用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 都唔知仲有咩學好?
go

都唔知仲有咩學好? [複製鏈接]

都唔知仲有咩學好?

2.5yr-4yr期間學過:
鋼琴,3堂已無耐性唔肯上堂,
中國舞,學完3期完左無得跳,其他學校又遠,
芭蕾舞,學左年幾,連我都覺得好悶,
溜冰,學極唔識又話腳痛唔肯學,
繪畫,普普通通,
英文,幾開心,但好貴,一班學生又多.......
我覺得好煩,又要選地點、價錢、質量…
最慘我住新浦崗,呢度咩都無,除左學琴,
其他學咩都要答車去,好無謂,
成日就諗住要俾多d興趣去培育佢,
但無指標,根本唔曉點做先好d,,又唔會浪費我d辛苦錢,以家做家長點解會咁煩架?

Re: 都唔知仲有咩學好?

讚同  wm2047 所講.

小朋友的興趣要慢慢培養, 不能急.

我只係明白一個道理

[size=large]台上一分鐘,台下十年功

樓主如係想小朋友學多d野,
首先你自己都要有毅力同恆心   

+oil

醒目開學勳章 王國長老

我成日都話, 好慶幸day one開始, 我已經陪女女練琴, 我唔識, 不過女女學幾多, 我就盡量去明幾多, 你唸下, 小朋友咁細個, 學野無可能學一個鐘就咩都記得晒, 到返屋企練, 話唔記得, 媽咪話"我唔識, 你自己下次問老師" 或者什至責怪小朋友唔留心, 唔努力, or根本練唔練, 練左咩, 媽咪根本唔知, 對小朋友黎講係幾慘
唔係個個小朋友才能都一樣, 好似我個女, 完全唔鐘意畫畫(佢覺得好side時間), 反而學普通話朗誦咁鬼悶佢又學左幾年, 想搵到佢興趣, 係要試多幾樣架喇, 有d course, 我自己覺得唔想佢stop, 例如學英文, 我會揀間好玩d, 學得好d, 又要就時間又要就老師又要就程度, 真係ok既, 遠d要搭車都要架啦!
有時d野好得意, 無心插柳, 遇著個好老師唔係容易, 好多人學琴老師轉完一個又一個, 都係想搵個好, 有時上bk, 大家介紹下, 見到好既可以試下堂, 好過自己盲中中, 有時老師好唔好, 會影響小朋友學習興趣呀  

Charlotte_mom

我同你一樣都係由DAY ONE開始同亞女一齊學琴,
我都係唔識GE O米同亞女一齊學囉,
學左年幾之後先比佢自己上堂,
我亞女係由4歲開始學GE,
開頭佢都係唔肯彈唔肯練仲有時發X氣tim,
當中緊係有氣餒ge時候啦,
但我都無放棄過一路堅持住,
從中亦都教亞女要有恆心&毅力去做好自己ge野,
年幾之後ge今日,
亞女每晚返到屋企第一年事係打開部琴自動自覺咁練琴lu,
亦都睇到亞女係發自內心咁去練而唔係迫出來的,
所以媽媽ge毅力&恆心係首要的!!

Charlotte_mom 寫道:

我成日都話, 好慶幸day one開始, 我已經陪女女練琴, 我唔識, 不過女女學幾多, 我就盡量去明幾多, 你唸下, 小朋友咁細個, 學野無可能學一個鐘就咩都記得晒, 到返屋企練, 話唔記得, 媽咪話"我唔識, 你自己下次問老師" 或者什至責怪小朋友唔留心, 唔努力, or根本練唔練, 練左咩, 媽咪根本唔知, 對小朋友黎講係幾慘
唔係個個小朋友才能都一樣, 好似我個女, 完全唔鐘意畫畫(佢覺得好side時間), 反而學普通話朗誦咁鬼悶佢又學左幾年, 想搵到佢興趣, 係要試多幾樣架喇, 有d course, 我自己覺得唔想佢stop, 例如學英文, 我會揀間好玩d, 學得好d, 又要就時間又要就老師又要就程度, 真係ok既, 遠d要搭車都要架啦!
有時d野好得意, 無心插柳, 遇著個好老師唔係容易, 好多人學琴老師轉完一個又一個, 都係想搵個好, 有時上bk, 大家介紹下, 見到好既可以試下堂, 好過自己盲中中, 有時老師好唔好, 會影響小朋友學習興趣呀  

