教育王國

標題: 就黎開學啦....... [打印本頁]

作者: 坤囡囡    時間: 09-8-10 12:29     標題: 就黎開學啦.......

我想問下各位媽咪:

1) 喺咪要整貼鞋, 貼書個d  lable呀? 你地有冇預備呀? 邊度有得整呀?

2) 衫個d用筆寫名定綉名上去呢?

3) 我重未買黑鞋比個囡, 上星期去吉吉島, 但已經冇亞囡d尺碼啦, 你地會喺邊度買呀?

煩惱中, 謝謝回覆!
作者: cathyliym    時間: 09-8-10 14:40

d 書我就自己印 label, 衫就諗住用筆寫, 黑鞋就著返而家0個對, 因為仲好 fit, 而家0個對係上年讀 PN 班前響 Dr. Kong 買既
作者: teresalok620    時間: 09-8-10 21:37

我見sogo有好多返學鞋做緊discount ah
作者: coco04    時間: 09-8-24 22:39

我今日去永安見到底裙仔$65, 你地覺得值唔值得買?
有D貼紙可以盪係衫上
作者: cathyliym    時間: 09-8-25 01:24

買左個 dymo 機, 可以印膠貼紙貼晌 d 餐具度, 又可以印落熨上d衫度既貼紙
作者: teresalok620    時間: 09-8-25 12:03

底裙我上星期買左, 好fit 身, 在旺角買, 間舖係專賣小朋友返學啲底衫, shoes and socks, 大約40幾一件, opposite to "yee行莎伯學校" in MK. 因為之前見西田有, 又係好大, 呢件係fit身的底裙
作者: 060905    時間: 09-8-25 13:03

1) 喺咪要整貼鞋, 貼書個d  lable呀? 你地有冇預備呀? 邊度有得整呀? 我上年買左部dymo機, 書就貼上去, 衫就燙上去。

2) 衫個d用筆寫名定綉名上去呢? 燙上去。

3) 我重未買黑鞋比個囡, 上星期去吉吉島, 但已經冇亞囡d尺碼啦, 你地會喺邊度買呀? 去左sogo買。
作者: 060905    時間: 09-8-25 13:05

盈盈個件都係永安買, 個時仲要7x幾蚊, 我都執左2條, 不過d質地真係好舒服。
原帖由 coco04 於 09-8-24 22:39 發表
我今日去永安見到底裙仔$65, 你地覺得值唔值得買?
有D貼紙可以盪係衫上

作者: Bingb    時間: 09-8-25 14:32

作者: yamiyami    時間: 09-8-25 14:57

我啱啱都係馬寶道買左大件既底衫當連身裙著, 質地都ok,12蚊一件.... 不過洗完唔知有無 "where", 頂住當先啦, 我囡3歲都未夠, 又細粒個人...真係買唔到....

跟著順手去埋德成號買蛋卷番屋企慢慢 "習"...哈...
作者: coco04    時間: 09-8-25 18:11

我今日都係永安買左一件, 懶得四圍搵, 雖然質地係好好, 不過65蚊我覺得咁少布好貴, 所以買左一件, 反正一星期著2日, 星期二著完即洗, 星期四再著....
我宜家貼緊佢個樣去d杯同碗, 真係有d難度添
原帖由 060905 於 09-8-25 13:05 發表
:sigh: 盈盈個件都係永安買, 個時仲要7x幾蚊, 我都執左2條, 不過d質地真係好舒服。

作者: 豬大媽    時間: 09-8-27 17:34

Hi coco4

"我宜家貼緊佢個樣去d杯同碗, 真係有d難度添 "
Where do you make the label with your daughter's photo (個樣) ?  

I also want to make it for my kid.

Thanks

原帖由 coco04 於 09-8-25 18:11 發表
我今日都係永安買左一件, 懶得四圍搵, 雖然質地係好好, 不過65蚊我覺得咁少布好貴, 所以買左一件, 反正一星期著2日, 星期二著完即洗, 星期四再著....
我宜家貼緊佢個樣去d杯同碗, 真係有d難度添
...

作者: mansumbb    時間: 09-8-29 14:46

請問NC開學需唔需要帶書?  帶乜書?  THANKS!

作者: iantsang    時間: 09-8-29 14:55

Hi mansumbb,

I remembered someone in our session asked about this question and the teachers said the first 2 weeks are not regular classes so no need to bring the books yet.

