用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒小學
樓主: 04202011
go

天神嘉諾撒小學   [複製鏈接]

家長的feedback,讀得到咪覺得好,跟唔到又找不到support 咪覺得谷。機會是留給有準備的人,樓主肯問是好的開始

04202011 發表於 17-3-23 15:22
天神 – 真心請教
已經爬了不少有關天神的討論, 一般而言天神是一間好谷的學校. 有些家長甚至會辭工全天候 ...

就你所說,我會有幾個唔太辛苦建議(最min):大小肌訓練 (非抄寫)
伴讀中英文書
每天寫日記(當默書)

好多香港人昨天已發完夢,不過就算sfa 都有學卷kg+雙職父母,有幾多做到,自己諗
ps 唔好愛佢變成害佢就得

se6b03 發表於 17-3-27 15:56
但無論你幾叻,成積達標都好。除非班中唔排名次,否則一班始終有人要考包尾,為左唔想包尾,同學之間可能每 ...

第一又好,包尾又好,只要合格就升到上中學wor,我有fd 係ls,補習$多過is 學費,差幾名過唔到馬路,兩公婆攬住喊,咪仲慘。仲有有d學校,講好多理念,但到考試就要70分先過關,我自己就較喜歡明買明賣,你情我願。

se6b03 發表於 17-3-27 18:00
睇下或者睇熟都當然無問題,但如果話比埋暑期作業,9月開學後要交就真係值得商榷。9月前,音樂椅還在轉, ...
又或者你只是90%fit 但老闆話比個機會你,但最好就自己上工前學好某skill,因為同事都好忙唔會有時間教你,我相信績極的員工都會去學定先。

tkinwong 發表於 17-3-27 21:29
叻嗰班小朋友係會亙相比較的,今天的小朋友比我們細過時早熟。

利申:不是天神家長。
我估龍校的會樂於比較多d,非龍校的通常收埋收埋,唔會隨便放料的

奥脫福 發表於 17-3-27 20:56
睇到d咁趣緻的留言,我開始相信在天神,要「逢二進一」並唔係無可能,
只要面皮夠厚,捨得將自專同羞恥之 ...
所以世襲制有其作用,幾年前見到ek 有位old girl mami 唔想個女辛苦,收到cky offer 後即放smc 位

CMMM 發表於 17-3-28 09:33
天神係高增值嘅学校,孩子天資平平,只要家長配合學校,谷下谷下,日子有功,到DSE就是尖子一名.
其实大部份津校 ...
身邊有類似例子,阿大就讀ssp谷C校,阿媽怕阿細跟唔到所以猶豫,但長背中情英小柔說,話捱過頭幾年就得ga la (followed by high pitch he he he),當時我聽到對這言論都質疑,但幾年後好似位長背又講得啱,雖然過程艱辛,值唔值亦見仁見智

se6b03 發表於 17-3-28 09:15
回覆 karen55407 的帖子

St. Mary要同天神分享St. Mary中學果邊既龍校位,反而想知St. Mary學生升中一後同 ...
呢個問題其他有直屬小學的中學都會出現,whats ur pt?  

siden 發表於 17-3-28 09:48
明買明賣。

又冇人用槍指住逼人讀。
ssp 間c 小有暑假預備班 tim,bring everyone to the same level.  又唔見有人投訴

se6b03 發表於 17-3-28 10:36
唔係無人投訴,只係大家都敢怒而不敢言者。
用家都知道是為小朋友好,就算唔太happy,都會上。事實上,有fd話小朋友已識哂所以唔上

wtyedu 發表於 17-4-1 22:23
其實谷係用外力去學習,唔可以長用,始終都係要自主學習先係王道,我們家長都係希望小朋友自動波,唔使吓吓 ...

仲係蜜月期la,好久好久前看過一分享,利申:年紀大,記憶壞,有些detail可能記錯。這個小朋友維記,小學升傳統女校(唔記得係咪天神),從活潑愛發問,變成沉默機械式,可能這只是個extreme eg 但讀得傳統小學都要aware ,早作一些準備,如在家中或eca 上多一點思考空間和原素

cherrieshum 發表於 17-4-3 13:03
我也同意!不過如果學校多語境,speaking 和listening 也自然會好

以官津計,這方面應英小如maryknoll 會好好多,老師自然會迫d學生講
以local school 傳統小學計,首選當然是dg,我遇過的個個都咯咯聲
‹ 上一主題|下一主題