教育王國

標題: 聖瑪加利男女英文中學 2017 交流 [打印本頁]

作者: twhkleung    時間: 17-4-30 20:20     標題: 聖瑪加利男女英文中學 2017 交流

大家多多交流
作者: twhkleung    時間: 17-4-30 20:23

聽說學校會用 iPad 上課, 不知是學校统一購買, 或是自己去 Apple Store 買啦? 是那一個 Model ?
作者: 一家三口    時間: 17-4-30 21:13

twhkleung 發表於 17-4-30 20:23
聽說學校會用 iPad 上課, 不知是學校统一購買, 或是自己去 Apple Store 買啦? 是那一個 Model ? ...

可以經學校統一訂購。

歡迎加入SMCESPS 這個大家庭。

作者: 一家三口    時間: 17-4-30 21:15

twhkleung 發表於 17-4-30 20:20
大家多多交流

希望你可以响呢樹揾到同學仔啦,始終學校得嗰約4x 個學位。

作者: twhkleung    時間: 17-4-30 21:29

一家三口 發表於 17-4-30 21:15

希望你可以响呢樹揾到同學仔啦,始終學校得嗰約4x 個學位 ...
希望!  
不知學校的PTA運作如何? 可介绍下嗎?

作者: 一家三口    時間: 17-4-30 23:12

twhkleung 發表於 17-4-30 21:29
希望!  
不知學校的PTA運作如何? 可介绍下嗎?

PTA 我沒有參與,所以所知不多。

作者: FEDC    時間: 17-5-2 13:58

作者: twhkleung    時間: 17-5-2 19:46

FEDC 發表於 17-5-2 13:58
Hi, Is your kid a new one? Welcome
Hi FEDC, yes, my son will be S1 student in the coming Sep! Hope having chance to share with more SMC students and parents over here!  :)
作者: FEDC    時間: 17-5-3 11:10

作者: QQBBLO    時間: 17-5-5 09:05

FEDC 發表於 17-5-3 11:10
回覆 twhkleung 的帖子

My son, Tommy, is a S.4 student. SMC is a very great school. Especially, most ...

請問每班有幾多人?多外籍小朋友嗎?

作者: twhkleung    時間: 17-5-5 10:02

QQBBLO 發表於 17-5-5 09:05
相信"FEDC" 或 "一家三口" 可share多些. 不過我記得好似之前都有提過... 每班约35, Non-Chinese 约15%... (希望我冇記錯喇!!!
作者: twhkleung    時間: 17-5-5 10:14

twhkleung 發表於 17-5-5 10:02
相信"FEDC" 或 "一家三口" 可share多些. 不過我記得好似之前都有提過... 每班约35, Non-Chinese 约15%... ( ...
講開問多句, 知不知學校向SEN 和 Gifted 學生方面支援如何? 老師們經驗和爱心夠嗎? 如面對ADHD / 亞氏保加等這類學生會给多些爱心忍耐和栽培他的特殊技能嗎? 這類學生多嗎?
聽说香港總學生人数中有10%是這類學生, 不知學校是否也有10%?

我見很多學校都沒提及它们的 Gifted Education, 但SMC有, 是否我校有一批資優學生?

作者: FEDC    時間: 17-5-5 12:29

作者: FEDC    時間: 17-5-5 12:59

作者: 一家三口    時間: 17-5-5 13:49

QQBBLO 發表於 17-5-5 09:05

每班大約30-35人,但會分組上課。non Chinese 大約15%

作者: 一家三口    時間: 17-5-5 13:51

FEDC 發表於 17-5-5 12:59

Hi, If you would like to know more about the gifted education in SMC, you can ...

Tommy 好叻仔。

作者: FEDC    時間: 17-5-8 14:05

作者: 一家三口    時間: 17-5-8 14:38

FEDC 發表於 17-5-8 14:05
回覆 一家三口 的帖子

Hi, 一家三口, Are your kids the students of SMC, boys or girls? I wish your ki ...

我囡囡都是S4c 呀!我囡囡(Hazel)中三時 都有同Tommy 玩。今年 中四Tommy 每星期只返一天學之後,就好少聽囡囡講Tommy 啦!

