用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-10-25 21:46
歧視看成幽默,那就活脫脫漠視受者嘅感受。

相信印度會去英語化本身就很幽默了,在某些場合把別人口音同文 ...

今次到我叫你唔好咁誇張喇。

我自己都去過英國寄宿好幾年,當年都有鬼仔同學叫我chinky。可能我面皮厚啩,一啲都唔覺得佢有攻擊性,咪細路仔叫下花名咁囉。佢叫我chinky,我咪叫返佢moron囉,彼此彼此啫。

我哋都係足球校隊,有次作客對住隊揦鮓嘅,我同對手爭啲大打出手,佢係第一個衝過嚟保護我嘅,仲要喺前場9秒9咁走返嚟龍門推開個對手。之後佢都係叫我chinky,我都係叫佢moron,到今日。

香港人放鬆啲啦。

(唔怪之得而家後生嗰代咁多Snowflakes...)

ANChan59 發表於 22-10-25 22:10
英國MBA隊波友叫我做flying cat!
我係Yellow Panther。唔知我係咪應該嬲呢?而家先發爛渣係咪遲咗三十幾年呢?我

哋仲有Black Pearl(非裔),White Pele(白人),Dago Snake(西班牙人),唔知算唔算歧視大雜燴呢?唔知帶隊老師係咪應該坐監呢?

ABC-DAD 發表於 22-10-25 23:13
我梗係唔係講你講呢隻啦,又咩香港人啫,你唔介意,就唔係出於岐視咩?你硬淨就無問題
Snowflakes?有啲人 ...

咁點分「你」講嗰隻同「我」講嗰隻呢?總之「我」講嗰啲就唔計,「你」講嗰啲就計?咁得意?我係英國讀書成10年,再加呢幾年送仔送女去讀書頻繁來回英國,除咗呢啲之外完全冇俾人歧視過喎?莫非我特別好彩?我就有見過啲同學俾人講兩講就打電話返香港搵老母哭訴,莫非佢哋聽到啲我聽唔到嘅嘢?

Snowflakes你可能唔識啦,即係玻璃心到講乜都唔啱聽,立即發爛渣。左膠到一個點就連基本幽默感都冇晒,唔怪得連monty python,faulty towers呢啲都要禁。

好彩我仲識教我啲仔女做人要起碼有少少「硬淨」(你話嘅),唔係俾人講兩句都喊住搵阿媽話歧視。

shadeslayer 發表於 22-10-25 23:29
除咗少數國際學校外,香港一路以來主流英語教育都係以第二語言嘅教法,冇聽過主流英語學習的方式學習曾經 ...
你啱,我俾多咗香港教育系統添,真係一路以嚟都係以second language方式教。不過以前我哋啲教會學校仲有神父修士,老師質素亦高啲,雖然正規課堂都係當second language教,但係都有唔同嘅補足。

而家,老實講除咗國際學校學生之外,英文真係好嘅(考試高分唔同英文好)其實都係靠屋企。

shadeslayer 發表於 22-10-25 23:59
所以好早我已經講香港嘅英語教育依家係兩極化。叻嘅,就比以前叻好多,差嘅就比以前差好多。
...
極同意

ABC-DAD 發表於 22-10-26 00:03
https://cn.nytimes.com/culture/20170425/word-of-the-day-snowflakes/zh-hant/

「小雪花」,玻璃心?
我覺得玻璃心已經係好貼切嘅解讀...
或者呢度幫唔幫到你?https://www.theweek.co.uk/news/955539/where-did-the-term-snowflake-come-from

我用snowflake嘅意思可以參考最校一段... 過份標榜政治正確,過份受保護,過份左膠,搞到啲人變晒玻璃心,唔啱聽就上綱上線發爛渣。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 00:42
我唔明嘅係,你何解任意將呢個詞引用啫,或者你自覺好與別不同,可以指意使氣批評人,不過我到依家嘅年紀傾 ...
噢,原來係我冒犯了你,咁先講句唔好意思。
我講左膠其實唔係講你,而係泛指所有過份政治正確人士,令一啲從前芝麻綠豆嘅調侃變咗歧視性言論。而社會咁嘅氛圍做就咗snowflake generation (其實都唔係講緊你),令到後生嘅變左冇晒幽默感,咩笑都唔講得。講下笑都驚俾人話歧視,聽嘅就第一個反應係諗講嗰個係咪歧視緊佢。

我實在聽得太多「所謂」歧視,聽真啲根本就係玩笑。好多就係因為唔明,又抱住snowflake心態,就先行發咗爛渣,其實根本好少事。

可能我文筆太差,詞不達意。

ANChan59 發表於 22-10-26 04:01
如果有幽默感嘅一代叫什麼名稱呢?
Snowflakes一般指年青、極度政治正確、左翼自由主義、道德警察上身者。我唔identify with佢哋,我諗我唯有叫old seafood。我覺得講下笑冇乜大不了,好玩嘅玩笑好多時難免「踩界」,乜都扣上歧視帽子就冇晒創作空間。
我好enjoy睇monty python,但係今日佢差不多每一條skit都俾人話歧視。歧視LBGTQ、歧視女人、歧視男人、歧視黑人、歧視南亞、歧視職業等等。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 07:18
收到嘅,你中英文都好好吖,我問清楚就可以啦。你讀男校?
香港係,英國就開頭係,後尾sixth form有女仔。都可能係男校視呢啲Banter較為平常,不過我哋學校啲sixth form girls 都唔弱㗎,揶揄佢哋,佢哋照揶揄返啲仔轉頭,「辣」度有過之而無不及,大家都造就咗「厚面皮」。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 08:05
咁先好玩吖嘛,齋校太耐好dry

