用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

各位媽媽:

大家好呀!我個女都係讀1B班, 以後請多多指教!

另外要多謝Sammy媽媽介紹咗依個forum比我, 等我可以

同大家分享小朋友校內的生活點滴,  thanks!

Six dollar,

你好呀, 我都係全職媽媽, 希望以後大家可以互相交流心得啦 !

各位媽媽,

昨日已開始有網上回條啦, 仲要係幾張, 包括有關8/10旅行, 觀賞音樂會及參觀活動等, 記得快D上網睇啦 !

Hihi Sixdollar,

小女話比我知, 調咗位之後坐係後面個同學今日請病假, 我估應該係你仔仔. Hope he will get well soon !

hihi sixdollar,

今天沒有數學科功課, 請放心.
你仔仔今日好 D嗎 ?

原帖由 sixdollar 於 10-9-15 16:13 發表
15/9:
1. 識字工(五)
2. Reading 1A P1-4
3. G. E Corr
4. Sign Phonics Plan
5. Sci. WB P2-3.
明天視藝帶畫簿, Name Pen, 木顏色筆.

請問今天是否沒有數學功課?

Kakaheihei,

Sci.今曰的功課只係做幾個填充及是非題,不用太擔心。
I Hope he will get well soon.

原帖由 kakaheihei 於 10-9-15 19:42 發表
我個仔昨晚都係發高燒(104.5度), 燒到個人都唔清醒, 今日都冇返學, 今晚都繼續發燒, 相信明天也不可以返學。 請問今天Sci WB P.2-3做什麼功課呢?

17/9 功課:

1. 中文 ~ 創工 (一)
2. 英文 ~ read classroom library book
3. 數學 ~ 作 P.13-14, 改 P.11-12
4. 其他 ~ 圖作第1-3主課 (即資訊技巧教材)

PS : 有網上通告第26號

溫馨提示: 22/9 (三) 1st 中文科默書, 希望各位小朋友都能適應他們的"第1次" ! 家長們大家都比心機呀 !

20/9 功課:

1. 中文 ~ 識字工 (七)
2. 中文 ~ 詞改 (識字七)
3. 英文 ~ GW 2 correction

PS # 明天"音樂堂"請大家記得帶A4size有拉錬的袋

# 有興趣參加校際音樂節, 現可於校內網頁download
        報名表, 並於27/9 前交回學校

21/9 功課:

1. 中文 ~ 詞 (識字九)
2. 明默 識字 一 , 五
3. 普 : 讀課文 P.7-8 兩遍

回復 1# Dan_Dan 的帖子

請不用客氣, 只不過是舉手之勞!  其實透過這forum, 除了能認識一班有心的家長之外, 同時又可以幫助我們的小朋友, 減少返學帶給他們的緊張和壓力, 都幾好呀 !

囡囡昨晚開始發燒, 今日要請病假呀!

我知道囡囡有D唔開心, 因為要缺席第1次的默書堂,

真是有點可惜!

首先多謝大家的關心, 雖然今晚囡囡仲有少少低燒, 不過希望星期五可以返學, 同其他同學仔一齊去參觀'益力多廠"啦!

因今日缺課, 有勞同學仔幫忙代寫家課, Thanks!

* 以下有些家課想大家幫忙代為查證.

英文 ~ ? Supp 2 抄1次 language Structures 到G.E.簿

~ Comp 1,2 correction

數學 ~ 作 P.15-16 + 改P.13-14

常識 ~ 作 P.8-11  

Sammy 媽媽,

多謝你的幫忙, 今早芷晴已完成了所有的功課啦 !

不過仍斷斷續續有D發燒, 點算呀! 囡囡好想同其他同學去參

觀呀 !

多謝大家的關心, 囡囡今早已經退燒啦! 不過仍有些咳, 精

神不太好, 所以今日繼續請病假, 無緣去參觀 lu!   

其實早在上星期我個細仔開始病, 病好後就輪到大囡染病,

希望病菌快D遠離我們一家啦 !

我家個工人姐姐昨日剛開始了29日的悠長假期, 對於我來

說這兩年一度的" 試煉 "才正式開始, 我是絕對不能病倒呀!

sixdollar,

26週是25/10 星期一交呀 !

Vani

原帖由 sixdollar 於 10-10-22 15:53 發表
究竟係25/10定係28/10交26週?

sfplam,

我都有問過囡囡, 她說9/11交 初稿 只是 要整理好所有內頁連設計了的封面, 並用簡單的file (透明而有條長的膠邊夾住那款) 裝好.

而交正稿是於第10週, 當交 正稿 的同時亦需要用1分鐘時間, 以口頭匯報專題的內容. (會於 7-15/12  的常識堂裡隨機抽籤的型式去匯報, 如當日未能匯報者會給予0分 !) ** 請大家記得依時和小朋友一齊預備啦!!**

Vani

原帖由 sfplam 於 10-10-23 23:49 發表
請問專題的初稿跟正稿有什麽大分別呢?

各位1B班的家長們,

我返嚟討論區個大家庭啦 ! 我家個工人姐姐剛放完29日的悠長假期, 我終於結束"一腳踢"的生涯啦 !  以後請繼續多多指教!

Vani

各位1B班家長們,

請問有冇家長認識 于嘉穎同學 ? 事因囡囡今日放學後要留校上第2節的小提琴課, 她發現同班的嘉穎同學遺留了學生智能咭於4樓自修室, 當值老師就叫囡囡把咭放回1B課室嘉穎的書枱櫃筒內.

相信嘉穎的家長都會頗擔心智能咭的下落, 希望他們會到BK看到這通知啦 ! 或請其他認識嘉穎家長代為幫忙 !

Vani

各位媽媽,

記得 7/12 (二)要交第二份中文閱讀報告 , 如果未借書就快快去圖書館借啦 !

當日仲有要 默中文, 另外要 交常識專題及口頭匯報呀 !

Vani

Hihi ilym,
中默範圍所指 ~ 5.2詞是:  盛 , 站 , 弄得 , 可憐  , 可愛
另囡囡有帶 GW 7回家, 嘗試再找找啦 !
Vani

原帖由 ilym 於 10-12-4 17:10 發表
請問中默5.2詞是否以下這些:
1. 盛 2. 站 3. 弄得  4. 可憐  5.  可愛

無GW7, 你們小朋友有沒有帶 GW 7 回家?  
Thanks!

Hihi Sammy,
芷晴寫的默書範圍是 ~ 4.2( 課文 ) + 5.2( 詞語共5個) +新句 , 唔使溫晒 5.2 成課呀 !
Vani

原帖由 Sammy媽媽 於 10-12-4 22:02 發表

我記得是默4.2(課)及5.2(課), 不是單單生詞,應該全課課文。敬請其他家長指正!
我囡囡有帶回GW 7 回家
‹ 上一主題|下一主題