用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?
樓主: samuel89
go

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+囝囝爸+於+13-6-8+00:08+編輯+

原帖由 囝囝爸 於 13-06-08 發表

回復 shadeslayer 的帖子

小弟一介網夫,知道幾間,接觸過百幾個小學生英文,跟幾十個家長傾過教育,已經超額了。不要太貪心。

什麼方法咁巴閉?咪你打死唔信個D囉。

囝囝爸  你信就可以,已經上百人受惠。 我唔信影響微,官津唔信亦或做唔到?  發表於 13-6-8 00:18
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

akys  不計將來選擇留學的低組別學生,國際,直資,私校,B1加起來都不少。其實幾多才足夠?  發表於 3 分鐘前

Cxxxxx

唔係所有直資,私校,B1 校的所有學生可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-7+13:14+點

原帖由 teambuilder 於 13-06-08 發表
英文句子有語病, 唔代表英文"差", 只係唔夠專業.  如果要講, 不如話呢個問題"錯"或者資料不足無法解答.
首 ...

我寫錯 31th 低打,但我在論壇出 po 所講的重點不是個日子。你可用 XXX 代替。

Samuel 對律師有較高的道德要求,我卻對大學生、專業人仕寫和講英文有較高要求。認為一個 master, 一個專業學會會員,寫文比公司高層看,應該好點。一個老師叫學生背默一遍低劣的文章,我也接受唔到。
其實合格線定在那裡,因人而異,因情況而異。顧主常批評港生英語卻是事實。

我成日比人話吹毛求疵,無問題。但看過都市日報專欄公共空間,和 Michael Chugani 的英語專欄,便知他們吹毛求疵的程度,我的是小學生程度。

做人無要求也是一種態度。

Samuel,

由運動到學校收生標準,撐得太遠,太大題目。

其實,「變強」也是「適應」的一種。

ANChan59 發表於 13-6-8 11:29
Samuel and Shadeslayer

何謂歧視?
Oxford dictionary
Discriminate:

Make an unjust or prejudicial distinction in the treatment of different categories of people, especially on the grounds of race,sex, or age.

有能者居之,當然不在歧視之列。如果唔係用人唯親咪死?

回復 samuel89 的帖子

中大GBS收18人,我是第19個,so bad!  Take another offer, so simple.

Xxxxxx

對,呀女有年參加全港XX選舉,有一階段計分,只要頭十八,呀女因為了解錯要求,多走一圈,結果排十九。她哭成淚人。但我們應吸取教訓,自強不息,不怨天尤人,不說人地漠視十九名。下一年她參加同一選舉,以總分第一名入選。

引用:Quote:點評囝囝爸++又一次見「大量」之詞,

原帖由 samuel89 於 13-06-08 發表
囝囝爸, 大家解讀不同, 我相信eviepa有驗證「大量」閱讀法必勝之事實, 但絕冇損evie同學之意, 你可指責他擇 ...
Samuel 今次你幾公道。陳述事實,不是一種判斷。她其他科無問題,英文特強,亦看不到 Evie 輸之理。

囝囝爸  一篇文章可窺全豹?我兩用「又一次」為何?三輸只是我所想:子女影响、家長態度、同學批評。  發表於 13-6-8 13:53
samuel89  感同身受, 我多事了......  發表於 13-6-8 13:47

囝囝爸  一篇文章可窺全豹?我兩用「又一次」為何?三輸只是我所想:子女影响、家長態度、同學批評。  發表於 12 分鐘前
Xxxxxx

陳述事實,不涉判斷,你可以批評甚麼?每次出文要記住十年來相關討論,你語攰咩?

引用:不是以事實作出判斷?++十年仍然不變又如何

不是以事實作出判斷?  十年仍然不變又如何,不過又冇十年咁多!  有經驗可循,隨手拈來,點會覺攰,所以我能 ...
你又唔明我講乜。你的回應和我寫的毫無關係,都係 Eviepa 醒D。

引用:不是以事實作出判斷?++十年仍然不變又如何

不是以事實作出判斷?  十年仍然不變又如何,不過又冇十年咁多!  有經驗可循,隨手拈來,點會覺攰,所以我能 ...
要批評,我好多例子,每個可獨立看待,不用記起以前的討論:

以下是節錄一名津英文老師要學生背默的東西。我就接受唔到,你呢?

There are various ways to live in a green life.

Paper is made of trees ...

Excess amount of trees ...

Harmful gases generated by us will not be able to be absorbed

引用:做乜講講吓又講番點樣學英文?

