教育王國

標題: 43人一班 [打印本頁]

作者: sleepingbo    時間: 10-8-29 11:35     標題: 43人一班

是否太多人?
作者: SoochowSee    時間: 10-8-29 22:52

拜六睇見到40幾人一班確係感到有D愕然,人太多了,不過唔想未開學已對學校心存不滿,所以還是選擇接受呢個事實,開開心心開學去!

原帖由 sleepingbo 於 10-8-29 11:35 發表
是否太多人?

作者: rsfwong    時間: 10-8-30 01:56

我都吓左一跳
It is really a big challenge for the teachers to handle the p1 classes.
作者: wkceci    時間: 10-8-30 09:23

I want to apply P.1 for 2011/12, but I don't like big class for 40 students.  Many school change to the class below 35 this year.  What happen to st. Joseph?
作者: sleepingbo    時間: 10-8-31 16:46

希望真係可以照顧到
作者: JT    時間: 10-9-1 16:22

讀讀下就会少架啦
作者: sleepingbo    時間: 10-9-1 17:07

why??
作者: fionau    時間: 10-9-1 18:04

作者: sleepingbo    時間: 10-9-2 10:31

1C
作者: Joyance    時間: 10-9-2 12:49

Hi 我個仔都係A班.  打個招呼先
作者: maam    時間: 10-9-2 13:31

唔好意思, 我係經過見到入來講兩咀. 我仔今年升小五. 所以都算係過來人, 當年小一我地都係38人度 (我記得), 不過, 你放心, 小一的老師(班主任) 好叻架. 唔知你地今年係唔係ms poon, 我阿仔當年係佢個班. 都好好.

同埋, 考完第一個試個班就會少0的人架啦. 唔駛怕...

原帖由 Joyance 於 10-9-2 12:49 發表
Hi 我個仔都係A班.  打個招呼先

作者: fionau    時間: 10-9-2 16:57

作者: sleepingbo    時間: 10-9-2 21:38

考完第一個試個班就會少0的人架啦???
作者: SamsonWatty    時間: 10-9-2 22:35

因為好多考得好嘅同學仔會轉校, 追唔上嘅亦會轉校.
作者: Joyance    時間: 10-9-3 11:14

Hi Fionau
我個仔叫 Clinton.  佢係坐 nanny van.  因為我要返工呀.

好似你錦講, 我都覺得好大壓力, 可能佢係我第一個小朋友.  我又mud 都唔知.   

我宜家無mud特別補習, 只係學 phonics, 如果唔掂, 我都會搵.  不過見有位家長讚賞Ms Poon, 又好似安心d喎.

唔緊要啦, 見一步, 行一步.  一齊努力.  得閒傾下啦

原帖由 fionau 於 10-9-2 16:57 發表
Joyance, 我個仔叫 Kelvin, 我要接送佢返校, 你呢??

maam, 班主任係 Ms Poon 呀, 不過我覺得有啲壓力, 啲課程都幾快同深, 請問你個仔要唔要補習呀???

作者: 懶羊羊    時間: 10-9-3 12:55

Hi all,

My son is a P2 boy.  

The school gave clear information about exam and the teachers reviewed the scope of exam with the class before exam.  As long as your boy pays attention in the class, it is not difficult to pass the exam.

Cheers

原帖由 Joyance 於 3/9/2010 11:14 AM 發表
Hi Fionau
我個仔叫 Clinton.  佢係坐 nanny van.  因為我要返工呀.

好似你錦講, 我都覺得好大壓力, 可能佢係我第一個小朋友.  我又mud 都唔知.   

我宜家無mud特別補習, 只係學 phonics, 如果唔掂, 我都會搵.  不 ...

作者: Joyance    時間: 10-9-3 14:22

Thank you for your information.

原帖由 懶羊羊 於 10-9-3 12:55 發表
Hi all,

My son is a P2 boy.  

The school gave clear information about exam and the teachers reviewed the scope of exam with the class before exam.  As long as your boy pays attention in the class, i ...

作者: sleepingbo    時間: 10-9-3 15:24

Thank you
作者: fionau    時間: 10-9-3 19:25

作者: Joyance    時間: 10-9-4 08:57

我個仔都係一樣.  
你10/9 會唔會去呀? 我去唔到呀..........

原帖由 fionau 於 10-9-3 19:25 發表
Hi, Joyance,

我都係咩都唔知, 英文又唔係好掂, 我問我個仔識唔識你個仔, 佢話返左2日學, 點會記得啲同學仔名喎,...... 駛唔駛咁答呀, 激死!!!!   

...

