用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔專心應該揀咩類型學校?
樓主: macmate
go

小朋友唔專心應該揀咩類型學校? [複製鏈接]

教學當然是活動的好,有些新派直g可能較適合,不過同時你要計劃如何考入這些學校

zebrabb 發表於 15-9-25 07:47
但如果係手腳慢同耐唔時遊魂,那麼如何考到直資呢⋯⋯因為我女情況也一樣,願聞其詳

...
咁就要接受現實,努力解決手上問題。除非有什麼特別問題,一般來說,專注唔到一係太淺太悶,一係就太難。至於手腳慢,若跑得慢想快d,要點做呢?操是最簡單而有效的做法,高層次d就分析下有冇乜基楚問題。

zebrabb 發表於 15-9-25 11:21
已加強反應訓練,但是跳舞永遠慢人幾拍
除了一些hard skills, 可能佢怕做錯,跟著腦子浮現好多what if 但又唔夠working memory handle,於是就呆左係到,the possibility is endless, e加做父母要兼職cp 和detective

zebrabb 發表於 15-9-25 14:16
比你講中哂個情景出來,你好勁呀那做cp要點開導下佢好
Ek咁多高人,咪玩la,im just some guy trying to survive the local edu system.
Anyway, standard technique 就發掘孩子亮點和praise their effort (not the result).  早幾天前有網友po 左snoopy 校長一講座recording, 入面都有不少good tips 可借鏡。

‹ 上一主題|下一主題