作者: FEDC    時間: 17-5-8 16:30

作者: twhkleung    時間: 17-5-8 16:51

FEDC 發表於 17-5-8 16:30
Hi, Hazel's parent, nice talking to you.
Oh cool! Is Tommy attending the top-notch program in the University now?   
作者: twhkleung    時間: 17-7-13 01:35

昨天注册了. 今年好像女生比男生多.

现在要忙下周二的考试, 買書買校服買iPad.... 暑期作業, 三日两夜之旅, 都几多野搞...

不知有冇家長知今年DSE怎样呢?
作者: a媽媽    時間: 17-8-12 12:04

大家好,我個仔都是2017年9月入讀SMC的中一生。請多多指教!
另外,好似聽聞星期六早上要返中文(普通話班)...
作者: twhkleung    時間: 17-8-12 16:59

a媽媽 發表於 17-8-12 12:04
大家好,我個仔都是2017年9月入讀SMC的中一生。請多多指教!
另外,好似聽聞星期六早上要返中文(普通話班). ...
我都想知
作者: newmoneybank    時間: 17-8-27 10:31

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: twhkleung    時間: 17-8-27 12:05

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: okanita    時間: 17-9-3 18:02

Hi all,
My daughter now already S2.She is happy in this school. Although her Chinese is not good and she has changed into the Non native Chinese group and found it is much easier for her.
Now I have some questions :
1. How are the NCS graduated in which university they can go to ?
2. I would prefer my daughter study in Hongkong, if she takes the non negative Chinese exam GCSE even she will get A* , is it only equal to DSE 3 and will the HKUs will accept these case.
3. She likes drama, art , English  and French, in what subjects she can choose in S3 to S4 ?
4. In which HKUs are good at hotel mangament and architecture  and in which subjects should choose for ?

Thank you very much!

okanita

作者: twhkleung    時間: 17-9-3 23:46

okanita 發表於 17-9-3 18:02
Hi all,
My daughter now already S2.She is happy in this school. Although her Chinese is not good an ...
1. According to the Newsletter, at least some of NCS in our school pursue their further study in HKU, CUHK, and UST.2. I heard that GCSE A* is equivalent to DSE 5*. YOu may double check with others too.
3. No idea, as my son is S1 this yr only.
4. Should be CUHK, then PolyU.

作者: twhkleung    時間: 17-9-3 23:48

a媽媽 發表於 17-8-12 12:04
另外,好似聽聞星期六早上要返中文(普通話班). ...
你好利害, 咁早就知, 我今天看到通告先知星期六要铺Putonghua.
作者: FEDC    時間: 17-9-5 13:53

作者: okanita    時間: 17-9-9 15:45

Thanks FEDC and twhkleung all the useful information 😘 I do hope SMC can tell us all the DSE result so as to we will try target which weakness we can help our children.  Hope all the best to allSMC students!
作者: FEDC    時間: 17-9-10 02:35

作者: twhkleung    時間: 17-9-11 00:06

FEDC 發表於 17-9-10 02:35
回覆 okanita 的帖子

A boy got 4(5**), 2(5*) and 2(5) in 2017 DSE.

我相信tommy的成绩会更好,但我角得很有机会会给UST 或 CUHK明年便拔尖走了,DSE也不用考!!!

作者: LITTLESPICY    時間: 17-10-22 18:58

我囝仲係小學,開始睇下中學。今日聽完簡介會,interview會assess students’ ability in languages & Math.  仲有佢地有Math study tour. 學校係咪著重Math?請指教!
大家揀左邊科為3rd language? Thx.

作者: OmOm    時間: 17-11-5 22:16     標題: 回覆樓主

Tommy 師兄好勁呀,S4就考DSE ,仲考得甘勁,咁拔尖上大學讀緊了?

作者: FEDC    時間: 17-11-8 17:30

作者: Happy小米    時間: 18-6-7 17:58

一家三口 發表於 17-5-5 13:49

每班大約30-35人,但會分組上課。non Chinese 大約15%

你好,各位家長好!

小兒在一間英文小學讀小五,現在學校課堂氣氛比較多討論多發問的,希望找一間同現在相近教學模式的中學...

希望他上到中學也能延續同發展,出到去大胆一點表達自己。

請問聖瑪加利中學是否上課是否啟發性模式?
學生都踴躍答問題嗎?

