用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

Re: 聖公會九龍灣基樂小學

hi!大家好!我仔仔9月會入讀小一,請大家多多指教!
唔知多唔多功課做呢?因為我個仔好懶,做功課又慢,所以我都幾擔心。

BO_BO,

咁學校要求高唔高?例如:會否經常默書、測驗等?
而小一學生是否要於學校訂飯盒?若他自己唔識叫飯,會唔會有人幫手?因為我個仔較遲鈍,怕他乜都唔識!

謝謝jimsalad & BO_BO!
我第一階段已選了基樂,但無報考其他學校,因為我聽講校長係一個好執著的基督徒,所以好有決心去報讀這間學校!

是的,我們一家都是基督徒!

bo_bo,你呢?
[quote]
BO_BO 寫道:
chungpo,
你也是基督徒?

請問小一的考試是否會較易?

Jimsalad,

請問如何將你簽名的lilypie.com的ticker post出來?請賜教!

請問各位家長,以你們的經驗,學校通常會於何時聯絡你們造校服及book校車服務等?另會以什麼方式作聯絡?電話或郵寄?因我擔心郵寄失誤,會令入學程序有錯漏,希望你們能解答,謝!

DXO,

你是否都是住順利D.S.Q.,我仔仔都會於9月入學,到時唔知會唔會讀埋一班做同學呢?

原文章由 BO_BO 於 07-7-5 09:24 發表
chungpo,

you lived in shun lee dsq???

yes. you too?

我仔仔會入讀小一,請問有什麼東西要預備,因為8月26日才是家長會,我怕有很多物件不夠時間預備。
書包、筆袋、鉛筆、擦膠、鉛筆刨、短間尺,我已預備了,請問我還需要準備什麼?

謝謝你!Jimsalad ,請日後繼續多多指教!:D

Thanks!!! BO_BO

原文章由 BO_BO 於 07-8-1 08:57 發表
chungpo,

最好準備一個小袋子, 比小朋友放水壺.小食和食飯之餐具.  另外, 雖然是上全日學, 建議你唔好太大的水壺比小朋友, 一來太重, 二來小朋友多數只顧玩, 唔多飲水的!

原文章由 wwgjc 於 07-8-18 21:33 發表
Hi, my kid is K3 in coming Sep, and would like to choose KB Kei Lok, is it a good school? Will have many homeworks or not? How about the spiritual life in school? Thanks for your advices la!

wwgjc,

我是因為有家長表示此校校長非常重視信仰,而且十分愛錫小朋友才選這學校;至於功課方面就要問其他家長了!

我仔仔今年讀P.1C,唔知有冇媽咪小朋友讀呢班呢?
其實我係個大懵媽咪,所以成日都驚會記錯任何事件。
另見到手冊第五週話放兩日假,但只得一個紅日,究竟教師進修日是否放假呢?

[ 本文章最後由 chungpo 於 07-12-15 20:54 編輯 ]

今日上基樂網看小一適應的相片,真的唔開心,亞仔唔只無大頭相,影到他的相,不是影頭頂就是影手或腳,都看不到有一幅值得留念!
還有三日,希望影到一些「正」相啦!

原文章由 thunder_bunny 於 07-9-11 20:54 硐表
Hello, 各位好呀

我女明年升小一
亦打算報讀 kln 基樂

今日收到 小一入學既 表格
我地只得 15分咋
會唔會第一階段唔收架

除左呢間我有好好既印象 (校舍 & 校長)
其他我間間都唔識
又冇打算要去考咩名校果d 架

...

VC,

我上年報讀時都有你的情況,不過我覺得學校都安排得幾好,小朋友都好鍾意校舍,所以唔擔心!

我們就因同信仰而20分入讀,不過今年只開了四班(上年五班),相信入讀機會都很大(位多),有家長講過話舊校師資較好,但我就欣賞新校設施正,校長辦學理念、對老師及學生對好有要求,所以我便選了新校。

原文章由 boboma 於 07-9-14 13:04 硐表
Bo_Bo, Chungpo, Jimsalad,

Hello!
請問你地仔女幾分入九龍灣基樂0架?

我禽日聼完升小講座,對黃校長教學理念高度評價,同我的想法很一至。但我仔只得15分,而舊校我有20分,唔知點選好?請問各位有乜高見? 謝! ...

vc,

good luck!

原文章由 thunder_bunny 於 07-9-28 14:57 硐表

hi boboma
今朝一早去左交表 :D
Hope that we will meet there   

vc,

唔駛咁擔心喎!依家先係囡囡起步點,將來仲有更多大考驗等住你陪佢一起行,所以咁快就擔心到咁,點可以支持囡囡走更多路喎!所以你都要俾心機,學習放鬆,咁囡囡就會在你身上學到放鬆面對緊張的事!

據校長話因為小一是適應期,小二才開始便用普通話教中文。

原文章由 himbb 於 07-10-11 15:04 硐表
請問各家長, 中文科是用普通話教嗎?
‹ 上一主題|下一主題