作者: wy852    時間: 10-9-4 09:52     標題: 回覆 12# fionau 的文章

Hi Fion & Joyance,
我個仔都係讀1A, 叫Angus, 因我要返工所以坐NANNY VAN 返學, 我們要多些聯絡,  10/9 我都去唔到學校
我叫Irene
作者: Joyance    時間: 10-9-4 12:01

yes yes

原帖由 wy852 於 10-9-4 09:52 發表
Hi Fion & Joyance,
我個仔都係讀1A, 叫Angus, 因我要返工所以坐NANNY VAN 返學, 我們要多些聯絡,  10/9 我都去唔到學校
我叫Irene

作者: Joyance    時間: 10-9-6 08:46     標題: 回覆 1# Joyance 的文章

Hi Fionau and Irene,

請問你地知唔知枱墊係邊度買呀??
作者: fionau    時間: 10-9-6 10:23

作者: Joyance    時間: 10-9-6 10:34

Thank you very much.  今晚去睇下先

原帖由 fionau 於 10-9-6 10:23 發表
Hi, Joyance & Irene,

星期五我去呀,知道後同你地说。

Table mat I buy in Ella

作者: YamaBB    時間: 10-9-6 13:22

大家好...我仔仔都係1A 班!  下星期開始上全日...我心情會比小朋友更緊張.
作者: fionau    時間: 10-9-6 19:13

作者: Joyance    時間: 10-9-7 09:06

Hi :

原帖由 fionau 於 10-9-6 19:13 發表
HI,  Yama,

Welcome!!!  

作者: YamaBB    時間: 10-9-7 13:05

大家好呀!!  我星期五都會去學校...到時見!!

原帖由 Joyance 於 10-9-7 09:06 發表
Hi ::" />

作者: sleepingbo    時間: 10-9-7 17:26

我星期五都會去學校
作者: fionau    時間: 10-9-7 18:13

作者: fionau    時間: 10-9-7 18:15

作者: Heiyingleefamil    時間: 10-9-7 19:35

樂思26週

原帖由 fionau 於 10-9-7 18:15 發表
Help!!!!  我搵唔到邊本係中補呀!!!!

有冇媽咪知道呀.......

作者: Joyance    時間: 10-9-7 20:12

真係多謝你, 我搵左成個鐘

原帖由 Heiyingleefamil 於 10-9-7 19:35 發表
樂思26週

作者: fionau    時間: 10-9-7 20:29

作者: wy852    時間: 10-9-7 20:33

陰公呀, 找到我手臂都軟曬, 我都係找不到呀, 真係多謝你地幫忙, 枱墊我在樓下書局買的, 原來飯公司有得送的, 係呢你們有否幫仔仔訂午飯呀?我頭個月自己嘗試做午餐給他

作者: YamaBB    時間: 10-9-8 09:54

我都係自己送午餐俾仔仔.

原帖由 wy852 於 10-9-7 20:33 發表
陰公呀, 找到我手臂都軟曬, 我都係找不到呀, 真係多謝你地幫忙, 枱墊我在樓下書局買的, 十五元有交易, 原來飯公司有得送的, 係呢你們有否幫仔仔訂午飯呀?我頭個月自己嘗試做午餐給他 ...

作者: wy852    時間: 10-9-8 21:35

我發現沒有本P.E.U.在書包, 你們有嗎? 老師明天要攞回校呀, 是老師收了還是不見了呢
作者: fionau    時間: 10-9-8 21:41

作者: fionau    時間: 10-9-8 21:48

作者: wy852    時間: 10-9-8 22:04

Fion,
係咪Practical English Usage Junior 1, 薄的藍紫色的那一本?
作者: fionau    時間: 10-9-8 22:08

作者: wy852    時間: 10-9-8 22:21

Fion,
原來我昨日已經沒有攞給他, 所以今晚我還以為他沒有攞回來, 原來還在書架上, 今回真係唔該你呀, 我這些新手媽媽真係大頭蝦
作者: Joyance    時間: 10-9-9 09:19

Hi 我去唔到呀, 不過我老公歸晚話佢請到假可以去啦.

原帖由 fionau 於 10-9-7 18:13 發表
Hi,

請問你地知唔知中補係邊本書呀???  Many tks

星期五見.....咁我地點相認呀??? 可以帶埋小朋友嗎???

作者: fionau    時間: 10-9-10 11:10

作者: Joyance    時間: 10-9-10 14:59

Hi Fion, 仔仔睇點呀? 睇左醫生未呀?

我剛剛收到消息, 其實今日同28/8講d嘢差唔多, 只係今日有埋小朋友表演 (如功夫), 同埋話比我地知有其他活動適合低年級同學.  詳細情形, 遲d會出通告.  

另外,我收到消息, 話1c班現在只有39人, 唔知係唔係呢.