作者: 一家三口    時間: 18-6-8 11:12

Happy小米 發表於 18-6-7 17:58

你好,各位家長好!

答: 都要睇吓你是邊位老師教,有些老師都比較悶。

學生都踴躍答問題嗎?

答:如果可以入到Group 4, 相信情況會踴躍d.

作者: Happy小米    時間: 18-6-8 11:48

一家三口 發表於 18-6-8 11:12

答: 都要睇吓你是邊位老師教,有些老師都比較悶。

請問什麼是Group 4?

作者: 一家三口    時間: 18-6-8 11:49

Happy小米 發表於 18-6-8 11:48
請問什麼是Group 4?

最好成績的一班

作者: Happy小米    時間: 18-6-8 14:30

一家三口 發表於 18-6-8 11:49
最好成績的一班

感謝你

有沒有消息新大樓幾時完工?(emoji)(emoji)

作者: 一家三口    時間: 18-6-8 15:27

Happy小米 發表於 18-6-8 14:30

感謝你

今年9月可以用啦!

作者: Happy小米    時間: 18-6-8 16:01

一家三口 發表於 18-6-8 15:27
今年9月可以用啦!

確係好消息,唔知會不會加收學生呢?
另外小學中學有冇名次架?

見到facilities 相有home sweet home
學校是有家政班的嗎?

唔好意思咁多問題

作者: 一家三口    時間: 18-6-8 16:18

Happy小米 發表於 18-6-8 16:01
確係好消息,唔知會不會加收學生呢?
另外小學中學有冇名次架?

小學部小二開始 1-15 名有奬學金,但成績表內是無名次的。

中學部 1-20 名 有奬學金和成績表內有名次。

家政課 要去atec 上課。

作者: Happy小米    時間: 18-6-8 23:30

一家三口 發表於 18-6-8 16:18

Ok thanks a lot!

另外中文分組上,是否也會根據學生程度來分組?

作者: 一家三口    時間: 18-6-9 00:09

Happy小米 發表於 18-6-8 23:30

Ok thanks a lot!

是。

作者: Happy小米    時間: 18-6-9 09:57     標題: 回覆樓主

謝謝

可以分享一下學校的聯課活動嗎?

作者: 一家三口    時間: 18-6-9 14:18

Happy小米 發表於 18-6-9 09:57
謝謝

可以分享一下學校的聯課活動嗎?

其實 聯校只淨下一間 girl college,  每年會一同舉辦陸運會,但girl college 明年都會停辦。聽聞話會申請新校居喎。

作者: twhkleung    時間: 18-6-10 00:55

一家三口 發表於 18-6-9 14:18
其實 聯校只淨下一間 girl college,  每年會一同舉辦陸運會,但girl college 明年都會停辦。聽聞話 ...
请问"新校居"是什么意思? "新校舍"吗? 是girl college 申请? 或是SMC?
作者: 一家三口    時間: 18-6-10 08:40

twhkleung 發表於 18-6-10 00:55
请问"新校居"是什么意思? "新校舍"吗? 是girl college 申请? 或是SMC?

打錯字係新校舍。
Girl college 話會同政府申請新地方辦學。

唔關SMCESPS 事

作者: twhkleung    時間: 18-7-12 15:28

請問知唔知今年P1/S1新生家長日係几时? 因校長只会在当日告诉大家應介DSE成績, 所以好想参加!

作者: Vanness.Grace    時間: 18-7-14 21:10     標題: 回覆樓主:

你好2018的家長在嗎?

作者: Vanness.Grace    時間: 18-7-14 21:16     標題: 回覆樓主:

我有個問題請教:購買書本問題,是否所有按書單上的購買,因有些注明是只供參考,還有輕鬆學漢語,日語課本有多本,這些全部需要用上嗎?求解答,謝謝!

作者: 一家三口    時間: 18-7-14 22:20

Vanness.Grace 發表於 18-7-14 21:16
我有個問題請教:購買書本問題,是否所有按書單上的購買,因有些注明是只供參考,還有輕鬆學漢語,日語課本 ...

供參考 多數是字典 可以不用買。

外語-要知道派了讀邊科外語就買嗰科。

2nd 中文才需要買輕鬆學漢語書。

作者: Vanness.Grace    時間: 18-7-15 10:27

一家三口 發表於 18-7-14 22:20

供參考 多數是字典 可以不用買。

明白,謝謝!