原帖由 friendlyguy 於 13-06-08 發表
做乜講講吓又講番點樣學英文?
都係魚王和我的錯,他提起星架坡賣車仔面的英文也好個香港大學生。我一答咀便發展成咁。

Afterearth  要發表閱讀大法,eveipa似乎不夠資格,用他 的方法只會學壞師,難達高水平  發表於 13-6-8 19:40
囝囝爸  與你們無關,Eviepa 習慣在其他題下,忍唔住就加插發表閱讀大法,突出女兒成效,以他人他法不足作出比較,上文可見。  發表於 13-6-8 18:56

引用:''Afterearth++其實打機也有好處,可段練反

原帖由 awah112 於 13-06-08 發表
'Afterearth  其實打機也有好處,可段練反應,手眼協調,也能訓練思考,只要能懂得選擇及控制時間'

---a ...
X3

回覆:轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?

//
何謂「有教無類」?你懂得那概念嗎?
//

囝囝好像說「有教無類」是百多年來名校賴以成名的基礎,有D搞笑。等我同所有 band 3 學校講,只要不被殺校,頂多幾十年,必能成名校。

//
名校不能幫平庸學生 變優質,同樣的優質學生在一 般學校也能出眾,所以名校轉直資後根本就不會使貧窮學生減少向上流的機會。
//

認真想,名校沒有魔法棒,最重要的成功基石是其多年建立的「校格」,有一種強烈的承傳風氣,校格亦要選合適的孩子來營做。這是為何名格要世襲生的原因。當然名校畢業生成績好,社會地位好才可成名校。

所以名校不能直接教好學生,但選學生和校格卻對所有學生有正面影響。當然,學校要把不合格的孩子勸退。

//
開玩笑!百花齊放何來不為各國教育認受?沒有實則例証就等如白說廢話!
//

我也不明白,為何教育少選擇,才對香港好。港同,羅氏等直資,愉快學習又成績不錯。識一個十分傳統的家長,報羅氏。學校問,一星期孩子看多少中英文書,家長無言以對。

//
例如我提倡的設學費上限。
//

是有上限的,幾年前 SPCC 便是收直資到頂的學費。我想現在也是。

//
何謂基本?請問韓國、新加坡做到如何使教育超越基本?你連何謂教育基本都沒有下定義,還出來獻醜!
//

囝囝爸,若依 PISA test results, 基本教育最好是上海,其次是芬蘭,韓國,香港,等。依你的定義,香港己超越基本,(須然我不知你的基本定義)。

當然,正常人看教育,不是 test result 那麼簡單。

//
唔洗扯咁遠,把優質公營,變為資助高收費名校,香港以外,邊處有鮮花如此?
//

優質公營?是那間名官立成功轉直資?定你又把津貼當公營?

囝囝爸  公營是說全資助學校。你覺得直資和英基算不算得是公營?  發表於 13-6-10 14:04

引用:Quote:teambuilder+發表於+13-6-10+13:13+

原帖由 samuel89 於 13-06-10 發表
其實好似Halo甘講到明貴族學校, 少d錢就最好唔好"望", 我覺得真系冇咩問題.......但收緊幾萬學費,仲要叫窮 ...
Samuel,

Hello 都係收萬幾學費。直係貴的是 debenture,但不一定要買,construction levy 平好多。

依加D直資,最貴個間都係六千一個月。有三成只係一千幾百一個月。

囝囝爸  公營是說全資助學校。你覺得直資和英基算不算得是公營?  發表於 17 分鐘前

Xxxxxx

公營是何解?公營者,公共(政府)經營。直資英基點可以叫公營。受政府資助便是公營?

受幼稚園學卷資助咪係公營幼稚園?受政府夾屋資助的人,其居所咪係公屋?

引用:Shadeslayer:你咁鍾意玩字眼,我又同你顛吓

原帖由 囝囝爸 於 13-06-10 發表
Shadeslayer:

你咁鍾意玩字眼,我又同你顛吓!  學卷資助就係公營?  美國不少學卷助讀私校,咁這些私校又變 ...
我質疑緊你叫津校為「公營」,並舉例幼稚園學卷及夾心資助,証明唔係收親政府資助便叫公營,你依家問番我?原告變被告?

引用:Quote:Mukchilee+發表於+13-6-10+16:49+如

原帖由 samuel89 於 13-06-10 發表
的確簡單實際呵......睇睇下直資根本就唔止方向錯誤,仲不倫不類.......
不過就比資助D學生去讀私校, 再將D要自由

Xxxxxx

呢種咪係學卷囉。直資係全學卷前的「半學卷」,為何咁憎恨直資?

引用:shadeslayer:啲單[字眼]官司。不得反問,疑

原帖由 囝囝爸 於 13-06-10 發表
shadeslayer:

啲單[字眼]官司。不得反問,疑點歸於原告。罪成!
真係雞同鴨講,罷了。

samuel89 發表於 13-6-10 18:45
唔好攪錯, 我系唔明咩叫「半學卷」, 咩叫直資同官津都收津貼,但就享有收生自由, 有別官津甘奇怪, 甘不倫不 ...
有乜咁奇,你地講的政府津貼學生讀私校,本質上和政府津貼學生讀直資,有乜分別?,
‹ 上一主題|下一主題