Charlotte_mom,

as you said, it is VERY difficult to find a teacher for kids.  i have been searching a piano teacher /  music course / english course for few months, it turns out that

1:"very difficult" to find a piano teacher who lives nearby and is willing to let me company my kid.

2 : joining a parent-child music course, the class is very noisy, and the teacher asked the children stopped playing the piano but the parents let them play as they liked.
:evil:

Sako~唔好放棄呀...你發掘o左你女女係學野邊方面係好D o既 你就搵關於果D課程比佢學lor!!

我就係一個心思思咩都想學o下野o既人o黎o既,有一個同我一樣差不多大o既 又係上過o黎BK問野 我有一日叫佢幫我買野 我再出去拎野時就到而家都一時時同佢msn 我同果個bk女仔都唔係一個好富貴o既家庭成長 但係佢亦都係一個咩都想學下...見識o下野o既女仔o黎o既 佢用自己D零用錢去學野tim ah!!我聽見到覺得佢對學野真係有份熱誠係入面 我同佢講我返香港時睇o下有冇相同o既興趣之後一齊報名去學!!

其實芭蕾舞唔會好悶o既 不過就幾辛苦lor!! 睇你中國舞你亞女應該幾鐘意 只不過學完 冇得再上當,right!! 一係你比你亞女去一間專業o既中國舞學校學la 可以考試的...但係佢都係好細個o既小朋友 頭1,2年可以唔報考試就係咁學lor...... 其實考試係得個證明話比人知係學過d咩野咩野 如果為興趣就可以學得輕鬆一D啦 因為好多人聽見考試呢2個字就會好緊張 怕自己考得唔好ka ma!! 所以對自己同女女都唔好迫得太緊ah... 我睇你d文字知你係一個好媽媽o黎o既 想培育女女學多d好o既野 不過慢慢啦...唔好比到壓力自己同女女!! 如果你女女想學芭蕾舞我返香港可以陪佢玩o下ah   我都好鐘意同小朋友玩ka haha......

如果你想學語言 你就去搵D玩o既語言班比佢學la 係玩之中學野都係好事o黎ka!! 因為女女平時上學都會好辛苦 所以課外活動中你應該選擇D輕鬆而又學到野o既課程比佢學la 香港都唔算太遠lor!! 我而家去學野 來回都3-4個鐘ah... 有時零下落住雪行條路又辛苦wor 果一刻就會想起家人 又想去好想家姐返o黎 可以車到我去邊o度邊o度   你係新蒲崗住的話 你可以去旺角or彩虹,九龍灣到搵D學野o既地方ah!! 例如中國舞 係彩虹有間米雪爾舞藝坊o架...如果你想學咩野 可以再上o黎bk 睇o下其他ma咪有冇好介紹la!!

唔好太擔心啦 慢慢搵啦!!

各位媽咪d意見真係好專業,多謝,
其實我自己只係想小朋友可以係參加活動學到多方面既野,
如學跳舞可以運動,聽下音樂跳下,
學琴可以運動左右腦...
基本上我完全無話要佢學識d咩,
(最好咩都學唔識,齋讀書添 )
因為自己完全無時間陪佢,一得閒婆婆只會帶佢去歡樂天地fing錢,所以唯有用興趣班塞滿佢d時間lor。
如果好似以前我地細個,可以通山走,捉隻金牛都可以玩一餐啦,兄弟姐妹又多,邊洗怕唔識同人相處呢...
都唔知下一代個未來會點,我怕個個都係孩子皇。
kayan:
彩虹有間米雪爾舞藝坊咩?等我睇下先,我女跳芭蕾跳到佢話好悶唔肯返呀,唔知點解又肯跳中國舞 你家姐去左邊呀?你點辛苦都要頂住呀,辛苦呢幾年第時讀完書先有好前途架,唔好掛住拍拖添呀你,專心d,奸爸爹,我等你返黎同我女跳舞呀