作者: cslkwok    時間: 18-7-16 21:27

Vanness.Grace 發表於 18-7-14 21:10
你好2018的家長在嗎?
我係 2018家長,明天會去嗎?
作者: Vanness.Grace    時間: 18-7-19 12:44

cslkwok 發表於 18-7-16 21:27
我係 2018家長,明天會去嗎?

我已去了!抱歉,没有更新

作者: snoopy123456    時間: 18-7-26 21:14

請問可以SHARE今年DSE成績嗎?
作者: FEDC    時間: 18-7-27 22:13

作者: cslkwok    時間: 18-8-20 22:40

分左班了!!!
作者: 一家三口    時間: 18-8-21 09:28

cslkwok 發表於 18-8-20 22:40
分左班了!!!

S1G4. 多多指教

作者: jkchow2002    時間: 18-8-21 12:55

一家三口 發表於 18-8-21 09:28
S1G4. 多多指教

G4 是精英班,對嗎?

作者: 一家三口    時間: 18-8-21 13:06     標題: 回覆樓主:

G2 and G4 本校生。

G1 and G3 外來生。

中學主要用英文 分班

作者: 232    時間: 18-8-21 18:47

一家三口 發表於 18-8-21 13:06

即是按英文能力分班??

作者: 一家三口    時間: 18-8-21 19:01

232 發表於 18-8-21 18:47
即是按英文能力分班??

中學部 係。

作者: 232    時間: 18-8-21 19:37

一家三口 發表於 18-8-21 19:01
中學部 係。

咩班係叻班?

作者: cslkwok    時間: 18-8-21 19:50

S1G3
作者: 一家三口    時間: 18-8-21 20:02

232 發表於 18-8-21 19:37
咩班係叻班?

S1G4 本校生

S1G3 外來生

作者: 232    時間: 18-8-21 20:10

一家三口 發表於 18-8-21 20:02
S1G4 本校生

S1G3 外來生

thx

作者: twhkleung    時間: 18-8-25 21:45

回覆 一家三口 的帖子

delete. will post again
作者: twhkleung    時間: 18-8-25 21:46

twhkleung 發表於 18-8-25 21:45
回覆 一家三口 的帖子

delete. will post again

作者: twhkleung    時間: 18-8-25 22:11

twhkleung 發表於 18-8-25 21:46

作者: twhkleung    時間: 18-8-25 22:11

twhkleung 發表於 18-8-25 22:11

作者: twhkleung    時間: 18-8-25 22:12

twhkleung 發表於 18-8-25 22:11

作者: twhkleung    時間: 18-8-25 22:14

twhkleung 發表於 18-8-25 22:12
校長講港今年有23位同學入HKU, 但沒有講其他.
作者: Queenielam88    時間: 18-8-25 23:16

twhkleung 發表於 18-8-25 22:14
校長講港今年有23位同學入HKU, 但沒有講其他.

路過想問,係HKU定係HK嘅U呀?

作者: twhkleung    時間: 18-8-26 00:31

回覆 Queenielam88 的帖子

校長說, 係HKU only, not include CUHK nor UST.
作者: Queenielam88    時間: 18-8-26 10:09

twhkleung 發表於 18-8-26 00:31
回覆 Queenielam88 的帖子

校長說, 係HKU only, not include CUHK nor UST.

如果係咁成績都好好喎。

作者: smartcash    時間: 18-8-27 13:33

請問有無show中文level 5以上的%呢?  謝謝!
作者: twhkleung    時間: 18-8-27 23:19

回覆 smartcash 的帖子

咁多年來都冇show中文5分, 相信空多吉小...
作者: 一家三口    時間: 18-8-28 12:32

twhkleung 發表於 18-8-27 23:19
回覆 smartcash 的帖子

咁多年來都冇show中文5分, 相信空多吉小...

這個肯定啦!

作者: IJK217    時間: 18-9-27 14:19     標題: 回覆樓主

請問可否分享一下面試內容?

作者: rainrain613    時間: 18-12-15 18:02

一家三口 發表於 18-8-21 13:06

請問聖經堂是英文教定中文教?

作者: 一家三口    時間: 18-12-15 18:17

rainrain613 發表於 18-12-15 18:02
請問聖經堂是英文教定中文教?

