用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年升中分班試幾時舉行?
go

今年升中分班試幾時舉行? [複製鏈接]

今年升中分班試幾時舉行?

請問是7月16日(星期一)還是7月17日(星期二)呢?     
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

Re: 今年升中分班試幾時舉行?

yygoodo 寫道:
請問是7月16日(星期一)還是7月17日(星期二)呢?     

7月10日        (星期二)派位結果。
7月12, 13日(星期四,五)中一註冊。
7月17日        (星期二)舉行。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

係七月十七呀
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

多謝晒大家
咁請問知唔知上午定下午呢?
唔知同公司點請假好     
由7月10日請到17日? 公司一定唔肯家, 都唔知點算好!
大家有冇d意見呀?     

分班試係小朋友自己去考囉, 家長唔駛請假
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Dear Sorlo,

咁如果派到無雷公咁遠,咪要帶佢去囉!
你小朋友當年係上午定下午考家?

考上 5 架, 好似十二點到完

sorlo 寫道:
考上 5 架, 好似十二點到完

thanks.

Dear Sorlo,

咁如果派到無雷公咁遠,咪要帶佢去囉!
你小朋友當年係上午定下午考家?

it is not held in their primary school!! where they would go to attend the test?  

係去派到

請假係10號上午同12號上午就ok, 小朋友升上中學, 開始大個仔, 做家長要開始放手~
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

Mrs.Chan 寫道:
請假係10號上午同12號上午就ok, 小朋友升上中學, 開始大個仔, 做家長要開始放手~

但如果派得唔好,咁咪要去叩門囉,只請兩個上5典夠呀?     

yygoodo 寫道:
[quote]
Mrs.Chan 寫道:

但如果派得唔好,咁咪要去叩門囉,只請兩個上5典夠呀?      [/quote]

派得唔好梗係唔夠喇, 搵唔好學校都訓唔著, 我指順風順水的話, 兩個上午就ok.
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

唔好意思,想問問大家,如果派的唔好,點樣知道啲中學有學位剩? 又需要比咩文件間學校睇?唔該死    

aachan2250,
6月尾7月頭左右開始留意心水中學校website, 通常會有通告幾時派表, 幾時面試, 要帶備咩文件等, 搵定2-3間有位剩既中學, 夾好時間 (因為好多時派表同考試時間差不多), 唔好撞時間考試, 派表你可以搵多人去幫手攞表, 但係考試小朋友就要自己去, 唔可以撞時間, 派位前影多幾份profolio, 派位日就帶定。 仲有, 小朋友要帶定文具 (預備有d學校即日考試), 外套, 水, 相片, 胶水, 回郵信封等。
祝大家順風順水, 唔駛要以上果d野啦!

想問下「升中分班試」係咪真係所派中學用以分別學生程度高低來分班的考試?  

間間唔用喎﹗不過好多都會,問題係用來分幾多班。我的意思是,有學校可能只分一班精英班,有的用來分所有班,有的用來分補底班。
mody 寫道:
想問下「升中分班試」係咪真係所派中學用以分別學生程度高低來分班的考試?  

‹ 上一主題|下一主題