Ian

原帖由 mansumbb 於 09-8-29 14:46 發表

作者: 060905    時間: 09-8-29 14:56

9月1日唔駛帶書, 淨係帶手冊, 通告等等。

9月14日先正式帶書。
原帖由 mansumbb 於 09-8-29 14:46 發表

作者: mansumbb    時間: 09-8-29 15:45

Thank you iantsang and 060905 for your prompt reply!
作者: yamiyami    時間: 09-8-31 10:39

咁要唔要帶杯具個set 野呀?
作者: mansumbb    時間: 09-8-31 11:43

I think the kids should bring along the utentsial eveyday.
作者: mansumbb    時間: 09-9-1 19:07

How's your kid doing today?

Mine is just ok.
作者: iantsang    時間: 09-9-1 19:12

Mine is also just ok.  At least she behaves well but seems to be a bit nervous.  I think since I didn't teach her to communicate in English, she got a bit lost during Ms. Cheung's song singing part.

Back to the classroom, NCB has snack first and story-telling about the little dog story.  How about the other classes?

原帖由 mansumbb 於 09-9-1 19:07 發表
How's your kid doing today?

Mine is just ok.

作者: ivysham    時間: 09-9-1 20:49

我家妹妹係NCC既,返左課室後,老師先用布偶加播音樂,小朋友圍圈坐,隨音樂傳布偶.音樂一停,接到布偶的小朋友,要走出課室中間,講出自己的名字,介紹自己,之後老師會給小朋友一個貼紙作獎勵.
之後就到洗手間排洗,然後食茶點.
最後小朋友和家長合作用泥膠整平時愛吃的水果.

妹妹初時都好怕羞,不過warm up後都ok
佢話好好玩,聽日想再返學玩~
作者: teresalok620    時間: 09-9-1 23:07

我阿女都好投入, 好開心呀, 朱老師都唔錯, 成個鐘內樣樣都好smooth, 希望聽日都繼續咁good!
作者: 060905    時間: 09-9-2 09:04

NCApm就唱遊>>講故事>>茶點。

盈盈都係Ms Cheung's song singing part 有d跟唔上, 不過講故仔時, 超投入。
原帖由 iantsang 於 09-9-1 19:12 發表
Mine is also just ok.  At least she behaves well but seems to be a bit nervous.  I think since I didn't teach her to communicate in English, she got a bit lost during Ms. Cheung's song singing part.

...

作者: 坤囡囡    時間: 09-9-2 10:57

我個囡尋日都暫時ok, 之後點就未知, 可能喊到癲咗

我又想問下, 即喺頭2個星期都唔駛帶書呀?
尋日派個本親子蜜語, 裏面咪有上課的時間表, 但我睇黎睇去都唔知星期幾要帶咩書喎? 有冇媽咪可以話我知呀? 唔該!

原帖由 060905 於 09-8-29 14:56 發表
9月1日唔駛帶書, 淨係帶手冊, 通告等等。

9月14日先正式帶書。

作者: yamiyami    時間: 09-9-2 11:01

尋日係我hb帶嵐嵐番學, hb 話嵐嵐都好投入, 尤其唱歌個part, 老師教佢既動作都做到哂, 助教都走埋hb 度講話嵐嵐好叻, 好明老師講咩, 同埋跟到老師既指引....實程係嵐嵐之前有番nursery, 所以唔怕陌生...

而全程hb只係遠遠咁望住佢, hb話反而好多家長好緊張, 緊張過d 學生, 全程陪到實, 抱到實, d 家長又遮住d 學生, 所以嵐嵐成日比家長遮住而睇唔到老師, 老師又睇唔到佢咁lor....

尋日番屋企睇佢張timetable, 發覺只有一次排洗session, 就是在茶點前, 仲要茶點係接近放學....唔係咁麻.... 唔知佢番到學校會唔會有呢, 話哂佢要坐成粒鐘校車, 驚佢急忍唔住呀..
作者: lafayette    時間: 09-9-2 11:25

同意

而家好多人都係坐校車返學, 最好安排上堂前去一次廁所啦!

作者: yamiyami    時間: 09-9-2 12:00

呢樣野真係要問一問學校...
作者: coco04    時間: 09-9-2 12:24     標題: 回覆 22# teresalok620 的文章

Hi 晴晴媽:

第二組的小朋友情況點呀? 我地第一組的小朋友都好叻, 冇人喊或者扭計, 個個都好留心聽 Miss Chu 講故事, 上堂都好乖。可能而家普遍都會上PN或playgroup啦, 所以較易習慣。

昨天成個課室都係大人, 望出去NCB班房門口一個個人頭 , 我地大人仲緊張過小朋友, 排洗時段都係15個家長對15個小朋友, 我比童童以為好似PN咁, 自己跟大隊入去, 結果唔知上手邊個冇放低個廁板, 佢就咁坐左落去, , 跟住洗手啦, 插都插唔到入去洗手盤, 好多句唔該都冇反應, 無奈!