原帖由 fionau 於 10-9-10 11:10 發表
各位媽咪,
我個仔今日病左無番學,所以家長會都去唔到,你地可唔可以知道講乜野話番比我知呀??唔該哂

作者: wy852    時間: 10-9-11 10:27     標題: 回覆 2# fionau 的文章

HI FION,
這星期都有不少同學仔流感, 其他班都有同學仔無返學, 所以大家都要小心身體, 係呢你個仔仔平時可不可以抄曬所有功課落家課本, 我個仔每日都抄不完的, 不知道十月份怎算?
作者: fionau    時間: 10-9-11 21:43

作者: fionau    時間: 10-9-11 21:45

作者: YamaBB    時間: 10-9-11 21:49

HI  Irene,
Don't worry.  我星期五有問過老師抄家課的問題,我都發覺WHY有時會少左,我問仔仔,我仔話老師有時都沒有寫哂,我再問老師,果真是的,因為老師說抄家課的時間真的不多,所以不要錯怪小朋友。

原帖由 wy852 於 10-9-11 10:27 發表
HI FION,
這星期都有不少同學仔流感, 其他班都有同學仔無返學, 所以大家都要小心身體, 係呢你個仔仔平時可不可以抄曬所有功課落家課本, 我個仔每日都抄不完的, 不知道十月份怎算? ...

作者: Joyance    時間: 10-9-13 11:30

Hi Fion,
我暫時無搵人補, 但遲d如果唔掂, 我唸都要, 我唔想晚晚返去打打鬧鬧.
見你同Irene話抄功課表問題, 我都好擔心

原帖由 fionau 於 10-9-11 21:43 發表
Hi Joyance, 因為好忙所以咁遲覆,多謝關心我個仔無乜事,只係流鼻水同咳,無發燒,我諗課外活動我都唔參加架啦,靜係參加左體操。
1c班走左咁多人,真定假架??我真係唔知呀,或者佢地有更好既學校啦。
我岩岩搵左個人幫我 ...

作者: YamaBB    時間: 10-9-13 12:07

我想請問各位MAMI...C. COMP 姐係 CHINESE COMPOSITION..係唔係應該冇書..我昨天點睇都好似冇/ OR 係 中補個本...真係有D CONFURSE.!!!
作者: fionau    時間: 10-9-14 07:51     標題: 回覆 52# YamaBB 的文章

作者: YamaBB    時間: 10-9-14 09:48

Hi Fion,

I have already confirmed with another parent, no books for c. Comp.  真係好緊張.  我都要學下Relax 少少.  

原帖由 fionau 於 10-9-14 07:51 發表
Yama,
C. COMP 我都唸係 CHINESE COMPOSITION..我都冇攞書,唔知有冇人知係唔係呢???

作者: fionau    時間: 10-9-14 18:09

作者: jt_ct_mami    時間: 10-9-15 07:36

Hello,我都入嚟打個招呼先,我囝囝都係1A班。

Ethics喺咪即係「個人習誌」呀?我見隔離班都帶過呢本書。

我仔話1A班座位表都兩隔冇咗名。
作者: fionau    時間: 10-9-15 07:58

作者: Joyance    時間: 10-9-15 09:19

hi  你好.

mud 今日要[個人習誌]咩?  

其實我都想請教各位媽咪, 係唔係照網上老師指示執書包? 定照timetable 執?

原帖由 jt_ct_mami 於 10-9-15 07:36 發表
Hello,我都入嚟打個招呼先,我囝囝都係1A班。

Ethics喺咪即係「個人習誌」呀?我見隔離班都帶過呢本書。

我仔話1A班座位表都兩隔冇咗名。

作者: YamaBB    時間: 10-9-15 13:14

HI Joyance,

其實我都係又跟老師, 又跟TIMETABLE, 咩都跟下...但係昨天我都覺得好煩..唔知咩係倫理堂..好彩睇到有MAMI 講係個人習誌..唔理啦..帶左先. (真係好多謝個位MAMI)  

其實我都覺得好奇..點介間學校會讀讀下有人走...

原帖由 Joyance 於 10-9-15 09:19 發表
hi  你好.

mud 今日要[個人習誌]咩?  

其實我都想請教各位媽咪, 係唔係照網上老師指示執書包? 定照timetable 執?

作者: Joyance    時間: 10-9-15 13:36

多謝你提點呀, 下次都係要問下各位媽咪先.  不過有時夜晚都唔知搵邊個好....

我聽到c班走左d人...., 可能好似其他家長講, 有更好offer啦.

係呢, 你'歸晚'點同個仔溫校歌 , 我呢 d 5音不全媽咪,真係考起.

原帖由 YamaBB 於 10-9-15 13:14 發表
HI Joyance,

其實我都係又跟老師, 又跟TIMETABLE, 咩都跟下...但係昨天我都覺得好煩..唔知咩係倫理堂..好彩睇到有MAMI 講係個人習誌..唔理啦..帶左先. (真係好多謝個位MAMI)  

其實我都覺得好奇..點介間學校會讀讀 ...

作者: YamaBB    時間: 10-9-15 13:59

Del.................

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5