用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區一問
go

葵青區一問 [複製鏈接]

khmama.

仔仔就讀葵青區一所小學,經過2次呈分試,班主任用上教育局的formula計出,現在全級的名次是15/197,請問:

1. 自行收生階段是否可搏一搏 聖公會林護及中華傳道會安柱?!
2. 順德聯誼會李兆基及善德,哪一間較適合他?
3. 請問匯基書院(東九龍)評價如何?如以他的成績是否可以入讀?

謝謝。
:lover:
   0    0    0    0

謝謝, 那麼,即是林護應該無行咯

個心真係十五十六.....本來已經預定係第一第二階段都放係第一志願, 但聽得越多, 就越覺無機會.....又唔想浪費個額

真係煩死人呀.....

本來善德同李兆基都係心頭好, 但上星期六聽左李兆基,印象唔係幾好咯

點解葵青區咁少選擇架:naughty:

回復 黃巴士 的帖子

李兆基:感覺黎既,唔多鍾意,校舍好似好殘,對校長同2個副校長無咩好感,我同阿仔都有同感,好個人亦好主觀。

善德:上星期六去完開放日,感覺良好(可能有D家長會認為係做show),校舍、學生、校長、副校同地點都切合個人要求,校長坦白風趣幽默;另一方面,亦想阿仔接觸下佛學D理念,學下做人道理(依家小學係基督教,接觸下不同宗教,對個人應該有幫助)

以上都係好好好個人感覺,上面既原因可能好空泛,真係要家長同小朋友去到間學校先感受到

自行我自己心水係:林護(搏一搏),善德 (個人喜好)

自行阿仔心水係:林護(好既學校),安柱或者荃官(因為班主任提過呢2間叫阿仔試)

再諗清楚先,仲有時間。

回復 黃巴士 的帖子

希望幸福之神眷顧,抽到個前既#啦,祝大家好運!
‹ 上一主題|下一主題