用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

現在有限多學藝班,真好!以前大囡無咁多。聽講今年仲多過舊年,唔知係唔係呢?

你哋準備參加咩班呀?
今年體操P.1都有得参加 又有中國舞 啱哂亞囡口味

另外會參加校際朗誦節嗎?學校話今年要家長自行安排練習,舊年都是這樣安排嗎?

我join左家教會,但無做委員和工作小組。大囡叫我要返工就唔好做,因佢以前見到熱心的aunt們常常到校積極參與服務,她們應該是家庭主婦的多。時間上我未必可配合 。唯有在大型活動如:華服日請假參與會務做義工。

在此好多謝各位家教會委員和家長義工積極參與,使我囡囡獲益良多

原文章由 栗子媽媽 於 07-9-7 09:44 發表
請問有冇人JOIN左家教會
時間上是否要參予很多

P.1開學第二日囡囡揹書包扭親手

囡囡開學第二日,在學校揹書包時扭親手掙(elbow)。 當天書包內只載著所有科目的作業。遲些要帶埋書和家課簿仲重都唔知佢點算   

放學後去睇趺打,醫師第一作句就問:「係唔係揹書包扭親?」

記得教小朋友正確揹書包的方法和姿勢。

我女話老師要家長在學藝班通告圈左要參加的項目及簽名,星期一交。

囡囡參加左普通話朗誦,有兩篇誦才選擇,星期一將將不選的誦才交回。老師除左寫手冊外,昨日還致電給我講解。真係有責任心   

根據姐姐以往的經驗,不會參加外面的朗誦班。以前大女都參加過普通話 - 詩歌朗誦,雖然無取得獎項,但她取得優良成績我都很滿意,主要想她吸取不同活動的經驗。那時她的負責老師有跟進的,教的發音很準,記得當年誦才一句 「....毫不退色」的「色」字,原來發音有異於日常的發音,連其他幾間名校都有不少學生(應該是大部份)發錯音,但我們沒有一個學生錯。再加上昨天收到老師的電話後,我更加放心。今年會配合老師在家給她多些練習。

姐姐升中後,去年參加了英詩朗誦,由學校老師跟進並無參加訓練班取得季軍,我自己就會信任學校。再加上之前在網上閱讀過有關教授朗誦的討論區,其收費之高昂簡直嚇人,實沒此必要。

以上純屬個人感受,與大家分享。希望沒有另你們不快。

原來參加話劇要由老師揀選,Venee面試成功嗎?

以前睇過小沙翁學員表演,極力推薦,有機會不妨考慮

原文章由 竹葉青 於 07-9-6 10:53 發表
係呀多好多呀,又整齊一次過出list,唔會話撞期,venee都係參加體操同埋佢班主任揀左佢去面試中文話劇,今日面試喎.

唔好客氣,大家多D上黎分享。

P2-P3由老師選拔入合唱團,星期五的課外活動上的。

原文章由 berylberyl 於 07-9-9 16:05 發表

Dear claudi-mama, 多謝你比咁多經驗我知, 我想問問, 因為我囡囡幾鈡意唱歌, 我想佢入合唱團, 唔知天神有無唱團呢 ? 係咪屬於課外活動, 星期五留低上 ? 難唔難入 ? ...

好嘢,栗子有報中國舞,囡囡好鍾意跳舞,希望開得成班。

原文章由 栗子媽媽 於 07-9-10 10:11 發表
栗子報中國舞班
我今均又睇下佢有幾多分熱度

黎緊既校際音樂節大家會参加嗎?

昨天鋼琴老師提議比亞女參加囖下經驗,我婉拒了,出年先,一年玩一樣好la, 剛剛升小一又考試,又朗讀,又音樂節,又課外活動 ... ... 驚亞女頂唔住 (其實我都頂唔住 ...lazy)

有機會去觀摩比賽,留意下黃蔚園同學(四年級),佢考左入演藝學院學鋼琴,佢跟姐姐彈得一樣好好(我大女告之)。佢姐姐係舊年德國埃特林根國際少年鋼琴比賽獲得季軍既黃蔚然(冠軍係沈靖韜)。蔚然同學係天神畢業生,當年參加大囡畢業典禮有幸欣賞過佢表演, 她是天生彈鋼琴的,
她彈奏時,她的感情和技巧似跟鋼琴像融為一體。 舊年和今年她更先後獲得多個大賽冠軍。

