用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 我用廸士尼美語的分享
go

我用廸士尼美語的分享 [複製鏈接]

好多人問呢套有無用,我答有用因為我好比心機咁用呢套教我個小朋友

買一手好處:
1.全新無人掂過
2.有保養包換
3.有會籍參加活動(但有些都要另收費)
4.有奬學影畢業相活動
5.隨時鬼佬鬼婆英語電話互動
6.有個推銷員幫你跟進度
7.有贈品同個靚書架用

不過六萬幾我唔捨得買所以我係用人地二手

用二手要留意:
1.碌咭機既年份,因為好影響部機既性能,碌咭機祇跟買版年份無得renew或upgrade
2.祇有2008版或以後的510張生字碌咭是磁帶可以碌雙面,2007版或以前祇能碌單面(除非由2007upgrade至2008或以後,要留意renew係一手用家用爛野換無爛既野返黎,不過唔係舊版換新版,upgrade係個一手用家真金白銀比錢用舊版去換新版返黎)
3.100張question and answer cards係2009版或以後,不過都可以用返2008版因為碌咭機程式係通用既祇要有配返Q&A既SD card
4.fun and adventure 係2010版有4本書/cd/點讀配件(我無細心核對呢套內容,祇是知道呢套理念太致同舊版fun with words 2書/2cd + leappad 4books/4cassete相約)
5.lets play set係2009版的勞作配件,顏料有機會因為年份而硬化,還有是贈品同書櫃年年不同
6.2012版有套細咭(内容太致同510咭碌咭相約,不過是袖珍同有點讀筆方便帶出街用)
7.每個年份都有人買全套/大套/細套組合,要細心或多口問賣家係全套/大套/細套,有齊咁多就是全套,部分有就係大套,細套祇有play along+sing along+main program (step by step)+step by step activities box,唔明就post出黎問清楚其他姊妹
8.會藉祗跟一手用家,要轉名要上千元而且要係直屬親戚,所以即使有會藉都不是太方便換野
9.無會藉其實可試下問呢度的姊妹幫手換野
10.花時間當面點對試清楚所有野避免爭執
11.運送都要預先安排好因為好多配件同非常重
12.要用最短時間用佢教小朋友基本英語,一來小朋友大咗會返學上課外活動無時間,二來可以再放套野比下一個人,當然要預咗賣出較買入價低
13. 2013版大部份dvd重拍高清版但內容不變因為要跟書

點用會好的呢?
1.呢套係比英文唔係母語既家庭用,屋企成家人講英文係唔使用佢
2.要在小朋友最小的年紀用,三歲以後用不及在他一歲前用好
3.呢套野有哂指引教你做個英語老師,花時間讀下指引(有中文版)再將裡面既配件放係屋企佈置成英語教室
4.英語老師會一日教小朋友一首歌(唱play along or sing along songs睇歌書)一個生字(碌咭)再從一個游戲(玩具或咭游戲或4張posters)或講故事(播故事聲或跟他讀)內化再用問題測程度(main program or step by step) 再引申用單字教佢造句(question n answers card)
所以淘貨教唔掂因為佢無咗以上過程,總之英文老師唔會返工只放碟碌咭睇書玩完
5.要天天做但不用太教太多內容,一天一個至三個單字再一至兩個月轉主提便成
6.小朋友發展是耳朵最早,所以要先播歌(兩個月至三個月開始)睇單字(大既半歲開始,玩游戲(大既九個月開始),指poster或者睇書(大既識行個時開始),玩錄音(大既14個月識發清楚單音),熟了便可以放短時間的影像(大概兩歲后開始),問答(大既兩歲開始)

我小朋友由三個月聽到下個月兩歲半,佢没有與外藉人生活,但可以用簡單英文句子同人對答,例如where is she? She is here or she isn't here. I'm hungry. What food can I eat?  It's hot. I'm tired. Carry me please. This is a car. I'm a boy. I want to be a pilot. 唔係我個小朋友叻,而是我睇好多讀好多又諗好多點教,希望已經有呢套野既人加油,無既人就要好好諗諗點用點教,免浪費了

22    0    0    0

引用:好多人問呢套有無用,我答有用因為我好比心

原帖由 yan_wong2002 於 14-05-29 發表
好多人問呢套有無用,我答有用因為我好比心機咁用呢套教我個小朋友

買一手好處:
我想問下bb6個月,我岩岩改方法每日同佢玩5張talk along卡,1星期轉一次,sing along 同play along cd每個1隻,1星期轉一次,讀sing along書,每日2首唔同,每日再開dvd sing along or play along俾佢聽,中間會開電視俾佢睇,咁玩法樣ok嗎?

回覆:toffee11 的帖子

要練耳朵聽力
不要比電視話面佢睇住
你怕佢唔明可以用書或咭指比佢睇

比如:
hello song
可以訂本週主題為'打招呼'
擇510張咭內其中'name''wave'碌比佢睇
擇人物玩具手套同佢wave hand say hello what's your name
出街見花樹人都當係人物咁打招呼唱呢首歌
睇歌書睇故事話比佢聽原見到人個個都係咁打招呼
重覆一個星期
Dvd等佢兩歲多的識答yes or no有認知力先開比佢睇之後再入step by step以測試佢程度有幾熟

我想請教下,點樣知道所購的套裝所有書跟配件都齊全呢?花時間當面點對試清楚所有野,因為未知當中每set嘅件數,手頭上又沒有清單紙點對吖,請教如何核準數量

回覆:MR325 的帖子

你可以跟一手買家張訂單黎對嫁嘛
咁咪唔會漏啦

‹ 上一主題|下一主題