教育王國

標題: 優才書院家長分享站 (2011-2012年) [打印本頁]

作者: edea    時間: 11-8-14 22:18     標題: 優才書院家長分享站 (2011-2012年)

歡迎各位優才家長繼續討論.
作者: phoebecyl    時間: 11-8-16 11:57

HI
小兒在今年9月入讀P.1,請多多指教~~
原帖由 edea 於 11-8-14 22:18 發表

作者: 胡桃媽    時間: 11-8-16 12:24

雖然......,你仍是這麽熱心。

原帖由 edea 於 11-8-14 22:18 發表

作者: edea    時間: 11-8-16 16:18

hello phoenecyl!!

胡桃媽:
我希望可以帶動番個氣氛啦, 見到大家靜晒好可惜.
:loveliness:
作者: ngkf    時間: 11-8-16 17:10

難得,難得
作者: edea    時間: 11-8-16 19:34

暑假轉眼間已經過左大半, 唔知小朋友們做晒暑期功課未

囡囡仲有睇raz kids, 其實raz kids幾好.

Mr. Leigh 返左美國渡假, 希望佢地呢個暑假玩得開開心心.

呢個暑假有一日地鐵站撞到馮主任同佢細BB, 可以親口同佢再一次道謝, 因為我一直都記住, 當日去學校面試, 馮主任好nice好nice
張sir同梁老師囡囡好標緻可愛, 呢D都係忙碌生活中一絲一絲既喜慰.

ngkf, 連我地既女都好快會升中學呢. 時日如飛啊.

作者: muichujamie    時間: 11-8-17 00:14

我個女黎緊都係讀P1.

原帖由 phoebecyl 於 11-8-16 11:57 發表
HI
小兒在今年9月入讀P.1,請多多指教~~

作者: SumSumBB    時間: 11-8-17 07:25

原帖由 edea 於 11-8-16 16:18 發表
hello phoenecyl!!

胡桃媽:
我希望可以帶動番個氣氛啦, 見到大家靜晒好可惜.
:loveliness:

多謝edea !最近真的很靜,很懷念早兩年軍兄、中兄、跳跳虎、鎮痛貼...等前輩的熱鬧討論!
作者: SumSumBB    時間: 11-8-17 07:29

原帖由 edea 於 11-8-16 19:34 發表
暑假轉眼間已經過左大半, 唔知小朋友們做晒暑期功課未

囡囡仲有睇raz kids, 其實raz kids幾好.

呢個暑假有一日地鐵站撞到馮主任同佢細BB, 可以親口同佢再一次道謝, 因為我一直都記住, 當日去學校面試, 馮主任好nice好nice

我囝囝還未做晒暑期功課 ,但就仍有繼續做數學網上練習和睇raz kids買嘢!
我呢個暑假都有一日在地鐵站撞到馮主任同佢細BB,馮主任真係好nice好nice!
作者: SumSumBB    時間: 11-8-17 07:30

原帖由 muichujamie 於 11-8-17 00:14 發表
我個女黎緊都係讀P1.

歡迎 muichujamie 和 phoebecyl 加入GT大家庭!
作者: keroro_him    時間: 11-8-17 09:06

我囝囝都係今年P1,在此打聲招呼先
作者: edea    時間: 11-8-17 18:30

原帖由 SumSumBB 於 11-8-17 07:25 發表

多謝edea !最近真的很靜,很懷念早兩年軍兄、中兄、跳跳虎、鎮痛貼...等前輩的熱鬧討論!

me 2! 佢地真係好肯幫人. 雖然佢地淡出, 但我認為如果低小家長有問題, 我地都可以繼續幫忙, 將一點溫暖既火薪火相傳下去!
作者: edea    時間: 11-8-17 18:32

hello 歡迎各位準小一家長呀! 好快就開學, 由幼稚園進入另一個新階段啦!
作者: phoebecyl    時間: 11-8-17 20:55

多謝edea...
之前睇到有關優才的負面新聞重好擔心,但有你這留言令我有返信心,優才確實有班好好的老師~~
原帖由 edea 於 11-8-17 18:30 發表

me 2! 佢地真係好肯幫人. 雖然佢地淡出, 但我認為如果低小家長有問題, 我地都可以繼續幫忙, 將一點溫暖既火薪火相傳下去!

