用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

Andrewchan918 發表於 19-2-23 13:16
呈分試前轉校?誹磅!誤導捐款!Me too 法庭未判先公審!即時解除教練職務?非停職!僭建?全部假既?
單看 ...
其实留言区無人支持並唔重要,重要既係每年有幾多人排隊去報名。间学校声名狼藉、家長自我感覺如何,其实同留言区既人都無关痛癢。之前既顏宝齡、唐乃勤到沙田呂,留言区鬧到天花乱墜都係之後不了了之~

Andrewchan918 發表於 19-2-23 14:09
回覆 Yanamami 的帖子

咁又吾怕冇人排!一條龍嗎!雖然band 1b 學界D1無影!香港家長咁緊張小朋友學業!再 ...
無得比,爭幾條街~

gillielam    發表於 19-2-23 15:21

說話當然要禁講先夠dramatic~

haihaimom 發表於 19-2-23 17:25
田徑(男子)、游泳(男女子)都在學界D1,連求證都懶得做,應該係話冇乜水平就真。
...
莫毋有……

storymum 發表於 19-2-23 17:37
好同意,我路過,大家在討論唧,有人相信當時人和網上的公審而支持他,比意見係好正常。但是人地另外那一 ...

Thanks for your fair comment. You spoke my mind. Thank you. I bet they are not parents at all.

pccw2017 發表於 19-2-23 18:57
嗱,開始人身攻擊啦!失敬失敬!
开始左好耐……

applebot 發表於 19-2-24 10:17
今日培正已經唔係70,80,90年代,變晒啦~ 宜家只係前人種樹,後人燒樹.講設施,培正無得輸, 師資應該唔差, 只係 ...
"咁攪培正學生品行差,....." 一竹篙既generalization对其他乖学生唔公平,亦無顧及果批家長既心情。

crown_629 發表於 19-2-24 23:09
原本也不想留言,但越看越不對勁,這件事我也有看傳媒的報導,但如果是一個正常會思考的人,也不會只信一面 ...
其实个帖-开始已經係禁既氣氛……不断奚落、单打、以偏概全……其实討論区如果係以事論事,大家客客氣氣,就算各持己見亦有唔少帖係禁,不过呢度变左价審区,就唔会有理性討論。

charger 發表於 19-2-25 10:15
入得呢個post, 除培正家長校友,都係關注或曾經關注過培正嘅家長。大多數都係想睇吓培正發生咩事。唔會特 ...

討論維持-貫礼仪同持平係欢迎既,但用单打、嘲諷、挑釁或不礼貌,就令無論係唔係培正家長都会感到反感。就算培正真係沒落,真正受影响既,或真正关心既都係正在就讀或有意報讀既家長,对其他既人只係旁边食花生睇戲,禁係事情未有定案同真相前,加盐加醋、推波助澜,除左俾人觉得係落井下石之外,对整件事似乎並無好处。

marcowong96 發表於 19-2-25 11:12
百年歷史,希望不會被外人睇成"飛仔"學校了
百年历史,-向俾人叫“培正馬騮头”……乖極有限~

Hexadomen 發表於 19-2-25 01:55
投降,唔好再屈我好唔好?培正係咪好學校,根本就唔關我事。你地睇得培正個名太重了

我由第一版開始,都 ...

你见話自己係“當事人”,我仲以為係添,原來“唔关你事”?

applebot 發表於 19-2-25 11:28
你唔好咁講啦,唔係全部培正學生係壞,只係一兩個學生壞,就影響全部人,壞學生再加上壞家長,令到成件事越 ...

我地对呢个称号习以為常,並唔係貶詞。“真光豬,嶺南牛,培正馬騮头,培道女子温柔柔……”歌仔有得唱,無人会反感~放心!只要說話持平、中肯、講事实,係唔会令人反感既。我係度答咀左禁多句,有边个培正家長驳过我呢?

davywm    發表於 19-2-26 10:02

applebot 發表於 19-2-25 14:08
其實大家語氣帶有不同文化,思想不同,有人講說話唔啱聽,一定有。
我唔係培正家長,但將心比己,自 ...
家長質素係無容置疑既~至於点解唔要校方交待……以免自己小朋友成為下一个受害者~或者可以禁理解:身处其中都唔觉得有威脅,亦唔係好似傳媒講成禁,点解要逼校方澄清?正如你所講,最逼切同最关心既在讀家長都感觉唔到有報章所講既危險,禁其他人会唔会反应过敏?

davywm    發表於 19-2-26 10:05
gillielam    發表於 19-2-25 15:15
nixphoenix    發表於 19-2-25 14:59

storymum 發表於 19-2-25 15:27
講得好啱,作為家長上呢d討論區評論,尤其這個教育綱EK 的討論區,發表個人言論和意見前,都應該將心比己 ...
校內事,要同家長交代,多数都係內联網交代。

我中学个年代,-班男同学圍住-个係楼梯底(培正好多陰暗位)剝佢衭,我要快步上楼mouth:" />mouth:" />mouth:" />逢小息佢就俾人揼……

而家,同-班人,圍住打边爐、飲酒,受害者大声疾呼:你班友果時点点点,搞到我有童年陰影!跟住哈哈哈……家下佢係俾人灌酒果个~

當然,我唔係話呢d係小事,做家長可以忽視,亦唔係应該做,我只不过係講有件禁既事,想下當年啫。培正真係馬騮头……無花無假~

我仲有好多料,不过費事“影響校譽”唔講~

所以話街外人絕对只當係娛樂头條睇,唔会好似自己家長禁為学生著想。紅蓝兒女一家親,當中家長亦係-條心。為自己仔女著想,亦会為同学著想。

davywm    發表於 19-2-26 10:06

super_aries 發表於 19-2-26 00:16

我們是用家……

小㕑神那屆嗎?

la5711 發表於 19-2-26 08:21
沙X家長只是為了避免傳媒繼續渲染,騷擾學生正常上課,才改為低調支持學校。支持學校的家長群組成員一直有 ...
其实呢个先係最理想同正路做法。

Felix223 發表於 19-2-26 12:37
大家平心討論,如培正家長谷所流傳的一切都不代表是事實,何嘗你們已判了X是有問題?退一步看看,我一直都 ...

其实少年犯條例好似例明十歲以下係唔當刑事……所以警察當学童打交~

b3410 發表於 19-2-26 13:07
我見好多時候交通意外都會報警,果D是否也只是俾一個No. ?

好鬼煩~報左警,现場落囗供、度位,俾file no.你,之後再去差館落囗供,又要claim 保險……講唔掂数再上庭……
‹ 上一主題|下一主題