教育王國

標題: 優才書院家長分享站 - Part 4 [打印本頁]

作者: edea    時間: 08-1-21 09:34     標題: 優才書院家長分享站 - Part 4

如各位有需要更正/加入名單請通知我,謝謝!

2008-2009年度優才書院家長名單(update on 16/9/2008)

雖然有些小朋友名字我是知道, 但如未經其家長許可不會寫出來. 如果家長想為小朋友加上名字或別名, 請pm聯絡我, 謝謝.

TKOG1級別住區小朋友別名
1中天英(細仔)1D藍田中中
2beesbees ()1D  
3lenloub ()1D  
4Ivy.CL ()1D  
5野野芄1D Takumi
6NeoMom1D將軍澳Abby

MKG1   
7Farm (細仔)1A鑽石山元元
8kykyma ()1A藍田Owen
9天青曰 ()1A調景嶺/德福大隻朗
10芷鍛 ()1A將軍澳芷鍛
11軍魁星 ()1A藍田軍女
12靚咪媽 ()1A牛池灣許哲瑜
13Bluecat ()1B屯門林仁傑 (Trevor)
14balltsang ()1B沙田Skye
15hello-hi ()1B長沙灣蝦仔
16musemuse ()1B坑口Ryan
17phchan ()1B藍田柏羲
18sumsummum ()1B康怡曉琛
19cheukheimummy 1B寶琳希希
20gugu1B Kei Ching
21chunshing ()1C太子 
22Joyce-ma ()1C黃埔Joyce 梁嘉珮
23un_gu (細仔)1C調景嶺Gordon
24Alanhoky () 坑口何映頤
25Alfafa ()   
26lindahmy ()   
27shimmermama ()   
28wml_1101 ()   
29Woon-Woon ()   

TKOG2   
30AFSL2007   
31Louisa

32un_gu2C Kelly
33joly   
34appletony   
35cpkba   
36中天英
(
大仔)
 藍田 
37Hairy   
38Wisdom   
39Jun-04   

MKG2   
40mandy_ng_BB2A  
41ngkf2A  
42edea2B鑽石山小墨魚
43元元媽咪2B  
44冰涼鎮痛貼2B  
45Aoi   
46blackberry   
47DJCheng   
48Hinmami   
49Link   
50siupanyau   
51snowball   
52sschiu   
53TLWC   
54Weewaa2   
55維尼媽   

TKO
G3   
56CTCM   
57跳跳虎   
58Farm   
59beesbees   
60kiiki   
61積仔   
62jojo2000   
63yk1225   

MK
G3   
64吉祥三寶 ()3B  
65印第安公主   
66cktl   
67RAD2000   
68軍魁星 (大仔) 藍田軍仔
69hcma05   
70小花媽媽   
71sonma   
72rositajjariel   
73corliss_yu   
74LBMom   
75playfamily   
76kykyma   
77hui1206   
78Lusita   
79csho3328   
80PR   

G4   
81希希媽媽   
82winchehk   
83Mami_King   
84siu-keung   
85Small_A   
86melodyy   
87littlesister   

G5   
88twl   
89YiuYiu777   
90chunhei   
91sillycara   
92ying1999ying   
93tony_chan   
94AlanB   

G6   
95meimeilam   
96cktl   
97redpocket   
98jhuiwong   

G7   
99gitmee   
100ecore   
101ERICHAU - 細仔   

G9   
102winchehk   
103ecore   

G10   
104dabbycheung   
105Tangmama   

MK / TKO?Prema () - G1    
MK / TKO?chiuwingtun () - G1, 住紅磡   

作者: dabbycheung    時間: 08-1-21 12:17

請問有冇人知11月既 term break 有冇話會第幾個week放架  2007年係week 10 放, 咁係咪年年都係架 又有冇人記得2006年係幾時放呢?? 我要plan定2008年假啦, thanks

littlesister,

2006年係放11月6號至10號。我估今年應該會放11月3號至7號?
作者: littlesister    時間: 08-1-21 13:44

dabby

Many thanks.

原文章由 dabbycheung 於 08-1-21 12:17 發表

littlesister,

2006年係放11月6號至10號。我估今年應該會放11月3號至7號?...

作者: 軍魁星    時間: 08-1-21 17:49

原文章由 中天英 於 08-1-20 23:25 發表
請問有邊個會去1月25号果個晚宴?

中天英, 我會去啊.  仲有無其他人呢?
作者: dabbycheung    時間: 08-1-22 08:31     標題: 回覆 #4 軍魁星 的文章

軍魁星:

乜嚟架?我無收過通告?
作者: edea    時間: 08-1-22 12:37

今日開始評估了. 希望各位小朋友同家長都加油. 今朝元元同我講,佢有俾心機溫書,我同佢講盡左力就ok了.:loveliness: 可愛的元元.
作者: 軍魁星    時間: 08-1-22 19:11

原文章由 dabbycheung 於 08-1-22 08:31 發表
軍魁星:

乜嚟架?我無收過通告?