食茶點啦, 童童個書包發生 “密室失物” 事件, 成套茶點用具唔見左, 唯有問Miss Chu借用。下午時段, Miss Chu話係課室某個架裡面搵到, , 好彩唔係學校門口個垃圾桶搵返炸!

今日, 課室唔比影相, 仍然有人唔理照映。上洗手間, 不准大人陪, 洗手間門口又人影重重, 。 老師教小朋友做手工, 2隻大手2隻小手一齊做, 十足上親子playgroup,

好啦! 混亂埋呢幾日, 希望各位小朋友及各位家長都適應到啦!
作者: yamiyami    時間: 09-9-2 12:31

原帖由 coco04 於 09-9-2 12:24 發表
Hi 晴晴媽:

第二組的小朋友情況點呀? 我地第一組的小朋友都好叻, 冇人喊或者扭計, 個個都好留心聽 Miss Chu 講故事, 上堂都好乖。可能而家普遍都會上PN或playgroup啦, 所以較易習慣。

昨天成個課室都係大人, 望出 ...

我hb話唔只影相, 有d 拍埋短片之類...
作者: coco04    時間: 09-9-2 12:35

嵐嵐媽

排洗時間安排唔係咁合理, 個茶點都好頭痛呀

我地am班上車係7:37分, 個早餐太早食唔到, 靠支奶頂住, 到10點幾先有小食, 都係餅乾之類, 成朝飲水太少啦, 好易病架, 唔知可唔可以自己帶水飲? 但係又驚重喎

原帖由 yamiyami 於 09-9-2 11:01 發表
尋日係我hb帶嵐嵐番學, hb 話嵐嵐都好投入, 尤其唱歌個part, 老師教佢既動作都做到哂, 助教都走埋hb 度講話嵐嵐好叻, 好明老師講咩, 同埋跟到老師既指引....實程係嵐嵐之前有番nursery, 所以唔怕陌生...

而全程hb只 ...

作者: yamiyami    時間: 09-9-2 13:58

原帖由 coco04 於 09-9-2 12:35 發表
嵐嵐媽

排洗時間安排唔係咁合理, 個茶點都好頭痛呀

我地am班上車係7:37分, 個早餐太早食唔到, 靠支奶頂住, 到10點幾先有小食, 都係餅乾之類, 成朝飲水太少啦, 好易病架, 唔知可唔可以自己帶水飲? 但係又驚重喎

...

童媽:

嵐嵐係番pm 班既, 12:00就要上校車, 即係10點幾就要食lunch, 又係食得唔多, 到昨日tea 的時間時, 嵐姐已經餓到抽筋, 小食係corn , 食完佢要再添, 但只能添一次, 我見個timetable 係會set 係放學前先有tea time及排洗.即係約4點...好似遲左少少, 另外, 今日我hb 都同我講, 番到學校真係唔會有排洗時間, 要靠個小朋友自己講, 事問有幾多個小朋友識得舉手講....

嵐嵐佢以前番個間nursery 學校, 每40分鐘就有排洗時間, 一番到學校就去洗手間係指定動作啦, 我奇怪點解聖心係無既...會唔會佢無列出黎呢...

我都唔敢比太多水嵐嵐飲, 驚佢坐校車要去呀...
作者: coco04    時間: 09-9-2 18:38     標題: 回覆 31# yamiyami 的文章

嵐嵐媽:

Exactly!!!
就係corn, 我覺得好難消化, 唔係咁理想, 點解唔用麥皮/通粉/提子包?

我唔知自己要求係咪太多? 因為之前pn真係可以安排到, 點解聖心安排唔到? 如果安排唔到, 係咪可以set rules, 然後再由家長自行安排?
作者: teresalok620    時間: 09-9-3 00:03

hihi童童媽, 第二組情況都好okay, 只係有1-2位小朋友有時會喊. 我地group 2家長so far okay, 幾自律, 同埋都肯放手比小朋友自己做

去洗手間時間今日我問左朱老師, 佢話如果返正常時間, 大約會有3次, 一返學校, 排洗時間同臨放學, 不過我都仲係少少擔心啦, 因為見今日排洗時間都多人.....
作者: coco04    時間: 09-9-3 13:34     標題: 回覆 33# teresalok620 的文章

晴晴媽:

係呀! 朱老師話有三個排洗時段, 咁都合理D, 點解TIME SHEET又得一個呢 人多呢樣, 我都有擔心, 4樓5個班房, 排洗時段都好多人呀, 仲要男女同廁, 男仔入去先...真係唔知正常上課會點

晴晴而家返第二組, 如果之後返正常, 早餐點安排?

