用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創意,美感,組織,勤奮
樓主: annie40
go

創意,美感,組織,勤奮 [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-7-3 23:33
我的思維非常簡單,只分現代東方西方的教育哲學。

我唔知道喺香港嘅教育制度令小朋友家長讀得零瀉辛苦,呢 ...

你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭大既直資中學都讀到無壓力。所以我覺得係咩教育制度下,都好睇家長同學生點面對。

shadeslayer 發表於 22-7-4 01:40

我痛恨的是高壓教育制度。當然不是說沒有人讀得輕鬆,可 ...

所以我作為家長,唔同女揀啲三測三考個個禮拜默書做功課做到半夜既學校囉。亞洲教育就係咁,唔係話佢啱,不過南韓日本台灣星加坡有邊度唔係精英制吖,唔見得香港就特別比附近周圍差。常言道,做你能夠做既事去改善,都係抗逆力一種吧。要不讀國際學校,要不修IAL, IB, 要不就好似我咁,自己調教,再極端就移民(我有朋友個女讀完GH K1就移民加國,就如你一樣,話教育制度唔掂)。要批評,我諗唔止係個制度,而係亞洲父母望子成龍既思維。

shadeslayer 發表於 22-7-6 01:21

有人只夠錢買大X樂午餐,唔可以批評碗湯有小強嗎?
香港除左教育外,其他好多層面都乏善足陳,爾咁大個人仲未明?鬧同控訴,都要上邊話事人聽先得㗎?上邊有咩政策,真正埋得你死。叉開黎講,九龍城城規會要拆幾個樓齡不足五十既blick,會理住客同小店商戶?從來衹有自求多福。

shadeslayer 發表於 22-7-6 10:11
仲未明乜?呢處EK,梗係講教育有關嘅嘢。唔通講政制發展咩。

自求多福當然是對,但不只是家長,為什麼學 ...

學樓上話齋,而家香港有津校私校直資國際名式其式,我女學校一年三考,長假前考,功課八成校內完成(有功課堂吖),少默書,咁係有呢啲學校。要全港清一色咁有啲難。要香港變芬蘭更唔洗諗。正苦唔會投放大量資源係教育。我地搞教育果個唔係教育出身,搞醫療果個衹係姑娘咋。你期望太高啦。點個名有邊個做野係make sense㗎?

唔係要係EK講政制發展,而係見微知著,係邊方面離唔會先以市民(學生)利益為依歸。

shadeslayer 發表於 22-7-6 11:57

我之前嘅重點係話唔好等教育局,學校自己辦學都可以做到 ...

我諗問題唔係一條路望咁簡單。感覺有好多層面會複雜,唔係你話齋間間津校變左少測考功課就能達到目的。

直資私校家長資源足,有足夠能力係學校以外地方俾子女係各方面有唔同exposure同語境,相對對學校“依賴”少,其他家長或要揾食好,唔識自己“栽培”也罷,對學校依賴重。有見過一帖,有剛升中家長話學校各科每週默書(升中後多左好多科用英文教吖),甚辛苦。我問女辛苦嗎?佢話睇多次就識了(唔係神童,係幼、小時個底打好了)。咁,如果帖中學校唔靠多默書去“谷”學生,佢地會好似私校學生咁易掌握嗎?都係果個老問題,直資私校自己揀學生,津校學生五湖四海,質素不一,要因材施教都需要好多資源,無就唯有生產線式。好了,有名氣津校自然想keep住名氣,無名氣的,自然想追上,點會以學生愉快學生為本吖?

shadeslayer 發表於 22-7-6 14:25
例子,以前官津選擇唔加操 TSA 便可以減學童壓力了。我明白,如果一間學校唔加操,其他學校加操,便好蝕抵 ...
我兩個女讀私小,一個直資一個律中,小學中學都無操TSA啫。唔覺佢地學校唔加操好蝕底。

ANChan59 發表於 22-7-28 09:39
大家有沒有留意國內的小朋友所受的家教,你的感慨更深,更値得反思。

這三次回國內長駐,跟朋友及同事的家 ...
Point4.......真正是「城中的人想出去,城外的人想衝進來」

shadeslayer 發表於 22-7-29 00:18
哈哈,阿女細個嘅時候我哋又係堅持要佢返屋企瞓晏覺,無論早上玩得幾開心下晝都要返屋企瞓晏覺。有啲親戚 ...

我細女從唔瞓晏教。由細到大從未瞓多過八個鐘,你都唔知我幾辛苦,想休息下都唔得。瞓咁少又長得高,真係得天獨厚,骨骼精奇。

beastiebistro    發表於 22-7-29 14:27

ABC-DAD 發表於 22-7-29 14:54
選對了運動項目就是有福氣吧,我家的就對180只存在「低頭不見,抬頭見」
永遠羡慕-天上的一片雲。
...
未呀,未開始游水㗎。去學童保健,條生長線自小一開始就98%,年年高6-8cm. 出世後抱番屋企已唔多瞓,日日同佢搏鬥,瞓啦你,好心你瞓啦咁㗎。所以上幼稚園我就唔再嘥時間叫佢瞓,唔瞓罷。
‹ 上一主題|下一主題