應該係寄信來故wor.
作者: 軍魁星    時間: 08-1-22 19:13

原文章由 edea 於 08-1-22 12:37 發表
今日開始評估了. 希望各位小朋友同家長都加油. 今朝元元同我講,佢有俾心機溫書,我同佢講盡左力就ok了.:loveliness: 可愛的元元.

Yes, 盡左力就ok, 我都係咁同阿仔講咖, 我都無乜同佢溫習.
作者: edea    時間: 08-1-22 22:11

原文章由 軍魁星 於 08-1-22 19:13 發表

Yes, 盡左力就ok, 我都係咁同阿仔講咖, 我都無乜同佢溫習.

真係唔知幾大先可以完全放手由得佢地自己溫習. 可能要到中學?
作者: edea    時間: 08-1-22 22:23

手痕痕用bk個function將bk優才家長排一次,嘩, 都有72位喎(好似除左ecore double左之外)

下年到軍生
作者: 元元媽咪    時間: 08-1-23 19:01

各位家長和小朋友都要加油啊, 還有兩天就可以過個輕鬆的周末啦!!!

原文章由 edea 於 08-1-22 12:37 發表

作者: beesbees    時間: 08-1-23 19:18

我開始擔心下學年, 點分配時間同兩個小朋友溫習?
作者: littlesister    時間: 08-1-23 19:49

嘩! 機皇即係機皇, 連軍仔既面毛都影到 都係適合影D小寶貝多D

原文章由 軍魁星 於 08-1-23 18:44 發表
等左三個月, 今日終於機皇到手, 以後有靚機用喇.  部機實在太清喇, 只可以影十歲以下有一定自信心的小朋友.  事實上, 老婆已經禁左我用呢部機來影佢.  

http://cliffordlee.smugmug.com/photos/2464597 ...

[ 本文章最後由 littlesister 於 08-1-23 19:52 編輯 ]
作者: littlesister    時間: 08-1-23 19:51

唔駛擔心, 我估唔到連考試既氣氛可以咁輕鬆

原文章由 beesbees 於 08-1-23 19:18 發表
我開始擔心下學年, 點分配時間同兩個小朋友溫習?

作者: littlesister    時間: 08-1-23 19:54

edea

仲有我同melodyy喎 -- G3 啊唔該

原文章由 edea 於 08-1-22 22:23 發表
手痕痕用bk個function將bk優才家長排一次,嘩, 都有72位喎(好似除左ecore double左之外)

下年到軍生

作者: meimeilam    時間: 08-1-23 20:26

等左三個月, 今日終於機皇到手, 以後有靚機用喇.  部機實在太清喇, 只可以影十歲以下有一定自信心的小朋友.  事實上, 老婆已經禁左我用呢部機來影佢.  

http://cliffordlee.smugmug.com/photos/2464597 ...

犀利! 犀利!

效果好似睇高清電視咁!
作者: 軍魁星    時間: 08-1-23 20:54

原文章由 meimeilam 於 08-1-23 20:26 發表

犀利! 犀利!

效果好似睇高清電視咁!

可以再睇下 Original, 領略一下高清的境界 :

C 喇, 媽媽問同個仔默書未添.

[ 本文章最後由 軍魁星 於 08-1-23 21:20 編輯 ]
作者: sonma    時間: 08-1-23 21:43

你部高清相機好犀利呀! 係隻眼睛裏可以清楚看見倒影的. 你小心影咗D唔應該影ge野wor

原文章由 軍魁星 於 08-1-23 20:54 發表

http://cliffordlee.smugmug.co ...

作者: edea    時間: 08-1-23 23:42

原文章由 littlesister 於 08-1-23 19:54 發表
edea

仲有我同melodyy喎 -- G3 啊唔該

已加入
作者: edea    時間: 08-1-23 23:44

係囉,勁得好緊要,連軍仔鼻尖粒小瘡都睇見呀...真係影小朋友好啦, 如果影大人可能好驚嚇..我都唔敢俾軍生影囉
作者: edea    時間: 08-1-23 23:46

原文章由 元元媽咪 於 08-1-23 19:01 發表
各位家長和小朋友都要加油啊, 還有兩天就可以過個輕鬆的周末啦!!!

小墨魚每日都倒數緊
作者: meimeilam    時間: 08-1-24 08:54

原文章由 軍魁星 於 08-1-23 20:54 發表

http://cliffordlee.smugmug.co ...

