用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-6-20 09:55
孩子们这种精算学的做法,儿子自从初中开始已经令我们哭笑不得。

他在中三以后,才交足功课,有平时分。: ...

哈哈,一模一樣。 我成日懷疑點解初中成績上唔到去? 原來SBA讓賽,中五先肯認真做和交功課。

shadeslayer 發表於 22-6-20 12:51
我唔知我嗰個係咪讓賽,但pattern 差不多。她初中成績平平無奇, BBCC咁,好少有A。老師同我講,佢份測驗 ...

唔知好嬲定好笑,學校中四開始按選科及成績分班,所以中三就開始叫他注意佔20% 嘅SBA,佢唯唯諾諾咁話知道。 OK, 勉勉強強入到嗰班。中四又叫佢繼續注意SBA,外國大學會睇中四中五成績,最終成績又係差唔多。(中四上學期家長日老師話佢SBA分數出咗後曾懷疑佢唔適合讀呢班,不過期考後(佔80%)又拉返上去)。

中四下學期開始終於好啲,問下佢,佢話因為唔可以Hea了,先知道佢原來一路以來自己規劃自己嘅排位。問下佢可唔可以上前列? 唔得!中,通夠就算,唔會花時間,冇呢兩科上唔到前列咁話。

cow 發表於 22-6-22 10:13
這裡發言家長, 好似無乜仔女考HKDSE

有呀。23年DSE, 自修IAL啱啱考完。

cow    發表於 22-6-22 12:07

新娘潭主要有兩段危險路段,第一段就係大尾篤上去果段,因為單車上山要走之字形,汽車要過線避,同高速落山單車相撞,出事太多(個個週末都要出動救護車)所以呢段後來強制推車。第二段就係落鹿頸前嗰段長命斜,可以好快,通常轉彎時路面有石仔或者唔識亂踏Brake就會出事。幾十年前,見住同學仔喺呢段成個飛起落地,滾落山,個頭爆缸,好震撼,
‹ 上一主題|下一主題