用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-10-16 10:57
我都有另類體罰,例如:罰無得溫書,罰睇電視,又或者對我仔好有效既罰錢。
...
tv 我當娛樂,通常都唔會想associate w 罸,不過我會話privilege removed.  

fixedstar99 發表於 20-4-26 07:47
我仔k2都係咁,一提到學習就唔合作,唔肯埋位做學校功課,更加唔肯同阿媽一齊做考小一練習,每日都只想人 ...

做左一半比一半獎勵,連續三次有bonus

sunnymama2 發表於 20-4-28 08:12
請問。。。點解唔搞生日會?

阿仔由4歲開始到7歲,我都有幫佢搞生日會,Mcdonald, pizzahut 至冒險樂園都 ...
真勞民傷財,你問下佢記唔記得小時生日會就知值唔值,不過p1 都makes sense。k3 optional.
但既然係佢喜歡有生日會,何不同佢講要努力先會有,note 係努力唔係分數

Jane1983 發表於 20-4-28 08:53
回覆 sunnymama2 的帖子

咁佢仲咁細個,你由覺得佢「好叻」到貶佢為「蠢鈍兒」,你都變心太快了!
我身邊都有個例子,kg時親友都讚叻,小學時得過且過,成績平平,個阿爸都好無奈

疫情下學了個生字:anecdotal

MNIF 發表於 20-4-28 12:46
為一個小朋友搞生日會,我認為太過高調啦。試問佢何德何能,把萬千目光集於一身。久而久之,就會似寵生嬌。 ...
他朝一日有女朋友會不會叫埋未來外母慶祝女友生日呢?

MNIF 發表於 20-4-28 16:32
男女之間嘅事很難預料,㗕唔定係女方提出要求都未定。一山還有一山高啊。
...
牛一話事,女友話叫埋阿媽當然冇問題,我提個senario 九成九機會會發生,我呢d凡人都諗到,你公子咁聰明應該好快都諗到,你都糸會用世事難料答佢?

Jane1983 發表於 20-4-28 10:15
回覆 MrBeast 的帖子

問題係成績得過且過,呢樣唔好,其他人讚唔讚其實好閒。
點都會有些expectation, 恨鐵不成鋼的感覺。不過個小朋友都是乖的、又班長、風紀,但較內向唔中意做風頭dun。

Jane1983 發表於 20-4-28 18:36
回覆 MrBeast 的帖子

又風紀又班長,點會唔係風頭躉呀?

以我觀察,本身性格應該不是好勝、pushy 那一類,只是思想較同齡的成熟。可能因為成績平平入唔到精英班,入到的話competition 完全唔同level
ps 當然係親友面前就係咁,在學校點就吾知la

Jane1983 發表於 20-4-28 21:57
唔知你個case係咪,我見好多係讀k時幾叻,跟住父母係親友面前曬得好勁,吹到好大,有見過post 各類比賽獎 ...
呢個case 唔係,父母都頗低調。身邊有另一case 就好似你講那樣,有時都覺得討厭。
我自己雖然唔會周圍向人認叻,但若有人讃我或我小朋友的話,只要是事實,我會say thank you 和樂意接受

Jane1983    發表於 20-4-29 08:06

MNIF 發表於 20-4-28 23:11
吃肉沒有問題,佛家主張不殺生,但沒有規定不能吃肉。唯一是該等肉類不因為你個人原因而所殺。比方説,你來 ...
in this eg, 咁殺雞案入你定mak哥數呢?

ar_mak 發表於 20-4-29 11:41
聖人網友就話入佢數,但我按照自己既閱讀理解,似乎係入左我數。上到法庭,2個都有份食,分別判監二十年和 ...
你點都有d責任,你約人去飲茶佢就唔使為你殺雞,又或者你食素的話連街市劏雞個位就唔使多個責主。
講開股我又有故,某天在utube 見到一位"一"sir 講股,估錯話個市要升就升冇得解,之後估啱就話原因係佢trade secret,搵食的唔講得,真是bear 一聲

MNIF 發表於 20-4-29 10:49

我舉這個例子是答mak 兄,經典上 ...
我覺得這是現代教徒重新釋法,走法律la逃避責任,未必係佛祖的原意。不過我又有個問題:d人劏雞還神又點計呢?

ar_mak 發表於 20-4-29 11:46
大約前一星期左右,有單網聞是咁的:話說就有幾個行山人士,就見到有條大蛇就咬住隻小動物,我唔記得係咩 ...
呢個情境題,我答案會是:打死條蛇帶返屋企煮來食,有乜理由埋左佢咁浪費,我經常教小朋友:煮左唔食罪大惡極,唔好令動物死得冇價值,隻免呢都帶返屋企,好得返就放生,底消殺蛇的罪,e唔返就上網睇下食唔食得。

little_yolky 發表於 20-4-29 13:32
劏雞還神同佛教無關,係一種對神明/祖先既祭祀儀式,響我國已經有幾千年歷史。
...
咁係邊個神呢?中國不是從某個朝代開始就是佛教嗎?我聽過又有道教,不過唔識分

little_yolky 發表於 20-4-29 13:33
唔。好。再。食。野。生。動。物。得。唔。得!
呢段日子係sensitive d,但不嬲都有食開蛇ga la, 外國公路撞死d鹿又咪一樣鋸來食

little_yolky 發表於 20-4-29 13:37
其實呢,野外見到咁既情況,絕對唔應該插手!理據係我哋唔應該妨礙大自然既規律,你去行山就行山,唔好理 ...
又唔係咁講wor, 若果多看金庸自然會行俠仗義見義勇為。e世代你將個過程拍抵佢放上utube 除時有$收

little_yolky 發表於 20-4-29 13:51
如果計對祖先既祭祀,資料顯示東北早於八千年已經出現。而祭天活動所有皇帝都一定做,係大事,因為佢哋話 ...
我睇完the crown 先知原來英國king/queen都係咁,估唔到原來選突手都是用番呢招

little_yolky 發表於 20-4-29 13:55
野生動物既世界我哋唔應該干預咁多,佢哋有自己規律。
只是個情境題,有沒有邊本經典引用你的說法,相關的,只記得一個老豆叫個仔埋葬好條蛇的故事

little_yolky 發表於 20-4-29 14:11
唔係經典,呢個係科學!
呢d唔係iq題,half full or empty 唔係答用什麼方法去計樽內有幾ml 水 哦
‹ 上一主題|下一主題