機皇果然不同凡響, 勁呀!  
作者: 軍魁星    時間: 08-1-24 10:38

原文章由 edea 於 08-1-23 23:44 發表

係囉,勁得好緊要,連軍仔鼻尖粒小瘡都睇見呀...真係影小朋友好啦, 如果影大人可能好驚嚇..我都唔敢俾軍生影囉

放心, 影大人會教到soft 一 d 去影, 放心, 放心.
作者: edea    時間: 08-1-24 12:36

原文章由 軍魁星 於 08-1-24 10:38 發表

放心, 影大人會教到soft 一 d 去影, 放心, 放心.

咁..唔該超soft

今日返到學校早左, 企左o係大堂一陣, 先發現牆上d相唔知幾時換左上次大棠荔枝園d相, 有一張係軍仔軍女企水池旁邊影, 我記得好似o係軍生相薄入面見過, 我諗d相可能都係出自軍手手筆.:loveliness:
作者: 印第安公主    時間: 08-1-24 16:55

下次有我份個d用我d低檔機影好啦,你d高清機皇唔好影到我.留返影小公主好喇.

原文章由 軍魁星 於 08-1-24 10:38 發表

作者: edea    時間: 08-1-24 17:57

大頭相入面既軍b好趣緻呀!
作者: 軍魁星    時間: 08-1-24 19:32

原文章由 edea 於 08-1-24 17:57 發表
大頭相入面既軍b好趣緻呀!

多謝, 我都覺得係咁.
作者: 中天英    時間: 08-1-24 23:15

係呀, 我都係收倒信既。

軍兄, 咁聽日見啦。

原文章由 軍魁星 於 08-1-22 19:11 發表

應該係寄信來故wor.

作者: 印第安公主    時間: 08-1-25 13:06

借少少位.
請各位小童軍和幼童軍的家長check e-mail或到學校的網頁下載有關23日公園定向的通告.
並於明天集會交回RT06.

已宣誓的小童軍記得聽日集會帶小童軍證啊!

謝謝.

[ 本文章最後由 印第安公主 於 08-1-25 13:22 編輯 ]
作者: vp3    時間: 08-1-25 22:30

我是幼童軍的家長, 今天沒上班, 收不到email.  我看過家教會的網頁, 裡面有童軍的通告, 却沒有關於公園定向的.

各位, 如果你有那幼童軍通告的檔案, 可以EMAIL給我嗎?  我的EMAIL address 是 [email protected].

非常多謝.
作者: sonma    時間: 08-1-25 23:09

已send, please check your e-mail!

原文章由 vp3 於 08-1-25 22:30 發表
我是幼童軍的家長, 今天沒上班, 收不到email.  我看過家教會的網頁, 裡面有童軍的通告, 却沒有關於公園定向的.

各位, 如果你有那幼童軍通告的檔案, 可以EMAIL給我嗎?  我的EMAIL address 是 [email protected] ...

作者: vp3    時間: 08-1-25 23:21

sonma,

多謝你的回覆.  請問你有沒有幼童軍的通告 (不是小童軍)?

vp3
作者: 印第安公主    時間: 08-1-27 21:40

梁老師的相簿有旺角新相.
作者: 軍魁星    時間: 08-1-27 23:58

原文章由 印第安公主 於 08-1-27 21:40 發表

相簿係邊?
作者: 元元媽咪    時間: 08-1-28 13:25     標題: 梁老師的相簿

原文章由 印第安公主 於 08-1-27 21:40 發表

hi, 公主,

可否告知相簿的Link和password?

Thanks
作者: 軍魁星    時間: 08-1-29 23:53

考完試, 成個鬆晒, 雖然唔係好關我事.
作者: 印第安公主    時間: 08-1-30 08:30

話咁快就過左半個學期,有d唔捨得添.:-| :-| :-| 呢一年半好快呀!

原文章由 軍魁星 於 08-1-29 23:53 發表
考完試, 成個鬆晒, 雖然唔係好關我事.

作者: littlesister    時間: 08-1-30 18:01

軍生

d腳仔超可愛  軍b隻腳仔仲好滑漏好靚添
作者: 軍魁星    時間: 08-1-30 21:33

原文章由 littlesister 於 08-1-30 18:01 發表
軍生

d腳仔超可愛  軍b隻腳仔仲好滑漏好靚添

真係好滑漏咖.
作者: edea    時間: 08-2-1 19:53

原文章由 軍魁星 於 08-1-30 21:33 發表

真係好滑漏咖.

滑到想摸一下

你地小朋友有冇參加皮影戲?

新年又快到, 我地會上大陸玩幾日. 你地會唔會出外?

