用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

若龍校是英中,自然在高小會加重英文比例ensure ham 接到中學。還要看其他factors,會不會回流返香港工作,有張中文cert 多些options etc

somoon 發表於 18-2-17 20:22

正如有人話local school 英文都可以好過int'l school, 除了個別例子, 大家心中有數 ...
其實我同意,但同時又不可以忽視中文,唔好以為是母語就掉以輕心

somoon 發表於 18-2-17 20:19
Eng 5+ %:
DGS 85%
st Mary's 69%

dg 英文真是好好,我遇過的都是loc loc 聲

assado 發表於 18-2-18 15:37
dg 英文真係好好, 我都想了解下點教法。
校長識揀
教法就唔清楚,不過街上見到dg girls 都愛閱讀,有和家長吹過水課程程度亦較一般小學高,最後就物以類聚,有班英文好的C姐,自然遺傳落去

shadeslayer 發表於 18-2-18 18:58

EK有人認為閲讀故事書遠重要過練習,網路友唔太受,覺 ...
米住先
1. 人地有reading list, 唔係任睇

2. 要做工作紙,是練習,睇落似是一份長的comprehension多d

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 19:15
回覆 shadeslayer 的帖子

當然係有好過冇,雖然大家都清楚最叻同最差嘅學生,評語先係最準確,但係一兩句 ...
物輕情意重,講中學生的長處effect 可以好positive,唔好睇小一兩個字。家長日老師對我小朋友的評語我會repeat 返比小朋友聽

shadeslayer 發表於 18-2-18 19:20
細節當然不盡同,你以為DG girls 只靠學校建議的幾本 reader?  但大方向主旨一樣,家長在家不是要取代學校 ...
咁可能係dg 收閱讀能力高的學生,再加練習,所以英文先咁好

shadeslayer 發表於 18-2-18 19:32
講緊學英文定戀情義?
教法

haihaimom 發表於 18-2-18 19:22
噚日去拜年,表姐先講早幾年有朋友女讀DG,去到中五,老師話佢成績唔夠好,要求學生出去補習,單親媽媽話佢 ...
機玄考合,有次搭枱咁岩坐隔離係個dg mami,佢話如果真是咁好,點解咁多人走。學校要keep 住業績,學生難免要付出,所以舊生子女(官津)有分加絕對是合情合理。

有時我都夾d pth,貪得意 ,not rocket science

shadeslayer 發表於 18-2-19 00:21
講緊學英文,你D咩情義「教法」有乜啦 lung?
有些野輕於鴻毛 重於泰山,我唔解釋la

1998Ruby1998    發表於 18-2-19 08:00

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 07:36
回覆 964000 的帖子

我自己都會咁,對住班外國長大嘅表哥表姐,明明大家用英文會表達得好 d 快 d,但係硬 ...
當識得用外語哎交時,就可下山了

shadeslayer 發表於 18-2-19 10:21
唔係話情義唔緊要,但人地講緊DG學英文,你走去學鴻毛?

你有權的,不過在討論區咁樣叫做離題。
一言既出,四罵難崔

somoon 發表於 18-2-19 13:34
咁不如大家講下邊間學校出的學生中英兼備?
不只考試成績,係出口成文,流利溝通? ...
你唔驚比人話離題咩?

MC1128    發表於 18-2-19 17:35

licpd 發表於 18-2-27 13:31
会选英小!以英为第一语言,中文第二。原因是现今创意和先进的文明都是英语系国家,50年内都不可能改变。学 ...
咁其實最好去國際學校或ib,otherwise 只是換湯不換藥

licpd 發表於 18-2-28 01:09
都系加!不过如果资源有限就选直资英小啦,都有好的语境啊!反正香港中学大学都用英文。其实方间说中文难学 ...
中文個learning curve 好steep,課程以first lang 去教和考,一定比英文難,你比較下中文和英文卷就知,幾個身邊讀谷英小都聞中衷膽

licpd 發表於 18-2-28 01:09
都系加!不过如果资源有限就选直资英小啦,都有好的语境啊!反正香港中学大学都用英文。其实方间说中文难学 ...
的確有幾間直g辦得幾好,不過唔易考

retriever 發表於 18-2-28 07:54
咁又未必。

如當英語是工具,可涉獵更多知識。
事實research papers, qed ⋯都是英文,地位很難取代,但要子女有獨立思考和反思,家長和老師較language 重要

retriever 發表於 18-2-28 07:58
你大女是否成長中,而在有選擇下,只願意看英文書(電影)?

我都是看西片多,除了obvious reason 學英文,主要走片源較有質素。通常來說我會選擇orriginal sound track,asian 的會用中文字幕

omg012 發表於 18-2-27 19:51
其實大家都是想仔女學好兩文三語,方便升學和工作。要做得到,要家庭,子女和學校的配合。我和太太都是中國 ...
我有個fd 有年去 disco bay 住左個summer,其中一原因就是語境,不過佢係ftm
‹ 上一主題|下一主題