作者: edea    時間: 11-8-17 22:04

原帖由 phoebecyl 於 11-8-17 20:55 發表
多謝edea...
之前睇到有關優才的負面新聞重好擔心,但有你這留言令我有返信心,優才確實有班好好的老師~~

唔好擔心, 冇一間學校可以please全部家長, 一定有人不滿, 不過我覺得好多事係需要家校合作, 老師好努力去為小朋友付出, 但家長都需要努力配合.

我最欣賞學校賞罰分明. 順帶一提, 我亦好欣賞某家長, 佢對自己小朋友管教態度好好, 自己小朋友乖會讚賞, 自己小朋友做得唔好, 學校罰, 佢唔會盲目責怪學校, 會同學校溝通, 了解左事件再同學校合作教好自己小朋友. 呢種態度令我激賞.

除左成績, 德育都好重要, 我地都想自己子女除左有優異成績, 仲要有良好品格, 而且良好品格比成績更重要. 我自己好欣賞學校在德育上所做既教育, 做最好的自己, 學校教家長同學生拍掌"愛的鼓勵", 並唔係無聊, 係鼓勵家長用愛去教育同鼓勵小朋友, 以正面態度去面對.

仲好喜歡老師教小朋友"不恥下問", 呢四個字其實真係終生受用, 到今時今日, 工作上令我體會到, 就算係做左多年既前輩, 都一樣會不恥不問, 大家於工作上遇到唔同問題, 唔好怕冇面, 提出黎大家商量, 會有更多得著. 唔止小朋友, 大人一樣要不恥下問

即使外面風大雨大, 我都覺得, 用正面態度去面對, 用真理去說明一切.
作者: muichujamie    時間: 11-8-17 23:47

我見到佢地D 留言,我都驚到震,  因為一日未返學,都唔知適唔適合! 好彩同edea傾過,佢都比左好多信心我,而家好D喇,  希望我個女生生性性,好好享受校園生活時亦識得努力讀書!

原帖由 phoebecyl 於 11-8-17 20:55 發表
多謝edea...

作者: 芷欣mama    時間: 11-8-18 00:18

Hi 大家,
我都上來報到先, 我女都是今年小一, 多多賜教.
另, 想知20/8是否要回校? 因還未收到任何消息.
作者: muichujamie    時間: 11-8-18 01:23

唔係20號喎,係27號10:00-12:00呀。

原帖由 芷欣mama 於 11-8-18 00:18 發表
Hi 大家,
我都上來報到先, 我女都是今年小一, 多多賜教.
另, 想知20/8是否要回校? 因還未收到任何消息.

作者: 芷欣mama    時間: 11-8-18 07:43

謝謝你回覆!
不是20號嗎? 等我還叫了我老公20號請假一齊去, 之前學校不是說8月尾前的第二個星期六舉行嗎? 27號你是收到信的嗎?

原帖由 muichujamie 於 11-8-18 01:23 發表
唔係20號喎,係27號10:00-12:00呀。

作者: muichujamie    時間: 11-8-18 10:14

之前返去拎書果時連埋張通告派埋,張通告仲有張lunch餐單要選,要27號一齊交。你check下有無?

原帖由 芷欣mama 於 11-8-18 07:43 發表
謝謝你回覆!
不是20號嗎? 等我還叫了我老公20號請假一齊去, 之前學校不是說8月尾前的第二個星期六舉行嗎? 27號你是收到信的嗎?

作者: phoebecyl    時間: 11-8-18 11:50

好彩有muichujamie在這提,我差點忘記左27號要交餐單~~
原帖由 muichujamie 於 11-8-18 10:14 發表
之前返去拎書果時連埋張通告派埋,張通告仲有張lunch餐單要選,要27號一齊交。你check下有無?