快d凍完就好啦.
作者: 軍魁星    時間: 08-2-3 13:50

今早童軍公園定向親子活動的相呢度有:

http://cliffordlee.smugmug.com/gallery/4272496#250245231

如果要晒大相或者索取raw file, 請於一個月內聯絡我.  之後我部電腦無位就可能會刪除.

仲有d公園風景相就係呢度(無需Password):

http://cliffordlee.smugmug.com/gallery/4272315#250227345
作者: meimeilam    時間: 08-2-4 10:41

原文章由 edea 於 08-2-1 19:53 發表

滑到想摸一下

你地小朋友有冇參加皮影戲?

新年又快到, 我地會上大陸玩幾日. 你地會唔會出外?

快d凍完就好啦.

年初六我地會去泰國布吉玩,而家同大家先拜個早年!

:恭: :喜: :發: :財:
作者: edea    時間: 08-2-7 13:26

祝大家

鼠年快樂!
大人吉星高照!
小朋友學業進步!
大人小朋友都身體健康! :恭: :喜: :恭: :喜:
作者: hui1206    時間: 08-2-7 19:14

作者: edea    時間: 08-2-18 23:48

終於再上課了..踏進校門的一刻,感覺是"久違了!"

一大早見翠姐蹲在地上清潔一個書包, 上到課室才聽小朋友說有人在校車上嘔吐...小朋友在課室內興奮再見面, 一個早上就在熱鬧之中渡過了. 元元忙著派貼紙給朋友仔, 百忙中也來個big hug
作者: 軍魁星    時間: 08-2-19 10:10

原文章由 edea 於 08-2-18 23:48 發表
終於再上課了..踏進校門的一刻,感覺是"久違了!"

一大早見翠姐蹲在地上清潔一個書包, 上到課室才聽小朋友說有人在校車上嘔吐...小朋友在課室內興奮再見面, 一個早上就在熱鬧之中渡過了. 元元忙著派貼紙給朋友仔, 百 ...

中招果個係軍仔, 所以今日返學個書包係一個普通背囊, 外套係平時出街果d.
作者: edea    時間: 08-2-19 14:09

原文章由 軍魁星 於 08-2-19 10:10 發表

中招果個係軍仔, 所以今日返學個書包係一個普通背囊, 外套係平時出街果d.

吓? 你意思係軍仔嘔? 定係俾小朋友嘔左落佢個書包同外套?

最緊要著暖d, 今日我以為好暖,俾小墨魚著裙,原來仲係幾凍!
作者: 軍魁星    時間: 08-2-19 18:43

原文章由 edea 於 08-2-19 14:09 發表

吓? 你意思係軍仔嘔? 定係俾小朋友嘔左落佢個書包同外套?

最緊要著暖d, 今日我以為好暖,俾小墨魚著裙,原來仲係幾凍!

俾坐隔離位(校車)個同學嘔落佢度.
作者: edea    時間: 08-2-22 18:26

尋日學校入面有隻貓貓, 懶洋洋在一樓簷蓬曬太陽好舒服

不過今日落雨,貓貓唔見左lu.
作者: dabbycheung    時間: 08-2-22 20:25

各位:

優中一連三個星期六上午,會參加「2008欖球校際錦標賽」。詳情如下:

地點  :  大坑東遊樂場 (界限街人造草場對面)

日期:23/2      8:00-10:40(大約)
           1/3      8:40-10:10(大約)
           8/3      8:40-10:10(大約)  

如果以上果幾日大家去開果頭而又有時間,可以幫佢地打打氣!
作者: AFSL2007    時間: 08-2-28 22:13     標題: HKSMSA學校音樂節

今天TKO小一和小二一起参加聖詩合唱賽得了季軍,小朋友很高興,做家長也替他們開心!未入讀優才時,聽聞優才的學生在比賽期間很嘈,有點不尊重場合,所以今天出賽前曾担心這班小嘩鬼會不受控制,幸好雖然在學校時還有點頑皮,不過到了會場就靜下來了,水準發揮不錯!原來只是傳聞吧了!

近期學校参加了多項音樂比賽,得了不少獎項,除了學生的努カ,也真的辛苦了老師們!
作者: beesbees    時間: 08-2-29 00:49

星期一, 小二小三的同學在節奏樂比賽得了第二名. 老師同學都很開心.
作者: edea    時間: 08-2-29 12:40

原文章由 AFSL2007 於 08-2-28 22:13 發表
今天TKO小一和小二一起参加聖詩合唱賽得了季軍,小朋友很高興,做家長也替他們開心!未入讀優才時,聽聞優才的學生在比賽期間很嘈,有點不尊重場合,所以今天出賽前曾担心這班小嘩鬼會不受控制,幸好雖然在學校時還有點頑皮,不過到 ...