英文

作者: rainrain613    時間: 18-12-15 19:39

一家三口 發表於 18-12-15 18:17
英文

謝您

作者: okanita    時間: 19-3-8 23:29

My daughter is S3 now, She may interest in OT in polyu . What subjects does she need to choose,?She does not like Chemistry and Physics.  She is good at Bio and economic  but it is in the same block.,  She cannot choose bio and economic together.  How about THS is it easy to achieve  high marks inDSE. Who is teaching this Subject in S6 ?
thank you

作者: 一家三口    時間: 19-3-9 14:42

okanita 發表於 19-3-8 23:29
My daughter is S3 now, She may interest in OT in polyu . What subjects does she need to choose,?She  ...
THS 5 or 5以上, 可以參考吓考試局資料

2018(P11)
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat18_5.pdf

2017 (P11)
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat17_5.pdf

2016(P11)
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat16_5.pdf

作者: 一家三口    時間: 19-3-9 17:09

THS  level 5 or above      

2015年                      2016年               2017年                        2018年

本校 / 全港      42.9% / 4.1%          42.1% / 4.2%           34.4% / 4.4%          21.1% / 4.6%

希望幫到妳.

作者: twhkleung    時間: 19-3-12 18:40

一家三口 發表於 19-3-9 17:09

THS  level 5 or above      
乜点解越来越差呢
作者: 一家三口    時間: 19-3-12 18:43

twhkleung 發表於 19-3-12 18:40
乜点解越来越差呢

這個答唔到啦

作者: G-Ma    時間: 19-4-23 12:21

okanita 發表於 19-3-8 23:29
My daughter is S3 now, She may interest in OT in polyu . What subjects does she need to choose,?She  ...
THS 其實係一科較易讀既科目, 再加上好多神校未必有開呢科, 所以相對公開試既競爭會較其他科細D, 攞高分既機會會高D.
但因為THS 係一科比較新既科目, 老師都未必完全掌握到點樣先可以攞高分, 我個囡舊年考, 佢有係出面補習社補, 都係教得好一般, 主要都係靠自己睇多D 資料, 幾多野要背, 不過係生活常識, 算幾有趣, 讀左都幾有用.

至於點解成績會一直下降, 應該係份卷愈出愈深, 問埋D 好偏既問題, 所以真係要讀既, 要多D 睇課外旅遊資訊, 天南地北咩都睇下.

作者: littlehk    時間: 19-4-24 11:19

請問一下資深的家長,升S1暑假的bridging course是返全日還是半日?通常在哪些日子?

作者: 一家三口    時間: 19-4-27 20:00

littlehk 發表於 19-4-24 11:19
請問一下資深的家長,升S1暑假的bridging course是返全日還是半日?通常在哪些日子?
...

返全日,去年大約是8月中前後上。

作者: littlehk    時間: 19-4-28 10:00

一家三口 發表於 19-4-27 20:00
返全日,去年大約是8月中前後上。

唔該晒

作者: golfer504    時間: 19-5-2 11:22

回覆 littlehk 的帖子

收到email了, 8月1-13日上 Bridging Course
作者: littlehk    時間: 19-5-2 18:39

golfer504 發表於 19-5-2 11:22
回覆 littlehk 的帖子

收到email了, 8月1-13日上 Bridging Course

我都收到email了,資料十分詳盡!

作者: 73662710    時間: 19-6-17 18:42

請問學校將來會開IB diploma 嗎?
作者: 一家三口    時間: 19-6-21 10:20

73662710 發表於 19-6-17 18:42
請問學校將來會開IB diploma 嗎?

早年出過1份通告, 如果學校有IB 學生會選擇嗎。但之後就無晒影啦

作者: littlehk    時間: 19-7-9 21:24

請問一下,運動套裝的外套和長運動褲要不要訂?需要穿回校嗎?還是PE堂帶回校換?

作者: lawiskcyu    時間: 19-7-10 11:29

回覆 一家三口 的帖子

今年 2019 DSE 成績怎樣?可不可報喜?
作者: 一家三口    時間: 19-7-10 11:32

lawiskcyu 發表於 19-7-10 11:29
回覆 一家三口 的帖子

今年 2019 DSE 成績怎樣?可不可報喜?

完全收唔到料

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5