作者: keroro_him    時間: 11-8-18 13:27

仲要帶針card

原帖由 phoebecyl 於 11-8-18 11:50 發表
好彩有muichujamie在這提,我差點忘記左27號要交餐單~~

作者: edea    時間: 11-8-18 15:18

俾小朋友自己揀食邊個餐都好呀, 佢地會開心D
作者: phoebecyl    時間: 11-8-18 15:33

為免自己大頭蝦,剛才已執定針卡及同阿仔一齊選好9月份飯盒(他話好緊張,心跳加速添 )。
原帖由 edea 於 11-8-18 15:18 發表
俾小朋友自己揀食邊個餐都好呀, 佢地會開心D

作者: 芷欣mama    時間: 11-8-18 15:48

Thanks muichujamie, 原來在飯單那裡, 找到了, 我只掛住食 ~
針card要正本定副本?
原帖由 muichujamie 於 11-8-18 10:14 發表

作者: muichujamie    時間: 11-8-18 16:47

咁奇怪?我見唔到邊度寫要帶針卡喎.....

原帖由 芷欣mama 於 11-8-18 15:48 發表
Thanks muichujamie, 原來在飯單那裡, 找到了, 我只掛住食 ~
針card要正本定副本?

作者: edea    時間: 11-8-18 18:35

針咭一般帶正本,帶定冇壞,但安全起見先影印留底,再俾小朋友帶返學校吧!
作者: muichujamie    時間: 11-8-19 00:26

係呀~ 我都諗住帶定~

原帖由 edea 於 11-8-18 18:35 發表
針咭一般帶正本,帶定冇壞,但安全起見先影印留底,再俾小朋友帶返學校吧!

作者: keroro_him    時間: 11-8-19 09:00

上次家長日老師話帶 針card 影印本
作者: phoebecyl    時間: 11-8-19 10:52

Thanks keroro him
好彩又有你提醒,我重拿左針card正本,等我換返張copy先~~
原帖由 keroro_him 於 11-8-19 09:00 發表
上次家長日老師話帶 針card 影印本

作者: BB144    時間: 11-8-28 03:28

原帖由 phoebecyl 於 11-8-19 10:52 發表
Thanks keroro him
好彩又有你提醒,我重拿左針card正本,等我換返張copy先~~

Didn't u give up the place at GT and go for 陳守仁?
作者: SumSumBB    時間: 11-8-28 15:24

phoebecyl ,
如果要轉的話,請盡快通知GT,好讓GT可盡早通知waiting的學生補上!
作者: SumSumBB    時間: 11-8-28 15:31

今年G2的所有班主任都是普通話人,在班主任課和功課堂只可說普通話,阿仔覺得很有挑戰性,昨天回家後把學校派的通告逐張細閱,很期待新學期的來臨!
作者: phoebecyl    時間: 11-8-28 16:15

GT真係一間好學校,我都唔好意思,這個時候走去轉,但我明天一早會去註冊,註冊完就會立即通知GT放位~~
原帖由 SumSumBB 於 11-8-28 15:24 發表
phoebecyl ,
如果要轉的話,請盡快通知GT,好讓GT可盡早通知waiting的學生補上!

作者: iamderek    時間: 11-8-28 17:27

原帖由 SumSumBB 於 11-8-28 15:31 發表
今年G2的所有班主任都是普通話人,在班主任課和功課堂只可說普通話,阿仔覺得很有挑戰性,昨天回家後把學校派的通告逐張細閱,很期待新學期的來臨! ...

小兒上年小二的班主任也是講普通話的,我覺得效果很好。今年班主任變成NET,再加上今年的English Reading,希望成效一樣咁大。
作者: 軍魁星    時間: 11-8-28 22:29

新學年又開始喇,各位小朋友們繼續努力!加油!
作者: wingwingcat    時間: 11-8-29 00:28

很開心又見到昔日熟悉嘅名字又再次出現, 希望呢度又可以回覆以往熱鬧嘅氣氛啦!
作者: hinmo    時間: 11-8-29 01:05

GT家長你哋好呀!我好期待9月1日開學,我仔仔係P1生,我已幫他報了小童軍,請問有冇家長都有報呀?
作者: phoebecyl    時間: 11-8-29 13:26