Congratulations!
作者: 芷鍛    時間: 08-2-29 16:19

各位好!暑假快到啦,請問各位有無什麼好提意介紹比小朋友學呀?正傷腦筋,往年暑假有學番,今個暑假7月中後就正式告別幼稚園生活了.....不想她呆坐家,都唔學排什麼活動好 !請各位指教!指教!
作者: AFSL2007    時間: 08-2-29 23:03

This is the honor of the school and the students.  You're also part of the family

原文章由 edea 於 08-2-29 12:40 發表

Congratulations!

作者: AFSL2007    時間: 08-2-29 23:15

上年雖然K3畢業,但因幼稚園還安排暑期活動,再加上平時的課外活動、安排影畢業相、參加小一預備班等,日子過得都充實!

如果小朋友現讀的幼稚園沒有暑期活動,可看看其他的,我知道×南幼稚園有提供暑期活動,收外來學生的。

小朋友喜歡上小一預備班嗎?

原文章由 芷鍛 於 08-2-29 16:19 發表
各位好!暑假快到啦,請問各位有無什麼好提意介紹比小朋友學呀?正傷腦筋,往年暑假有學番,今個暑假7月中後就正式告別幼稚園生活了.....不想她呆坐家,都唔學排什麼活動好 !請各位指教!指教! ...

作者: edea    時間: 08-3-4 17:37

你地有冇報北潭涌渡假營呀?
作者: dabbycheung    時間: 08-3-5 09:08

各位:

又有好消息!meimeilam個仔上星期參加「校際音樂節─鋼琴獨奏」獲得第三名!

好高興又有學生為學校增光!再次恭喜!恭喜!
作者: edea    時間: 08-3-5 12:36

原文章由 dabbycheung 於 08-3-5 09:08 發表
各位:

又有好消息!meimeilam個仔上星期參加「校際音樂節─鋼琴獨奏」獲得第三名!

好高興又有學生為學校增光!再次恭喜!恭喜! ...

好叻仔呀! 恭喜!!
作者: meimeilam    時間: 08-3-5 15:13     標題: 校際音樂節

dabbycheung, edea,

多謝晒! 我而家仲好似係度發緊夢咁, 因為我真係冇諗過亞仔會攞到第三名

亞仔個死黨 (讀隔離班) 尋日下午又係去參加鋼琴比賽, 亞仔夜晚打電話比佢, 佢又係攞到第三名, 佢地兩個開心到好似傻左咁, 不停係度大笑!

作者: dabbycheung    時間: 08-3-5 16:34     標題: 回覆 #61 meimeilam 的文章

又有好消息!今次真係可喜可賀!
作者: 軍魁星    時間: 08-3-5 18:48

原文章由 meimeilam 於 08-3-5 15:13 發表

多謝晒! 我而家仲好似係度發緊夢咁, 因為我真係冇諗過亞仔會攞到第三名

亞仔個死黨 (讀隔離班) 尋日下午又係去參加鋼琴比賽, 亞仔夜晚打電話比佢, 佢又係攞到第三名, 佢地兩個開心到 ...

恭喜! 恭喜! 真係凳你地開心.
作者: ngkf    時間: 08-3-5 23:38

恭喜!!請問幾多grade?
作者: 中天英    時間: 08-3-6 00:59

meimeilam,

恭喜妳!  有冇獎勵吓亞仔呀?

原文章由 meimeilam 於 08-3-5 15:13 發表

亞仔個死黨 (讀隔離班) 尋日下午又係去參加鋼琴比賽, 亞仔夜晚打電話比佢, 佢又係攞到第三名, 佢地兩個開心到 ...

作者: 中天英    時間: 08-3-6 01:10

今日林主任出佐电子通告, 公佈優小上學期, 學生响校外囉倒既獎;張表密密麻麻, 水蛇春咁長!!
有武術冠軍, 圍祺冠長, 跳舞冠軍.....等等, 優才學生眞係多才多藝, 可喜可賀。

原文章由 dabbycheung 於 08-3-5 16:34 發表
又有好消息!今次真係可喜可賀!

作者: meimeilam    時間: 08-3-6 09:05

原文章由 軍魁星 於 08-3-5 18:48 發表

恭喜! 恭喜! 真係凳你地開心.

多謝晒!
作者: meimeilam    時間: 08-3-6 09:09

原文章由 ngkf 於 08-3-5 23:38 發表
恭喜!!請問幾多grade?

多謝晒!  亞仔係鋼琴 4 級。
作者: meimeilam    時間: 08-3-6 09:11

原文章由 中天英 於 08-3-6 00:59 發表
meimeilam,

恭喜妳!  有冇獎勵吓亞仔呀?

