用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 在2022,幾個特別的日子
樓主: ABC-DAD
go

在2022,幾個特別的日子 [複製鏈接]

annie40 發表於 22-6-2 22:30
完全理解妳的心情,呢埋擔心,隱藏懐疑,基本上就是「進階家長」的必修課。

女兒六歲已經有自己的「至愛 ...

哈,阿女也是 Spartan Finisher,真係好硬淨。

annie40    發表於 22-6-3 12:11
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-6-3 07:37
我的經驗及觀察身邊的朋友,「堅持」是相信自己的預判是正確,而且有成功機會,勇往直前。開始及過程中也 ...

一些孩子較宅,隨緣。又一些孩子差不多相反,Motivated,堅持,熱衷,Multitask,硬淨。

乜嘢決定呢種性格,幾多係天生,幾多係後天?

ANChan59 發表於 22-6-3 11:19
你最後兩個問題,我無法quantify 個答案。我主觀覺得後天比例會高些,較細的時候,受父母性格,家庭環境影 ...

我唔知道答案,一直想不通。

女兒初小已經展現出佢嗰種樂觀,外向,敢於表達自己情緒,對自己有興趣嘅事非常堅持性格,對自己冇興趣嘅事點樣逼,佢都唔會做,非常自我。如果說後天,小一二好像還沒有時間發展出這樣鮮明的個性。這是天生嗎?

小二佢已經開始參加一個某某選舉,每年揀八個得獎者去美國太空營。選舉要做創意作品,又要過三關。第三年已經去到最後階段,到而家我仲好記得我哋喺餐廳等電話,但係1分鐘1分鐘過去都冇電話來,阿女慢慢失望哭出嚟嗰個樣,兩老心痛至極。第四年,最後一年,我跟阿女說選舉不一定公平,志在參與,今年不要去再參加了。其實是我不想她再受傷害。阿女堅持要參加,屢敗屢戰到最後一刻,我和太太也十分慚愧,沒有相信女兒。

另一方面,文化又好似影響好大,我觀察,一些愛給孩子自由嘅父母家庭,孩子又真係好似比較外向堅持,較容易搵到自己興趣同埋熱誠。

ANChan59 發表於 22-6-3 11:19
你最後兩個問題,我無法quantify 個答案。我主觀覺得後天比例會高些,較細的時候,受父母性格,家庭環境影 ...

如果講到先天就要定義什麼是先天条件,創造力,智慧,體能,過目不忘,數學,語言能力?

Xxxxxx

我比較想知道個性嘅形成,多於呢啲好具體嘅能力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 22-6-3 17:23
我沒說過什麼「先天不足」的事!
你家的內政,請別把我拉進去。

你講嘅嘢唔會錯,但亦唔會有用。點解咁多人對先天或後天有興趣,就係判斷邊啲係後天我哋家長可以做一啲嘢,邊啲係先天嘅性格根本改唔到,集合大家智慧去判斷。

ANChan59 發表於 22-6-3 14:44
你最後一段,我是大致認同,但我不完全相信絕對自由是對孩子最好的,我以前看了一本書「為孩子定界線」Bou ...

家長俾小朋友自由空間,就好似最基本嘅人權言論自由一樣,係有界限的。

不同家長不同地區,呢個界限嘅大與小,差別就好大。我哋就係將呢個圈畫到好大嘅家長。自由空間大,又唔代表家長乜都唔使做。呢個又係另外一個題目。

我有種想法,愈有潛質嘅小朋友,愈須要有生活同埋思想空間發展出佢嘅潛能。

ABC-DAD 發表於 22-6-4 10:05
你最好另外開一個題目,想劃幾大個圈都系你自由。
目中無人嘅呢度唔觀迎。
...

你可能有啲搞錯,係我同陳sir先講先天後天嘅分別,插嘴嗰個係你喎。烏蠅?