作者: yamiyami    時間: 09-9-3 15:12

原帖由 coco04 於 09-9-2 18:38 發表
嵐嵐媽:

Exactly!!!
就係corn, 我覺得好難消化, 唔係咁理想, 點解唔用麥皮/通粉/提子包?

我唔知自己要求係咪太多? 因為之前pn真係可以安排到, 點解聖心安排唔到? 如果安排唔到, 係咪可以set rules, 然後再由家長自 ...

尋日係梳打餅...我都覺得有通粉or 粥or 麥皮 or 蛋糕會好d, 得corn or 梳打餅好似dry 左d....

尋日hb 話有副校長入黎講話唔可以再影相之類, 話會影響到學生上課, 但係無幾耐d 家長又繼續影...搞到d 老師呢哂hea, 尤其放學時間, d 家長又係咁影, 阻住老師d 視線....搞到嵐嵐走左出黎都無老師知...唉...點解d 家長咁唔自律架....
作者: iantsang    時間: 09-9-3 16:49

They also have congee and macaroni later.  You can check the food menu for the entire month on the notice board inside the classroom.  Today should have congee.

原帖由 yamiyami 於 09-9-3 15:12 發表

尋日係梳打餅...我都覺得有通粉or 粥or 麥皮 or 蛋糕會好d, 得corn or 梳打餅好似dry 左d....

尋日hb 話有副校長入黎講話唔可以再影相之類, 話會影響到學生上課, 但係無幾耐d 家長又繼續影...搞到d 老師呢哂hea,  ...

作者: coco04    時間: 09-9-3 18:12

我地今日淨係做手工有家長影相, 都ok既, 唔太影響其他小朋友, 老師都有同家長小朋友一齊影.

ivantsang,你真係觀察力強呀, 因為我問朱老師平日係咪都係食corn呢類食物, 佢話都係麵包, 餅乾...
今日朱老師做早操跳舞真係精彩, 扭腰扭得好勁, 做老師真係唔易

原帖由 yamiyami 於 09-9-3 15:12 發表

尋日hb 話有副校長入黎講話唔可以再影相之類, 話會影響到學生上課, 但係無幾耐d 家長又繼續影...搞到d 老師呢哂hea,  ...

作者: iantsang    時間: 09-9-3 19:23

Hi coco04,

Thanks!  Actually I took a picture of the menu when I saw it on the first day of school.  The variation is not bad for example every Friday (tomorrow for instance) is fruit day.  Anyone from NCB (am/pm) need it for reference?  I am not sure if it is the same for other classes, but I assume it should be the case.

Ian

原帖由 coco04 於 09-9-3 18:12 發表
我地今日淨係做手工有家長影相, 都ok既, 唔太影響其他小朋友, 老師都有同家長小朋友一齊影.

ivantsang,你真係觀察力強呀, 因為我問朱老師平日係咪都係食corn呢類食物, 佢話都係麵包, 餅乾...
今日朱老師做早操跳舞 ...

作者: coco04    時間: 09-9-3 20:12

我想要呀, THANKS

原帖由 iantsang 於 09-9-3 19:23 發表
Hi coco04,

Thanks!  Actually I took a picture of the menu when I saw it on the first day of school.  The variation is not bad for example every Friday (tomorrow for instance) is fruit day.  Anyone fr ...

作者: iantsang    時間: 09-9-3 21:16

Hi 童童媽,

I sent to your gmail account, please check!

Ian

原帖由 coco04 於 09-9-3 20:12 發表
我想要呀, THANKS

作者: martha.twins    時間: 09-9-8 13:11

hi Ian, may I have one too?

[email protected]

thanks in advance.
作者: yamiyami    時間: 09-9-9 11:21

hi ya Ian

Please kindly send the menu to [email protected]

many thanks.
作者: iantsang    時間: 09-9-9 11:46

Hi 嵐嵐 mami,

I tried to send to the email address but it bounces back a few times.  Do you have another email address I can send to?

Ian

原帖由 yamiyami 於 09-9-9 11:21 發表
hi ya Ian

Please kindly send the menu to [email protected]

many thanks.

作者: yamiyami    時間: 09-9-9 12:43

sorry

my email should be [email protected]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5