http://www.takungpao.com:82/news/07/05/01/MF-729970.htm

我囡個班都係星期一上體育堂,1號有家長問過相同問題,班主任話只需星期五運動日穿運動衫,17號起就要按時間表上堂。如果我哋鍾意3 & 10 號都可穿。

今日我想亞女習慣星期一要穿運動衫,就給她穿了。

老師話頭兩星期係適應堂,如果她們早習慣,會試下加小小常規課,不過都係叫我們17號先執書包。

原文章由 berylberyl 於 07-9-10 15:48 發表

今日囡囡放學後話今日要著運動衫, 但我好肯定1號個日我哋重覆問過老師, 睇時間表星期一有體育堂, 問佢要唔要著運動衫, 佢話唔駛, 只係14號運動日先著, 但今日又走去跑圈, 有人著囉, 另外, 明明話17號先執書包, 但又 ...

可能剛剛開學,小一家長和老師又特別忙lee樣,又忙果樣,係會有少少亂, 大家放鬆d就會好d ga la

原文章由 berylberyl 於 07-9-10 15:48 發表

今日囡囡放學後話今日要著運動衫, 但我好肯定1號個日我哋重覆問過老師, 睇時間表星期一有體育堂, 問佢要唔要著運動衫, 佢話唔駛, 只係14號運動日先著, 但今日又走去跑圈, 有人著囉, 另外, 明明話17號先執書包, 但又 ...

Good Luck!

原文章由 BOBO128 於 07-9-11 02:48 發表
dear all,

好緊張 ! 今日收到小一選校表格 , 希望可以順利入到天神 ....

1C班 - 星期三要帶普通話書,星期四及五要帶宗教書。

遲d你囝囝讀埋書就仲「金」你囝囝入學味
唉,我1中1小,lee 牌真都係倒水咁倒 ...

多謝你既分享,我都非常同意你的意見,真係得益不少架:

e + d細路哥真係好鬼成熟,你真係lum佢吾到架

叫venee 加油呀,依依會捧佢場ga

原文章由 竹葉青 於 07-9-11 13:52 發表
hi

venee都會參加普/英/粵朗誦,不過就唔會去報班練lu,又冇時間又冇錢呀,e排日日venee都叫比錢交乜交物d錢好似倒水咁呀,老師話唔訓練啫,我諗點都會跟下既,話晒都代表學校呀,英朗venee上年就玩過公開組,有好多名校生 ...

朝早時間就到,我報左做運動日義工。你哋有無參加呀???

栗子媽媽,你返工shu好似好近,會做嗎???

ha ha .... 一個中三,一個小一

本來可以un un 腳,但 ...... 有牌都未luck難....

原文章由 竹葉青 於 07-9-11 15:21 發表
我細果個先係k1咋,好左大果個一條龍叫做keep住下成綪到時唔洗煩,唔係仲大煲細既又選小一,大既又選中一我仲唔死呀.

你兩個又幾多年班呀?

我囡囡都有報體操班,得咁少名額,唔知有無機會呢

原文章由 berylberyl 於 07-9-12 13:27 發表

你囡囡有興趣體操呀, 幾好喎, 可以多機會出去參賽, 其實朗誦旨在見吓場面吧, 原來都幾多同學仔參加朗誦喎, 佢哋唔驚咩? 佢哋肯參加既?

我囡在幼稚園時,老師選佢參加過校內比賽,仲細唔識驚,佢見姐姐係屋企練習就有樣學樣,覺得好好玩。但大大下會月黎月怕醜,所以同佢報名參加keep住個膽。
原文章由 berylberyl 於 07-9-12 13:27 發表

你囡囡有興趣體操呀, 幾好喎, 可以多機會出去參賽, 其實朗誦旨在見吓場面吧, 原來都幾多同學仔參加朗誦喎, 佢哋唔驚咩? 佢哋肯參加既?

我中國舞同體操通告都係分開兩日派, 或者未派姐:

原文章由 栗子媽媽 於 07-9-12 23:54 發表
栗子收到通告中國舞收左
跟手仲未收到水墨畫班通告,唔G係咪水左呢

SAP出版幾好架,好多媽咪都買比小朋友做.聽bk d mummy講書展有折一套幾本會底d

原文章由 竹葉青 於 07-9-13 12:20 發表
噚日派左本sap出既grammar & usage,星加波架,好似幾好咁.

亞囡入到就好lu, 名額好少,先簽通告,如超額要老師甄選。

check 真 d cheque book 夠唔唔用,無就快d申請番本

原文章由 栗子媽媽 於 07-9-13 12:33 發表
呢個9月,好似日日都要拎住本CHEQUE BOOK過日子咁既

你個女入左體操呀,真好
‹ 上一主題|下一主題