而且,啱啱話我插嘴,但係轉頭我同陳sir講劃圈,你又加把嘴。

規矩係你定,OK.

stillgood20 發表於 22-6-4 13:39
社會,教育都有固有標準.對於有潛質的小伙伴 ,是一種限制.

而且, 成敗高低是判斷質素的基準.

話雖如此,小小身軀所擁有的潛能,父母心裏有數吧?

stillgood20 發表於 22-6-4 14:02
我細囝可能係另一類極端.
不理分數,不會學習,
不多努力, 太遊閒, 又無目標…

還是他見到亞大的成果不能超越,或者冇信心超越,索性不用努力?

ok_ko 發表於 22-6-6 09:58
性格似乎包括好多嘢。不同學派有不同描述。籠統把它分解為態度、意志、情緒和理智各方面,而每方面又可以再 ...

你女兒不是要堅持做好一場比賽,她是一定要有成果。單以這一份執著而言,我認爲先天影響較大。

Xxxxxxx

這是好勝心強嗎?

過去有幾次她在失敗邊緣徘徊。這些不只是小的失敗。如果佢唔係享受個過程,只係想勝利,我是挺擔心的。

ok_ko 發表於 22-6-10 10:24
姐妹,同意最好當然是能看透成敗,做到勝不驕敗不餒… … 。點解越講越有道家味道!!!
卡爾威特的教育 ...

我有去看卡爾威德,但我不太相信。我相信,小孩子只要家長多陪伴,多出去走走,香港孩子一般都要學中英雙語,我覺得已經好好。我沒有用什麼字咭迪迪尼教材。主要的教材就是生活,看看書,上上興趣班,游游水

ANChan59 發表於 22-6-11 09:10
阿仔細的時候,要面對學習遲緩的問題,我們有留意卡爾威德及蒙特梳利兩種教學法,當時覺得蒙特梳利較適合 ...

我不是用家,但較接受蒙特梳利

annie40 發表於 22-6-11 10:17
姐妹,同意最好當然是能看透成敗,做到勝不驕敗不餒… … 。點解越講越有道家味道!!

Xxxxxxx

敗是過程,不是結果

Xxx

但看得出女兒從少已經對某些事,特別在意,給自己壓力好大。我扮滿不在乎也不行,這顯出我和她思想行為上的距離。

如何表現明白及支持女兒在意的事,又不加強壓力,好難呵。

ok_ko 發表於 22-6-13 10:37
我估應該冇對錯, 只係不同嘅選擇而已。 其實只要家長肯用心,用時間, 大致上都應該正確。 只是在實踐上 ...
後來分別認識 卡爾威特, 金田七, 杜曼 及 蒙特俊利等。

Xxxxx

金田七我不知道是什麼東西來的。

大家有不同想法唔出奇,杜曼閃卡我最唔 buy。純粹講認字一定有效果,但係認字嘅最後結果係想有讀寫能力,呢啲閃咭對讀寫能力幫助,我用其他自然點的方法更有趣同實用。以前興的迪迪尼我也毫無興趣。

ok_ko 發表於 22-6-13 12:28
係嘅。閃卡的應用其實十分有限。只是在開始前,我懷疑過BB能否每次看1秒,每日3次;三天後,就能分辨出來。 ...

我哋由無字天書看起,後來每頁一字,二字,一路走下去。

stillgood20 發表於 22-6-13 15:18
閃卡, 我有位遠親媽媽, 很喜愛這方法.
十年多前, 更上電視專輯, 示範閃卡記憶.
當年, 帶著孩子,  往那裡都 ...

我比較相信循序漸進,適當嘅年紀學適當嘅嘢,例如小二乘數你要K3孩學,所花時間一定倍增,除非係神童。所以早教嘅嘢我都係麻麻。

annie40    發表於 22-6-14 20:49

cow 發表於 22-6-15 13:16
循序漸進, 但個別人士有差異, 某方面有talent, 可以早點學

個人認為,小聰明,小 talent,不用早學,尤其孩子小。世界上有很多有趣知識,學寬啲,不用學深啲。
‹ 上一主題|下一主題