已用FAX通知了GT放棄學位~~
祝福每個優才的小朋友
原帖由 SumSumBB 於 11-8-28 15:24 發表
phoebecyl ,

作者: muichujamie    時間: 11-8-29 13:46

Hello 各位G1家長,
你地小朋友讀邊班呀?我個女讀1D。唔知呢度有無同班呢?
作者: YsYsma2    時間: 11-8-29 14:17     標題: 回覆 4# wingwingcat 的文章

今年升三年班了!時間過得真快!當初小一時的景象好像是昨天的事,我們也會好好的加油,祝福每個小朋友有愉快的校園生活!
作者: 軍魁星    時間: 11-8-29 17:31

原帖由 YsYsma2 於 11-8-29 14:17 發表
今年升三年班了!時間過得真快!當初小一時的景象好像是昨天的事,我們也會好好的加油,祝福每個小朋友有愉快的校園生活!
時間真係過得好快,由第一日送大仔返旺角,之後送阿女,今年阿女都上將軍澳了,五年風雨無改地送去旺角返學的日子亦終於告一段落,真係有d唔舍得。
作者: SumSumBB    時間: 11-8-29 18:32

原帖由 軍魁星 於 11-8-29 17:31 發表
時間真係過得好快,由第一日送大仔返旺角,之後送阿女,今年阿女都上將軍澳了,五年風雨無改地送去旺角返學的日子亦終於告一段落,真係有d唔舍得。 ...

你還有個细仔嘛!
話時話,細佬仔好靚仔噃!
作者: 芷欣mama    時間: 11-8-29 21:24

我囡1B.
原帖由 muichujamie 於 11-8-29 13:46 發表
Hello 各位G1家長,
你地小朋友讀邊班呀?我個女讀1D。唔知呢度有無同班呢?

作者: 軍魁星    時間: 11-8-29 23:03

原帖由 SumSumBB 於 11-8-29 18:32 發表

你還有個细仔嘛!
話時話,細佬仔好靚仔噃!
我都覺得佢幾靚仔咖!
作者: YsYsma2    時間: 11-8-29 23:08     標題: 回覆 4# 軍魁星 的文章

旺角的確是一個溫馨的大家庭!
作者: NamB    時間: 11-8-30 11:02

Hi, 你好, 我囝囝都係1B.
原帖由 芷欣mama 於 11-8-29 21:24 發表
我囡1B.

作者: keroro_him    時間: 11-8-30 11:35

大家好, 我囝囝都係1C

原帖由 NamB 於 11-8-30 11:02 發表
Hi, 你好, 我囝囝都係1B.

作者: hinmo    時間: 11-8-30 22:15     標題: 回覆 9# muichujamie 的文章

我仔仔和你女女係同班的,9月1日見。
作者: yeung804    時間: 11-9-1 23:24

芷欣mama, NamB,

我囡囡都係1B
作者: CrystalSo    時間: 11-9-3 09:58

各位 你好

囝囝 熙熙 1D班

依他的分享 上學好開心 英文老師跟他們攪笑 English is fun係Mr Greiger 的至理明言。叫我寫他的好行為在成長手冊上。

希望他可以享受學習 愛學校
作者: muichujamie    時間: 11-9-5 00:14

我個女無講上堂D野比我知,佢係講小息時,D同學仔圍埋一齊食晒其中一個同學仔D魚仔餅,仲要講左好多次比我聽....

原帖由 CrystalSo 於 11-9-3 09:58 發表
各位 你好

囝囝 熙熙 1D班

依他的分享 上學好開心 英文老師跟他們攪笑 English is fun係Mr Greiger 的至理明言。叫我寫他的好行為在成長手冊上。

希望他可以享受學習 愛學校 ...

作者: hinmo    時間: 11-9-6 21:43

我仔仔返學返得好開心,佢成日分享校園生活俾我聽,佢話上常識科,老師帶佢哋班同學上天台,派飯時佢有一日做了"飯長"幫手派飯(這名稱是他自己說的),上音樂堂就開始學唱校歌,而戴主任教佢哋"走廊樓梯要慢行"....等等,小一對佢來說好新鮮,佢每日都好似好開心咁。
祝所有GT小一生都開心快樂!
作者: NeoMom    時間: 11-9-7 11:47

請問今年個term break係幾號至幾號?
作者: keroro_him    時間: 11-9-7 12:24     標題: 回復 1# NeoMom 的帖子

7 Nov - 11 Nov
作者: NeoMom    時間: 11-9-7 12:39

原帖由 keroro_him 於 11-9-7 12:24 發表
7 Nov - 11 Nov

thanks!
作者: AFSL2007    時間: 11-9-14 19:12

很久沒有上BK,全因懶惰。囝囝也上了G5,一路都在TKO校舍,時間比以往數年的住址還久呢!

