用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 回想你地小朋友細個既時候...
go

回想你地小朋友細個既時候... [複製鏈接]

怕羞內向唔等於讀唔到書喎~我女都係怕羞,見陌生人唔敢打招呼会躲係我身後……佢記性好、学野快、專心自律。虽內向面試係会輸蝕d, 但既然你發覺呢个问題,就及早糾正……佢唔会脫胎換骨变左另-个人,但会有改善。

我都刻意花好多时间去鼓勵佢,話怕羞就算唔叫人都要笑下揮下手,等佢慢慢改唔急得。多外出接触唔同人去唔同环境。上到小学我鼓勵佢多参加朗誦比賽,唔需要贏,只求踏上台好好順利完成就係成功,練胆。多參加課外活动如童軍~

幼稚園SC, 小学KTS, 都幫到佢成長,中学都係傳統直資。家長角色其实好重要,先有同理心,明白佢感受,再俾多d exposure佢,慢慢幫佢改善。

小曳人 發表於 19-11-29 15:19
其實,好多名人都係細個發展遲緩架!
早教本身就係俾呢d小朋友,結果係,只要識教,其實係可以"變" 優秀架 ...
其实楼主有边句講佢仔遲緩?点解个个禁答佢?我睇落只係內向咋喎……

小曳人 發表於 19-11-29 15:47
我估,大家嘅意思係:3歲定80 係唔一定啱嘅!有好多例外  (學習上)

不過,要性格改變,可能要有d 經歷... ...
我两个女,两种情況都有。大女升中後变左另-个人;细女,真係三歲定八十~
‹ 上一主題|下一主題