用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 感統失衡
樓主: 新手蝦米
go

感統失衡 [複製鏈接]

回覆:新手蝦米 的帖子

記住要揾 註冊職業治療師,又或者有 S.I.P.T. cert的其他治療師。其他的證書都不是認證訓練資格的。  因為坊間太多人濫用了感覺統合呢個名。要小心。

回覆:2bbma 的帖子

扶康牽蝶都係 $500 / 45 min, www.fuhong.org/hdc 有講解感統的單張下載,download 唔到可以 pm 我。

另外一問就知佢係咪職業治療師 ( OT )做。家長要在家中做Sensory Diet, 家居訓練,OT 因應小朋友的情況及需要會教的,但記住呢D home program 唔係運動,更加唔係軍訓。要有 Schedule 要有活動指引,但係 Diet 唔係藥,唔係定時定量,更唔係定時大量做。

新手蝦米  謝謝  發表於 13-2-1 10:45

回覆:Vichang 的帖子

Diet 是一個比喻。人需要不同的感覺以促進發展,就好像人需要食物一樣。

職業治療師評估後會因應孩子情況及生活流程設計合適的Sensory Diet, 感覺餐單。

緊記進餐不同吃藥,不是定時定量,也不是運動甚至軍訓式的操練。除了一些特定的治療策略:如刷身及聽樂治療,有研究建議的密度外。但任何情況
遊戲活動,開心好玩,主動參與都是關鍵。

牽蝶中心設計了一個名為 : FINDS BAD BEAR 的課程,讓家長及教師更具體掌握何為感覺餐單。

新手蝦米  家住屯門, 香港仔好遠呀  發表於 13-2-1 11:19

回覆:感統失衡

Hin Dip Centre 有 5月 11日有 感統講座。由職業治療師主講。

FB page 有資料。
www.facebook.com/hdcfriends

‹ 上一主題|下一主題