祝各位家長及同學有個愉快的學年!
作者: hinmo    時間: 11-9-17 00:09

今日亞仔的手冊寫了: Eng---> S. Test on 22/9
請問有沒有G1的家長可告訴我,什么是S. Test 呢?
嘜咁快有test!?
作者: muichujamie    時間: 11-9-17 00:39

Spelling test 即係默書
作者: hinmo    時間: 11-9-19 22:32

原帖由 muichujamie 於 11-9-17 00:39 發表
Spelling test 即係默書

muichujamie,
Thanks for your reply!
作者: muichujamie    時間: 11-9-19 23:08

想問下如果家長返去學校參加早會,洗唔洗早一兩日通知學校?還是果朝直接返去就得呢?8:10前去到?8:30走得?
呀女好想我去參加佢地D早會,每日都問我幾時返。
作者: edea    時間: 11-9-19 23:26

早會walk in就可以,無需通知學校。
作者: muichujamie    時間: 11-9-19 23:55

Thanks! 或者下個星期一返去聽下先!

原帖由 edea 於 11-9-19 23:26 發表
早會walk in就可以,無需通知學校。

作者: iamderek    時間: 11-9-20 00:51

原帖由 muichujamie 於 11-9-19 23:55 發表
Thanks! 或者下個星期一返去聽下先!

溫馨提示:很多時八點半都未完,同埋週三及週五沒有早會。
作者: muichujamie    時間: 11-9-20 00:55

ok! got it!
Thanks a lot!

原帖由 iamderek 於 11-9-20 00:51 發表

溫馨提示:很多時八點半都未完,同埋週三及週五沒有早會。

作者: KnN    時間: 11-9-21 08:52

唉,今年唔搭校車,今日MTR 故障,07:06 polam 上車08:10先到mk 站,停左係地鐵好廿分鍾,返到學校遲左4分鐘,唔止我仔一個遲,都有好幾個家長係到,老師唔理照遲到計。
唉,唔通真係要比校車公司"湯"先穩陣??!!!呀仔好似好慘咁。唉唉唉唉唉唉

作者: creamychoy    時間: 11-9-21 09:50

我想問各位家長知唔知將軍澳去旺角校舍校巴車費係幾多?
作者: muichujamie    時間: 11-9-21 11:19

我個女果架康城+將軍澳線係$990,我見調景嶺果架就$10XX.

原帖由 creamychoy 於 11-9-21 09:50 發表
我想問各位家長知唔知將軍澳去旺角校舍校巴車費係幾多?

作者: creamychoy    時間: 11-9-21 14:04

Thanks! 咁將軍澳綫幾點上、落車? 另外總想問書簿費大約幾$?因為想計吓讀依間學校每月開支會係幾多!

quote]原帖由 muichujamie 於 11-9-21 11:19 發表
我個女果架康城+將軍澳線係$990,我見調景嶺果架就$10XX.

[/quote]
作者: KnN    時間: 11-9-21 20:18

原帖由 creamychoy 於 11-9-21 02:04 PM 發表
Thanks! 咁將軍澳綫幾點上、落車? 另外總想問書簿費大約幾$?因為想計吓讀依間學校每月開支會係幾多!

quote]原帖由 muichujamie 於 11-9-21 11:19 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
我個女果 ...

TKO其他我唔太熟,只知polam 只係一期上車,07:20 上車,3:30放學要4:25先到,我唔係住新都城一期,見佢地要4:35-4:40先返到屋苑,我自己搭車只要4:05就返到屋企門口。而校巴無得只搭去/返。$990 一個月
作者: muichujamie    時間: 11-9-21 23:47

我呢條線得3個站,頭站係康城,跟住去將廣, 下個站係將中,然後直去學校。
我將廣7:05am上車, 放學4:10pm落車。
(校車線年年唔同。)

一年班買書$9XX,暫時都無其他支出,只係學費,校車費and 飯錢。

原帖由 creamychoy 於 11-9-21 14:04 發表

quote]原帖由 muichujamie 於 11-9-21 11:19 發表
我個女果 ...