我最近都覺得自己有小小膠膠地,真架,你提醒左和,仔女大左,無得 ...
我其實嚟學嘢,不過多嘴。
男校有男校好玩,不過我都認為去到sixth form有啲女仔調劑下唔係壞事。(但係有啲同學仔調劑得過度咗,搞到入唔到想入嘅大學...

ANChan59 發表於 22-10-26 08:27
自己有self esteem 就不用事事矯枉過正。
正是。其實香港/中國人覺得事事受西方歧視,我認為同low self-esteem同埋國家大外宣有關。甚麼中國而家強大起來,甚麼東升西降,甚麼超英趕美,唔使喺西方壓抑之下生活。其實我從來都覺得自己好強大(可能係我自大),不嬲都覺得我同西方同學朋友平起平坐,咁何來壓抑歧視呢?

ABC-DAD 發表於 22-10-26 09:18
你又好似講我喎
吓?如有雷同,實屬巧合呀

ABC-DAD 發表於 22-10-26 09:22
想有返幽默感啫,got you loll

ABC-DAD 發表於 22-10-26 09:21
嚟討論區唔多咀,咪等如落pub 叫杯鮮奶loll

ABC-DAD 發表於 22-10-26 09:30
歧視唔係好嘢嚟,不過唔關東西方嘅事,宣傳同民粹效應好易失控,有啲大災難係歧視背後嘅大操手失控引起嘅。 ...
所以重點好似陳sir咁講要有healthy self esteem,咁就可以無視周邊騷擾,百毒不侵...

ABC-DAD 發表於 22-10-26 09:39
百分百認同。
希望Made in HK 能世界風行
我都唯有fingers crossed...

shadeslayer 發表於 22-10-26 10:41
我感覺我自已係比較中間偏左,膠膠地。

We got to understand, a lot of places in the world, even devel ...

咁我諗我係中間偏右嘅右膠啩。我就覺得let bygones be bygones,過咗去嘅就係歷史,可以學習檢討進化,不宜返轉頭追討。人天生就係唔平等,所以無謂嘥時間追求客觀公平,大家向前看盡量做到最好就好...

But I definitely believe you can take a joke, as can most of the parent contributors on this thread...

shadeslayer 發表於 22-10-26 12:46
不要追討?咁你反對 affirmative action?

係,我反對。我齋崇尚meritocratcy,有能者居之。
近年間唔中睇吓啲所謂西方debate,我係jordan peterson嗰派嘅。佢話一般左膠追求嘅equality,其實係追求equality in outcome唔係equality in opportunity,即係ultimately要削平晒各人所得。即係無論能力幾大,付出幾多,成果都係一樣。

佢(我都係)支持equality in opportunity,但係唔支持equality in outcome。大家都有同一機會入某一大學/某一職位,咪攤出嚟比拼下囉,點解因為一個candidate係黑人/女人/草根階層出身就可以加分呢?點解唔係最適合最有能力嘅人做呢?

不過Jordan Peterson俾左膠鬧係右翼納粹,可能我都係...

Yanamami    發表於 22-10-26 13:08

shadeslayer 發表於 22-10-26 12:34
History is the backdrop and provides a context.  We can’t make the right decisions and move forwar ...
To me history provides a "reference" BUT certainly should not be curtailing our current actions...
We should learn from our mistakes BUT we shouldn't retroactively be rewarding the unworthy, no matter how wronged or deprived their forebears were in the past...

of course, it's just my own opinion...

ANChan59 發表於 22-10-26 13:18
多謝細心分析兩者分別,equality in outcome在共產及社會主義係主流,不過Napoleon 特別平等。

Equality  ...
陳sir講笑咩,你點會冇?我拍馬都追唔上。

至於「能」在邊方面,我就唔似係坊間咁執著。我個仔係有能力,我相信如果佢想,入所謂嘅「神科」都應該可以。但係佢醉心數學,一心讀純數,我又冇問題喎。

兩個女冇阿哥咁讀得,但係又有自己專長。一個做到Frida Khalo或者Zaha Hadid都唔錯,另外嗰個最後可能向娛樂圈發展添。有佢哋嗰方面能力,就應該發揮嗰方面專長。

其實只要唔係每日諗住「點解我咁靚仔會冇頭髮,點解我老竇唔係李嘉誠」,做一個人人稱頌嘅巴士司機都好㗎,唔係人人都揸到手好車㗎。

‹ 上一主題|下一主題