多謝晒呀!

爸爸送左本書比佢當係獎勵佢。
作者: PR    時間: 08-3-6 11:47     標題: 15-16號camp的請看校內聯網通告啦

剛剛路過,
提一提如果報左名去15-16號camp的請看校內聯網通告啦!

pr (grade 2 家長)
作者: edea    時間: 08-3-6 12:38

我都替你地開心!
小墨魚學左鋼琴一年多,不過都係玩玩下,老師叫佢考一級,佢唔想(我諗佢怕要練)
我諗住由得佢先, 或者等佢大少少考二級啦...
meimeilam 妳仔仔學左幾耐呢?
作者: edea    時間: 08-3-6 12:41

原文章由 PR 於 08-3-6 11:47 發表
剛剛路過,
提一提如果報左名去15-16號camp的請看校內聯網通告啦!

pr (grade 2 家長)

thank you, 今日小朋友上堂前都講緊, 大家都期待....
作者: ngkf    時間: 08-3-6 14:00

多謝妳的資料,4級真係無4,5年功力都唔得.我個女玩一級不過不失.有d小朋友水準好高,不過成個2,3年級咁.琴行d人話好多人會去低一兩級曪獎.

不過去比賽真係一個好既經驗.

我個女都係唔肯考琴,我地又唔會迫佢.可能一考就考2級啦.因為考琴大人聽都覺得悶.
作者: meimeilam    時間: 08-3-6 14:54

原文章由 edea 於 08-3-6 12:38 發表

我都替你地開心!
小墨魚學左鋼琴一年多,不過都係玩玩下,老師叫佢考一級,佢唔想(我諗佢怕要練)
我諗住由得佢先, 或者等佢大少少考二級啦...
meimeilam 妳仔仔學左幾耐呢? ...

亞仔一年班下學期開始學琴, 佢鍾意彈琴, 但係唔鍾意練琴, 每日要佢練半個鐘, 佢都好唔願意, 其實今次佢係校際音樂節度攞到第三名, 對佢嚟講係一個好大嘅鼓勵, 因為佢同我講, 出年都要參加, 佢嘅目標係攞第二名喎, 不過都係聽住先啦, 佢咁懶練琴
作者: meimeilam    時間: 08-3-6 15:07

原文章由 ngkf 於 08-3-6 14:00 發表
多謝妳的資料,4級真係無4,5年功力都唔得.我個女玩一級不過不失.有d小朋友水準好高,不過成個2,3年級咁.琴行d人話好多人會去低一兩級曪獎.

不過去比賽真係一個好既經驗.

我個女都係唔肯考琴,我地又唔會迫佢.可能一 ...

有 D 小朋友水準真係好高, 亞仔有個同學鋼琴已經達到 8 級, 真係好犀利!

想當年亞仔一開始都係考 2 級, 上年年尾就考左 4 級
作者: ngkf    時間: 08-3-6 16:16

多謝分享. 佢都係鐘意彈唔鐘意練. 仲好好記性. 佢個老師對佢好高要求,如果唔係真係浪費金錢同時間.

不過我個女K2時上了個音樂班,K3 先學琴.個音樂班對佢彈琴有好大幫助.

我個女都話出年再玩!
作者: edea    時間: 08-3-6 18:02

原文章由 meimeilam 於 08-3-6 14:54 發表

亞仔一年班下學期開始學琴, 佢鍾意彈琴, 但係唔鍾意練琴, 每日要佢練半個鐘, 佢都好唔願意, 其實今次佢係校際音樂節度攞到第三名, 對佢嚟講係一個好大嘅鼓勵, 因為佢同我講, 出年都要參加, 佢嘅目標係攞第二名喎,  ...

屋企有冇買琴呢?
作者: meimeilam    時間: 08-3-7 09:16

原文章由 edea 於 08-3-6 18:02 發表

屋企有冇買琴呢?

有買呀!

初初亞仔學琴嘅時候, 係屋企附近間琴行練琴, 行過去都要成 10分鐘, 又唔可以日日同佢去練琴,所以咪要買個鋼琴囉。
作者: meimeilam    時間: 08-3-7 09:20

原文章由 ngkf 於 08-3-6 16:16 發表
多謝分享. 佢都係鐘意彈唔鐘意練. 仲好好記性. 佢個老師對佢好高要求,如果唔係真係浪費金錢同時間.

不過我個女K2時上了個音樂班,K3 先學琴.個音樂班對佢彈琴有好大幫助.

我個女都話出年再玩! ...

