用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-4-29 13:51
如果計對祖先既祭祀,資料顯示東北早於八千年已經出現。而祭天活動所有皇帝都一定做,係大事,因為佢哋話 ...
有歴史專家真好,咁封神榜故事又幾時開始流行呢?我看中國的神仙故事中的爭鬥,其實同凡人一樣

little_yolky 發表於 20-4-29 13:51
如果計對祖先既祭祀,資料顯示東北早於八千年已經出現。而祭天活動所有皇帝都一定做,係大事,因為佢哋話 ...
另外,每次拜山都有疑問,依佛教輪回論,之後會投胎,咁燒d野應收唔到仲燒來做乜。家中有位好kin 誠長輩,一年去清松gwun拜好多次拜神,每次都買隻雞和好多燒肉,有天佢發現好多患上大腸癌,雖然最後吉人天相,我同老闆講勸佢買少d,一係就唔好食掉左佢,唔係神都幫佢唔到

nkd 發表於 20-4-29 15:29
\\ 有冇一個課程“教你如何欣賞家中蠢鈍兒”?\\

"蠢鈍兒 " 是你形容的,
我又欣賞你咁tactful,咁我做醜人la。之前去過一講座,專家話…利申只是quote 專家當時在場的話(more or less): 和小朋友一起生活咁多年都睇唔到有乜優點,唔掂

little_yolky 發表於 20-4-29 18:04
正正唔係IQ題,係我哋應如何與野生動物共存既課題,我哋唔好餵佢哋,唔好搞佢哋,亦唔好阻人開餐,呢個係 ...
呢d應該叫哲學題吧

MNIF 發表於 20-4-29 16:21
多謝。其實 原諒別人就是寬待自己 何苦要同自己過唔去。
啱啱遇著剛剛,重看簡易板 war n peace, 西方會話:love ur enemies, guess 中國聖賢唔常用愛這個字

sunnymama2 發表於 20-4-28 08:31

同意,我絕對唔識教仔!
子女好與壞 在乎溝通與關懷
https://youtu.be/0q7f1uX8m-M

MNIF 發表於 20-4-29 19:24
不,論中國古代聖賢對人物同事物,用於愛這個字嘅演譯比西方強得多。愛之從心,單看造字已經不少智慧。你接 ...
不如你舉些例子,等網友們me incd増加中華文化知識

MNIF 發表於 20-4-29 21:31
抱歉啊,直覺告訴我,不要再犯那種好為人師嘅毛病。你懂的。
你咁答只令我覺得你好似那位"一"sir 咁law

b3410 發表於 20-4-29 22:55
你對中國傳統文化真係唔係好識!

由join ek 第一天我都自認中文差,中國文化更加唔洗講

不過勝在能不䎵下問

b3410    發表於 20-4-30 15:52

b3410 發表於 20-4-29 22:10
雖然我都覺得生日會唔使睇太重,不過,小朋友開下生日會,也罪不至於“日後難管教”吧。有時生日會只不過搵 ...
我老爸都是用類似管冶方式,把子女的能力和地位扁低,樣樣都挑剔等你唔敢出聲反駁佢,同時又抬高自己地位說冇佢就冇我們,所以要孝順佢(當然孝順本身是應該的)。當我成年有番咁上下工作經驗就將佢d理據擊破,最後佢要出絕招:話佢有心臟病唔激得

Jane1983 發表於 20-4-30 16:49
睇完Mark哥的火車撞人情景題,我想起另一個題目。當年文革,有位名人批鬥自己爸爸,仲落力到一腳踢斷對方三 ...
九成揀一,睇戲先會有二

ar_mak 發表於 20-4-29 21:55
呢度最理性果個就係你!得你可以進入第二回合。

今次條問題係:你係一個火車司機,揸住架火車轟轟轟向前衝 ...
呢條係咪iq 題?印象中風摩一時的playstation 揸火車game 係冇轉軌gor wor

Jane1983 發表於 20-4-30 21:25
回覆 MrBeast 的帖子

我老公話「梗係揀一」,我明白一係對的,因為最少保住佢。但真係要大家肝膽相照,你 ...
留得青山在ar ma,男士是較理性,女士感性

ar_mak 發表於 20-4-30 20:55
我又問你一個問題,戲院播緊兩套電影,兩套都叫做<鴉片戰爭>,兩套都真係講鴉片戰爭,但一套就係英國人拍 ...
我會先chk imdb rating, 7或以上先睇,基本上呢,7+ 的港片已被列入被保護文物,十分罕見

MNIF 發表於 20-4-30 20:27
我將佢改一改,換咗阿細係右邊軌道得一個人,你吉車返廠只得你一個,火車剎車失靈,如果直去就會撞到五個前 ...
10隻眼都睇唔到咁大架火車駛過來,你話糸咪底死

ar_mak 發表於 20-4-30 21:31
又唔係IQ題。。。

有個教授上堂果陣,問佢既學生:有架火車,預備埋站,距離差不多入站既時候,發現前面 ...
但火車駕駛室係轉唔到軌ga wor.  若我在堂上都會答直去,不過是因為唔係我控制到

ar_mak 發表於 20-4-30 21:42
拍鴉片戰爭,個賣點係咩先?梗係講我地中國人比人蝦架啦,點會有西人拍呢D片話自己去蝦人。其實你睇迪士尼 ...

又唔一定wor, eg 甘地,bruce lee 打鬼佬都好多西人中意睇。不過同意最終賣座最重要,不過e加大6市場大過英國很多

ar_mak 發表於 20-4-30 21:57
咁其實我都可以話我冇車牌,唔關我事喎大佬。。。
都是good answer, 因為唔識點轉軌所以最終直去

little_yolky 發表於 20-4-30 22:00
我點知你點解咁做,我又唔係你。

不過你咁做係最正路,因為架車一直前行,雖然壞咗但繼續向前係合理。果5 ...
仲有一點,有工人在正前面即事話有維修做緊,冇理由安排火車咁行,即是話是公司程序出錯,責任公司咩,有保險賠

little_yolky 發表於 20-4-30 22:06
不如你出多題係左邊阿大右邊阿細前面C6啦。我可以即刻答你毫無懸念一定直去添。
...
呢個易la, 當然去阿細度,佢最精0,一定避到
‹ 上一主題|下一主題