作者: creamychoy    時間: 11-9-22 00:09     標題: 回復 1# muichujamie 的帖子

Great! 如果我仔出年讀依間都會將廣上車!

另想問飯$一個月會幾$?

謝謝!
作者: muichujamie    時間: 11-9-22 01:00

$16/meal.
唔記得講有D課後才華班要比材料費e.g.$50/yr, 音樂course 就要買樂器。

原帖由 creamychoy 於 11-9-22 00:09 發表
Great! 如果我仔出年讀依間都會將廣上車!

另想問飯$一個月會幾$?

謝謝!

作者: creamychoy    時間: 11-9-22 10:48     標題: 回復 1# muichujamie 的帖子

Thanks so much!!!
作者: 跳跳虎    時間: 11-9-22 12:21

各位好,很久沒有入來這裡,我囝囝今年係優小最後一年,時間過得很快,這六個年頭實在很開心愉快!希望可以係優中延續下去。

祝大家係優才有個愉快嘅小學生活!
作者: KnN    時間: 11-9-22 18:22

下年term break 去左5月
作者: 中天英    時間: 11-9-24 11:11     標題: 回覆 2# 跳跳虎 的文章

我都係一個四年班,一個五年班喇,兩個都好開心,一個星期打五曰波,游兩曰水,仲有時間去捉吓棋,學曰文咁;今年功課多咗d, 可能要減少的。
作者: NamB    時間: 11-9-28 14:15

cross post
之前睇錯topic,post左去2010-2011分享站.

請問raz-kid幾耐update一次?見佢好耐都沒update.
作者: iamderek    時間: 11-9-28 15:07

原帖由 NamB 於 11-9-28 14:15 發表
cross post
之前睇錯topic,post左去2010-2011分享站.

請問raz-kid幾耐update一次?見佢好耐都沒update.

update?

Raz-kids Book Room 啲書應該年年一樣,Assignment的book list就一個學期老師挑選一次
作者: hinmo    時間: 11-9-28 22:33

我問過英文老師Ms. Wong,佢話每一個學段会在raz-kid放5本故事書,一年有四個學段,即係在1st test, 1st exam, 2nd test, & 2nd exam左右時間,佢解釋為何不讓小朋友預覽多啲書,係因為升上G2後,raz-kid會計落Eng分。
作者: SumSumBB    時間: 11-9-29 07:02

原帖由 hinmo 於 11-9-28 22:33 發表
我問過英文老師Ms. Wong,佢話每一個學段会在raz-kid放5本故事書,一年有四個學段,即係在1st test, 1st exam, 2nd test, & 2nd exam左右時間,佢解釋為何不讓小朋友預覽多啲書,係因為升上G2後,raz-kid會計落Eng分。 ...

我仔好鍾意上Raz-kid睇書,但去年只在學期頭和暑假,才開放書架,太浪費這個網站了!
每學段只可睇五本書實在太少,五本書一陣就睇哂!
作者: 中天英    時間: 11-9-29 23:45     標題: 回復 1# SumSumBB 的帖子

Raz Kids以前係可以任你睇幾多本書嘅,仲可以一路升le,果時大仔都同班書友,比賽邊個升le最快。
邊個有機會見倒MR Kenard,可以同佢受取吓,改番以前咁。
作者: fumiko    時間: 11-9-30 12:18     標題: 回復 1# 中天英 的帖子

好似要全班都完成ASSIGNMENT先開BOOKROOM.
作者: NamB    時間: 11-10-3 09:25

早二日上現代網站,發現佢有個現代中國語文字典iphone app,入便有筆順,普/粵語發音,字義...
好方便.
作者: edea    時間: 11-10-3 19:39

NamB:

