用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對? ...
go

很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對?   [複製鏈接]

冇奇望冇失望

wan_sosin 發表於 17-10-29 22:27
我仔嘅目標是運動好嘅中學,但資源好的都是B1中學,所以目標就要放在B1了。呢樣是佢最大嘅推動力,今年都 ...

運動和學業其實一樣,要練習先會有成績,冇話辛唔辛苦,佢自願性質就得,有fd運動都有d talent,比校內各校隊招兵,又要提早返學操練,練到傷左,名乎其實一入豪門身似海。這case 比我一些啟發,初小時我只是hea 玩,現高小開始take things more seriously,otherwise 第時一事無成,後悔莫及 (心魔又作怪)

HK-MAN    發表於 17-10-30 11:53

retriever 發表於 17-10-30 07:48
我就係抱著攞埋果3,5,7 分,要幾何級花時間做練習,寧願細路多時間睇多D 課外書,睇多D 美麗既香港各區。
...
又要講下運經,有個現象叫hit the wall,當運動員遇到時如何超越自己極限,值得大家深思一下

HK-MAN    發表於 17-10-30 11:52

greentea000 發表於 17-10-30 08:23
面對它
接受它
處理它
+ 挑戰 n conquer 它

wan_sosin 發表於 17-10-30 09:42

我不敢太認同,小朋友唔會知道點樣會操過龍,少少辛苦唔 ...
有好多活動都唔使太多負重,eg,乒乓球、iceskate、圍棋,只要唔過份操便可以,膽心的可以唔入校隊、唔考級/章便可,e加我只focus on 1兩樣,一星期一堂,但平日有空就會要求小朋友練習~30mins(輕鬆的),at this stage,見到有進步便可,大些才去參加下比賽,不過都係志在參與下。
其實操得勁小朋友自然會累,反而習慣運動前後拉跟先重要,通常都係玩完冇拉就好易受傷

wan_sosin 發表於 17-10-30 11:18

你唔太明白我嘅意思,我所講嘅係,未發育就所有,是所有 ...
我明,不過個決定權是在父母到ga ma,揀教練首先要小朋友和我夾到,然後我亦會同教練講我的expectation(通常係low),同埋我都係高小才開始循步漸進咁加訓練,應該ok掛,摸住石頭過河

wan_sosin 發表於 17-10-30 14:30
好多家長唔會咁理智,亦未必識,而且是學校請來的教練,一般家長會相信學校,名校叫你小朋友入校隊,又有 ...
是的,唔係個個家長都咁有智慧
‹ 上一主題|下一主題