用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

身邊有個例子,阿爸要求高,阿媽tum 人叻,互補不足,works out v ok.

wan_sosin 發表於 17-6-8 07:44
現在的小學,已經唔教寫字,唔會再理學生筆順是否正確,小量較難寫的字,老師才會講一下寫法,否則老師唔 ...
同意,筆順仲有執筆都要在升小一前搞好

simonwan 發表於 17-6-8 04:36
我仔中文閲讀無問題,反而唔知點解,好多字唔識寫!

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫 ...
又分享下,上年開始默書放手,初初都變邊緣人,之後分析,第一,溫習時只睇不寫,第二,有些字以為識所以冇刻意溫,通常就是"而且"這類連接詞

simonwan 發表於 17-6-8 23:59
下!唔教寫字?唔教筆順?初小最重要就系學認字、寫字,而家D學校同課程真系。。。。。。

中文堂浪費灑  ...
正正是tsa/bca 惹的wor

S-Kwok 發表於 17-6-9 08:45
最唔明點解考試要有不供詞填充,如果詞語非要考核的課文之內係當錯。

都唔知係要考記性定考應用。
較開明的學校,只要合理也會比分,不會硬性要求用課本內的詞語

little_yolky 發表於 17-6-9 09:24
原來我就係差咗你最後果句!

我家請了菲傭, 而且, 佢哋自出娘胎, 要睇電視就一定只可以睇英文台, 阿細細個 ...
我都have come to the same conclusion: 有聲勝無聲

wan_sosin 發表於 17-6-9 11:45
我中學同我班同學都背晒課文,腦入面有課文,要問文中嘅任何問題,都已可從中攞到資料來答
...
香港以前教育的確偏重背,e加shift 去思考運用多一些,硬知識很容易網上找到

IloveJJ 發表於 17-6-9 12:09
但前排不是話DSE中文不設「範文」就係不想背誦,但又有專家話學中文係要背誦古文喎!
...
一朝天子一朝臣ma,你做阿爺都唔想d孫一言九頂,頂心頂肺la

wan_sosin 發表於 17-6-9 12:12
某些有質素文章背咗都係有佢好處...
這我都同意,尤其是一些金句
‹ 上一主題|下一主題