醒目開學勳章 王國長老

sako
專咩業丫! 我地失敗既時候, 你唔知姐.......
包括排左成年去通x musix wonxxxland, 交2個月學費點知勁難頂啦, 安排老師上門試琴一肚火啦, 學ballet一年之後老師話佢完全無興趣啦......
呢度個個家長都係咁架啦, 邊有咁好彩次次都一拍即合丫
人呢, 係要從錯誤之中學習, 可以既話, 學得幾堂, 去接觸下老師, 傾下計, 睇下小朋友上堂情況, 老師係咪真係專業, 你亦可以從小朋友口中了解下佢鐘唔鐘意......有時小朋友d喜好好怪架....可能鐘意一個course只係因為老師會派糖, 可能唔鐘意又只係因為套衫唔靚........你要花d心機去了解下, 真係值得繼續既, 同小朋友傾下(我個女初時游水都喊晒話唔再去啦! 真係辛苦架嘛....), 小朋友話唔想, 都了解下點解唔想, 唔一定係個課程本身, 可能係其他野, 呢間唔好姐, 可能另一間好架嘛!
努力啦!   
該用戶已被刪除

我個女自己提出要學的芭蕾舞 / 鋼琴 / 體操, so far 到而家都無 give up. (不過仍然要督促下才錬琴).

老公怕佢太斯文, 帶佢打功夫, 上完堂佢喊住咁出番來, 我心都痛埋, 學科學/數學/溜冰, 但看得出佢唔投入, 如果在鼓勵下, 佢仍願意去上堂的我會繼續, 佢唔想再去又何必逼呢?

我諗呢代父母係咁 ga la, 試來試去試到啱囉! 我地好叻 ga la, 願意付出金錢/時間/心血去栽培, 灰心激氣時咪上來呻吓囉!

Charlotte_mom 寫道:
sako
專咩業丫! 我地失敗既時候, 你唔知姐.......
包括排左成年去通x musix wonxxxland, 交2個月學費點知勁難頂啦, 安排老師上門試琴一肚火啦, 學ballet一年之後老師話佢完全無興趣啦......
呢度個個家長都係咁架啦, 邊有咁好彩次次都一拍即合丫
人呢, 係要從錯誤之中學習, 可以既話, 學得幾堂, 去接觸下老師, 傾下計, 睇下小朋友上堂情況, 老師係咪真係專業, 你亦可以從小朋友口中了解下佢鐘唔鐘意......有時小朋友d喜好好怪架....可能鐘意一個course只係因為老師會派糖, 可能唔鐘意又只係因為套衫唔靚........你要花d心機去了解下, 真係值得繼續既, 同小朋友傾下(我個女初時游水都喊晒話唔再去啦! 真係辛苦架嘛....), 小朋友話唔想, 都了解下點解唔想, 唔一定係個課程本身, 可能係其他野, 呢間唔好姐, 可能另一間好架嘛!
努力啦!   

咁未必, 只可說每一小孩的興趣及專長不同吧. 音樂也有多方面的, 不單純是鋼琴或西樂 etc..

marky 寫道:
你地又知唔知,機乎所有細路都係唔鐘意學音樂架 ?

Hi, May I know which parents-child music course is it? So that I won't consider it, cos I am also looking for such course.

Thanks

yanpama 寫道:
Charlotte_mom,

as you said, it is VERY difficult to find a teacher for kids.  i have been searching a piano teacher /  music course / english course for few months, it turns out that

1:"very difficult" to find a piano teacher who lives nearby and is willing to let me company my kid.

2 : joining a parent-child music course, the class is very noisy, and the teacher asked the children stopped playing the piano but the parents let them play as they liked.
:evil:
‹ 上一主題|下一主題