亞仔都係上左樂理班先至學鋼琴, 冇可否認學完樂理再學鋼琴真係有好大幫忙。
作者: ngkf    時間: 08-3-8 00:15

除了對樂理有幫助,其實對數學都有幫助.

佢地其實識了份數了.
作者: 芷鍛    時間: 08-3-10 15:18

AFSL
唔該晒!可否pm學校全名比我?謝謝幫忙.

meimeilam

恭喜晒!!!

原文章由 AFSL2007 於 08-2-29 23:15 發表
上年雖然K3畢業,但因幼稚園還安排暑期活動,再加上平時的課外活動、安排影畢業相、參加小一預備班等,日子過得都充實!

如果小朋友現讀的幼稚園沒有暑期活動,可看看其他的,我知道×南幼稚園有提供暑期活動,收外來學生的。

小 ...

[ 本文章最後由 芷鍛 於 08-3-10 15:22 編輯 ]
作者: edea    時間: 08-3-11 12:47     標題: 流感對策

今朝同小墨魚返學, 老師不停巡視, make sure每個小朋友都有戴口罩, 冇口罩既小朋友老師會俾, 而且班房暫時停止小組形式排列桌椅, 改為一行行直線排, 等小朋友冇咁接近大家, 同埋小朋友要盡量留o係自己班房唔好周圍走.

而老師提醒家長如果朝早陪子女入課室都要戴口罩, 又提小朋友上課前要洗手, 我覺得學校安排得好好呀.

最近流感太犀利,我決定由今日起自己都做預防措施, 因為每日搭地鐵會好大機會接觸到流感細菌, 所以我都會每日戴口罩坐地鐵, 勤洗手.

今日睇到7歲個小朋友腦幹死亡,真係好心痛, 相入面既小朋友好精靈, 要佢父母個拔喉既決定真係好hurt

[ 本文章最後由 edea 於 08-3-11 12:53 編輯 ]
作者: Ewongmum    時間: 08-3-11 14:07

原文章由 meimeilam 於 08-3-7 09:20 發表

亞仔都係上左樂理班先至學鋼琴, 冇可否認學完樂理再學鋼琴真係有好大幫忙。

can you please let me know what kind of music class ? tks
作者: meimeilam    時間: 08-3-11 14:43

原文章由 芷鍛 於 08-3-10 15:18 發表

meimeilam

恭喜晒!!!

多謝晒你呀!  
作者: littlesister    時間: 08-3-11 21:08

meimeilam

Congratulations
作者: meimeilam    時間: 08-3-12 09:07

原文章由 Ewongmum 於 08-3-11 14:07 發表

can you please let me know what kind of music class ? tks

亞仔係太子一間琴行度學, 課程內容大致學拍子, 睇譜, 睇音樂符號, 理論等等...........
作者: meimeilam    時間: 08-3-12 09:09

原文章由 littlesister 於 08-3-11 21:08 發表
meimeilam

Congratulations

多謝你呀! :loveliness:
作者: meimeilam    時間: 08-3-12 09:16     標題: 流感

亞仔尋日同我講五年班同六年班各有一班要隔離, 今朝早亞仔佢地搭校車就個個都要戴口罩, 我亦都比左兩個口罩亞仔帶返學, 叫佢如果見到有病而唔戴口罩嘅同學, 佢就自己戴嚟保護自己。

大家真係要小心 D 呀! 保重身體!
作者: littlesister    時間: 08-3-12 09:57

原文章由 meimeilam 於 08-3-12 09:16 發表
亞仔尋日同我講五年班同六年班各有一班要隔離, 今朝早亞仔佢地搭校車就個個都要戴口罩, 我亦都比左兩個口罩亞仔帶返學, 叫佢如果見到有病而唔戴口罩嘅同學, 佢就自己戴嚟保護自己。

大家真係要小心 D 呀! 保重身體! ...

請問個兩班點隔離法架?? 我見GT上左榜, 都有d擔心, 不過我覺得學校都一路有密切留意, 事關亞女上星期請假, 學校都打黎問, 所以我都對學校有信心既
作者: 軍魁星    時間: 08-3-12 10:31

原文章由 littlesister 於 08-3-12 09:57 發表

請問個兩班點隔離法架?? 我見GT上左榜, 都有d擔心, 不過我覺得學校都一路有密切留意, 事關亞女上星期請假, 學校都打黎問, 所以我都對學校有信心既 ...

其實我覺得應該早兩日放復活節假, 最多署假遲返兩日放.  咁家長會安心d.

阿妹幼稚園有人帶病返學, 我已經幫佢請左兩日"事"假.
作者: meimeilam    時間: 08-3-12 10:50

原文章由 littlesister 於 08-3-12 09:57 發表

請問個兩班點隔離法架?? 我見GT上左榜, 都有d擔心, 不過我覺得學校都一路有密切留意, 事關亞女上星期請假, 學校都打黎問, 所以我都對學校有信心既 ...