US$3.99 ,但都係好實用。我心動中。

如果免費,教育局網站如下:
http://www.edbchinese.hk/lexlist_en/

作者: NamB    時間: 11-10-4 09:30

US$3.99唔算貴,換算港幣都係$31.
食個麥當奴都要咁上下.
我仔仔而家先小一,用到三,四年真係超平.
一個portable device唔使下下開電腦,方便好多.
作者: edea    時間: 11-10-12 22:00     標題: 給想念周老師的朋友們

<力量來自故事> 經濟日報 2011.09.29

... 年輕人不聽老人家說話,嫌他們長氣重複。政府搞舊區重建,也懶得解釋,反正老人家也聽不懂。於是一個個故事,隨舊區清拆、隨農地剷平建高鐵而消失在歲月中;但偏偏卻來了個收集故事的人——周綺薇(Maggie)。

周綺薇在深水埗長大,她爸爸的老車房在元州街,那裏於 04 年被政府劃為 K20-23 重建項目。政府派人落區與街坊開會,房協的人愈說,街坊愈覺無助。事後 Maggie 在其書《推土機前種花》寫道:「他(房協經理)說的每個字我都懂,但組合成一個句子後,我就不懂了。」連後生的都不懂,更何況是公公婆婆。Maggie 與義工們逐家逐戶拍門,了解老街坊情況,又幫他們讀信,結果卻聽了很多故事(或秘密),「他們每一個都足夠寫一本書!」書,雖然最後只寫了一本,但 Maggie 就經此深明「講故事的力量」。

清拆前,老街坊每談到激動處便潸然淚下,愁眉深鎖,Maggie見狀便說了個「薯條 vs 梅菜蒸肉餅」的主流文化入侵故事。大意是指故事可以有不同的版本
,你可以天天埋怨世人忘了梅菜蒸肉餅的美味,但我卻可以日日向喜歡吃薯條的人宣揚梅菜蒸肉餅之美好。Maggie 鼓勵街坊談舊日的生活,講最自豪的往事,結果力量就在你一言我一語間凝聚。隨後還舉辦了一個「說故事嘉年華」,圖畫故事貼滿興華街,街坊站在屬於自己的圖畫前拍照,個個笑咪咪的。「他們每一個
都好獨特,例如花王潘伯唔識字,但就好鍾意講政治,而且講得頭頭是道,而天台婆婆則窮了 20 年的心力去拾神像。其實你去到舊區,就會發現好多得意的街坊。」
Maggie 說。有出版社邀請 Maggie 寫書,於是她便把抗爭的經歷和街坊的故事寫下來,出版了她的第一本書《推土機前種花》,「我不懂中文輸入法,我是用手寫出來的!」

舊街坊四散,原地將建每個單位約值 300 萬元的住宅,但故事卻跟着 Maggie 走。Maggie 早幾年搬入石崗,鄰居多是當地農民。一天農民們收到信件,說政府
要收地起高鐵,大夥兒一知半解,Maggie 竟又再一次擔當解信的角色,又陪他們奔走抗議。一晚大夥兒圍坐在菜園村生活館,Maggie 說:「喂,不如今晚傾心事!」公公婆婆聽到「傾心事」已經哈哈笑,有位嬸嬸即刻分享打風賣菜的經歷,笑言賺到的錢多到兩個牛仔褲袋都裝不完。Maggie 靈機一動,在其兼職任教的理大夜校設計班上向同學們說:「你們常說做設計無意義,現在有改變世界的機會,你們要來嗎?」結果有 40 多名同學報名,花了半年時間製成《青苗上河圖》,畫中展示了石崗村落農地的全貌和各戶農民的故事,除了舉辦過展覽,還出版成圖冊。

故事來到這裏,可還沒有完結的意思,Maggie 於本月辭去小學美術科教師的工作,每星期抽 3 至 4 天來明愛醫院當義工,專責聽老人家講故事。「我特別喜歡與老人家傾計,我好鍾意聽到混雜着口音的廣東話。」Maggie 本是你和我這樣的普通人,但卻做着不平凡的事。她穿梭於病床之間,收集老人家的故事,有時老人家無精神,便輪到她說故事,「他們每人的經歷都承載很多智慧。」或許不久將來,Maggie 會以說故事的形式,呈現公公婆婆的往事。

欄名:我在行動
撰文:周倩炘

作者: 中天英    時間: 11-10-13 00:23     標題: 回復 1# edea 的帖子

雖然周老師無教過我兩個仔,但係我都聽聞佢係一個好老師,小朋友都好鐘意佢。

祝願周老師响佢人生新嘅一頁,有美好嘅體會。
作者: muichujamie    時間: 11-10-13 01:04

Maggie係我以前同學,舊年註冊果時見到佢先知原來佢喺優才教書,佢以前都好有愛心架,我以為今年開學可以同佢相認,點知走左。
可能我個女同佢無緣啦!

