 要求不差過LS:

http://www.yingwaps.edu.hk/html/apply-other.html

現正接受本年度小三插班生申請,詳情如下:

名額:一名

投考資格:全級首五名或A級成績
     操行B+或以上

截止報名日期:2009年12月31日

辦公時間:星期一至六 9:00a.m..-3:00p.m.
(星期日及公眾假期除外)

考試日期:2010年1月19日 3:30p.m.-5:30p.m.(包括中、英、數)

入學日期:2010年2月1日

備註:
1. 請家長於辦公時間親臨本校遞交學生個人學習檔案
2. 資料一經遞交,將不獲發還
3. 校方只會致電通知部份申請人應試
   1    0    0    0

回覆 2# mya 的文章

學生成績名列前茅代表他已經對學校給他的測考應付有餘, 有人會留低享受第一的感覺.

有人會去另外一個更高程度戰場找可以打敗自己的人, 給自己進步的空間和動力, 遇強愈強

原帖由 Kanba 於 09-12-18 11:24 發表
Annoucement posted in school's website is "high profile"? Commercial?

Interesting point.

A parent is referring the annoucement here for discussion only.

=====

Grade A requirement for only 1 vacanc ...

Agree! 唔上YW web site 都唔知佢收插班生, 又點會 high profile?

Commercial...校長曝光率多些不算是什麼, 很多學校都有不同刊物去介紹自己, 摺埋唔出聲是不是最好呢? 多些channel 比家長先了解學校再決定申請與否, 有問題嗎?

補習天王就commercial...幾時見過林校長個樣在巴士車尾出現過呢?

我只是想提醒有 YW offer 的家長, 如果未有更好的offer 在手而放棄YW, 以後想考番入來讀都不容易...

明顯是津校時代的家長對林校長不了解, 似乎係呢個媽媽一廂情願, 覺得校長會因為哥哥而收細佬

如果真係因為親屬關係就可以在interview之中有人情分,  
你估後果如何呢? 其他考生投訴又點算呢?

如果係我就唔會太直接同校長講細佬入學既問題, 既然已經是YW家長, 就應該比其他人多機會表達自己教育理念, 做好哥哥的image給校長睇

自己睇下:
http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-03.php
‹ 上一主題|下一主題