每一層樓最後尾都有一間比較細嘅班房, 咁果兩班就搬左去果度, 另外佢地唔需要上早會, 除左去洗手間之外, 亦都唔準離開班房同埋要戴口罩。
作者: meimeilam    時間: 08-3-12 10:59

原文章由 軍魁星 於 08-3-12 10:31 發表

其實我覺得應該早兩日放復活節假, 最多署假遲返兩日放.  咁家長會安心d.

阿妹幼稚園有人帶病返學, 我已經幫佢請左兩日"事"假.

係呀! 我都贊成早 D 放復活節假, 不過下個星期四係學校運動會呀, 四年級以上嘅同學都要去, 所以又好難話提早放假囉。

我真係好怕 D 人病左都要返學, 有 D 仲唔戴口罩, 你唔比軍女返學係明智嘅決定。
作者: edea    時間: 08-3-12 12:45

今朝帶囡囡返學, 翠姐話我知所有家長都唔可以入學校啦, 我地就俾囡囡自己入左去.

我明白學校做法係想minimise細菌入學校機會, 亦都支持學校做法.

另外翠姐話而家一到小息,佢地就會幫小朋友檯面消毒. 辛苦各位姐姐了.

小墨魚話尋日大小息係1A同2A班先有得落操場玩, 唔知今日係咪輪到1B同2B. 囡囡本來追緊 "貓之報恩", 睇黎下半截要遲d先有得睇啦. 希望流感快d過去.

[ 本文章最後由 edea 於 08-3-12 12:47 編輯 ]
作者: edea    時間: 08-3-12 16:05

阮主任剛來電, 1A班明日和後日停課了, 復活節party也cancel了.

希望病中的小朋友們都早日康復.
作者: Farm    時間: 08-3-12 16:17

點解1A班要停課? 是不是有很多同學仔病左?

剛上學校intranet, 3月15-16日宿營照舊, 但3月20日的復活節活動就會取消, 支票會退回家長.

剛才打電話回家問阿仔, 他說早上和放學搭校巴, 保母都規定大家要戴口罩(今次真係要讚下校巴公司), 暫時在校內則未有硬性規定, 不過明日我都會叫阿仔戴, 希望他聽話啦.

祝各位家長小朋友身體健康
Farm

原文章由 edea 於 08-3-12 16:05 發表
阮主任剛來電, 1A班明日和後日停課了, 復活節party也cancel了.

作者: dabbycheung    時間: 08-3-12 16:20     標題: 回覆 #94 edea 的文章

感覺好似打到嚟咁!

呀仔話佢果班已經有2位同學無返學,而聽日開始學生都要涼體溫 ,大家都要保重身體呀!
作者: Farm    時間: 08-3-12 16:37

dabby

你意思係學生回到學校要再由校方量一次?

Farm

原文章由 dabbycheung 於 08-3-12 16:20 發表
感覺好似打到嚟咁!

呀仔話佢果班已經有2位同學無返學,而聽日開始學生都要涼體溫 ,大家都要保重身體呀!

作者: dabbycheung    時間: 08-3-12 16:40     標題: 回覆 #97 Farm 的文章

唔係,係好似沙士時期咁,學生響出門口之前就要量體溫。
作者: Farm    時間: 08-3-12 17:07

Intranet 又有新通告, 請大家留意.

原文章由 dabbycheung 於 08-3-12 16:40 發表
唔係,係好似沙士時期咁,學生響出門口之前就要量體溫。

作者: littlesister    時間: 08-3-12 17:38

Only 1A?? 好多小朋友病咩??

原文章由 edea 於 08-3-12 16:05 發表

作者: edea    時間: 08-3-12 17:45

原文章由 Farm 於 08-3-12 16:17 發表
點解1A班要停課? 是不是有很多同學仔病左?

剛上學校intranet, 3月15-16日宿營照舊, 但3月20日的復活節活動就會取消, 支票會退回家長.

剛才打電話回家問阿仔, 他說早上和放學搭校巴, 保母都規定大家要戴口罩(今次真 ...

實際數字唔知, 我問左小墨魚, 佢話記得有6個(包括Cherrie,柏南,Sammy, Oscar, Christie), 但其中軒軒係因為複診,唔係流感.

星期一時已經聽講坐校車小朋友一定要戴口罩, 旺角校舍就規定要戴口罩而非optional.

星期六我地會入營, 不過我知好多家庭都係星期日日營, 我見軍仔都係

[ 本文章最後由 edea 於 08-3-12 17:49 編輯 ]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5