原帖由 edea 於 11-10-12 22:00 發表
經濟日報 2011.09.29

... 年輕人不聽老人家說話,嫌他們長氣重複。政府搞舊區重建,也懶得解釋,反正老人家也聽不懂。於是一個個故事,隨舊區清拆、隨農地剷平建高鐵而消失在歲月中;但偏偏卻來了個收集故事的人——周綺薇 ...

作者: edea    時間: 11-10-13 10:11

原帖由 muichujamie 於 11-10-13 01:04 發表
Maggie係我以前同學,舊年註冊果時見到佢先知原來佢喺優才教書,佢以前都好有愛心架,我以為今年開學可以同佢相認,點知走左。
可能我個女同佢無緣啦!

...

周老師走左係學校既損失, 周老師好有愛心, 小女有幸讀佢班有佢做過班主任, 後來縱使周老師冇再做班主任, 都偶爾會約小朋友一齊食午飯, 傾下計, 臨走前都特地去見多佢地一次, 我好感動, 一個好有heart既老師, 應嚴時會嚴厲, 應慈愛時慈愛, 佢唔係本住打份工而己既心態, 而係真心對小朋友好, 做家長會知道.

周老師離開學校, 但我願她會海濶天空, 生活得好, 找到她的理想.
作者: iamderek    時間: 11-10-13 11:22

從今年開始,在半日課的日子(包括評估),學生也要在學校午膳,有冇人知道原因?
作者: 中天英    時間: 11-10-13 19:32

原帖由 iamderek 於 11-10-13 11:22 發表
從今年開始,在半日課的日子(包括評估),學生也要在學校午膳,有冇人知道原因?

陳主任响開學前果個家長會講,話有好多家長要求,就算返半曰,都想小朋友食完飯先返屋企咁話。
作者: hinmo    時間: 11-10-21 17:49

Raz-kids 終於有新書睇,可以繼續儲分買嘢啦!大家登入後,tick the 'bookroom'就可以了。
作者: muichujamie    時間: 11-10-22 00:33

yes, 呀女今晚睇左好耐呀!

原帖由 hinmo 於 11-10-21 17:49 發表
Raz-kids 終於有新書睇,可以繼續儲分買嘢啦!大家登入後,tick the 'bookroom'就可以了。

作者: iamderek    時間: 11-10-22 03:08

原帖由 中天英 於 11-10-13 19:32 發表

陳主任响開學前果個家長會講,話有好多家長要求,就算返半曰,都想小朋友食完飯先返屋企咁話。

之前miss咗添,謝謝。
作者: hinmo    時間: 11-10-27 19:29

唉!嘜個test温吓温吓好似咁多範圍嫁!
作者: symlsyml    時間: 11-11-1 17:57

亞仔話常識好多都唔識做! 唉...
作者: huba    時間: 11-11-2 07:40

My son also said it's difficult. It's good that he did not give up and tried to answer.
原帖由 symlsyml 於 1/11/2011 17:57 發表
亞仔話常識好多都唔識做! 唉...

作者: hinmo    時間: 11-11-2 23:59

亞仔話常識OK啦,点知今日回來俾我睇test嘅分........嘩!真係好低分,是合格多少少ge!
作者: muichujamie    時間: 11-11-3 11:42

我好想快D睇下份卷....
聽阿女講,我都覺得幾深! 好似無得溫習.... 可能佢地未慣啦!

原帖由 hinmo 於 11-11-2 23:59 發表
亞仔話常識OK啦,点知今日回來俾我睇test嘅分........嘩!真係好低分,是合格多少少ge!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5