用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

my god!  阿囡個UNCLE買左戲票睇戲, 冇得去!

我地個60多本老夫子係大陸好平, 不過係細SIZE, RMB5一本, 我買個時, 人民幣冇禁高, 而且仲有DISCOUNT, RMB4.5一本, 所以我才買左禁多本!

原文章由 Jimsalad 於 08-6-27 11:03 發表

老夫子4+5極地探險記展覽會
海港城LCX
簽名會於6月29日下午3時舉行

60本老夫子 , 我仔間唔中上網睇咋, 但佢又會睇得好開心喎, 自己o係度笑o甘

今日我地一家人去左王澤的簽名會...呆企的2個小時裡,我真感受到做家長的偉大...
不過,我自己都好開心,因為我和老公都係睇老夫子大的~

原文章由 dandanma 於 08-6-29 22:29 發表
今日我地一家人去左王澤的簽名會...呆企的2個小時裡,我真感受到做家長的偉大...
不過,我自己都好開心,因為我和老公都係睇老夫子大的~

超級fans, 為你的努力和堅持鼓掌

昨天老公回來說, 埸地地方小, 人又多, 時間又有限, 簽名又要排隊又有限額..., 看見其他設計師朋友的家眷也無法即時取得簽名, 人多得反而得被迫提早離開會場, 便慶幸我夠'當機立斷', 取消了捧場的念頭(實情他有工作在身, 不便照顧我們)

原文章由 BO_BO 於 08-6-27 23:06 發表
my god!  阿囡個UNCLE買左戲票睇戲, 冇得去!

我地個60多本老夫子係大陸好平, 不過係細SIZE, RMB5一本, 我買個時, 人民幣冇禁高, 而且仲有DISCOUNT, RMB4.5一本, 所以我才買左禁多本!

...

幾細本都要搵地方收藏架, 我連阿仔上學期d書都想dum喇!
前兩日同個女去還書, 原來圖書館都有老夫子借

哎吔, bo_bo, 頭先我一家遲到(已勁樣衰 ), 匆忙間一時未能把你和你女兒認出來, 沒有好好跟你打招呼添!

哈哈, 你一上來, 阿囡馬上話我知你仔仔個名, 我米知係你!!  我唔好意思呀, 因為我打左你尖!  我阿囡同你阿仔明年係唔係再同一班呀?

原文章由 Jimsalad 於 08-7-5 10:39 發表
哎吔, bo_bo, 頭先我一家遲到(已勁樣衰 ), 匆忙間一時未能把你和你女兒認出來, 沒有好好跟你打招呼添!

出年囝囝開始要有國語教中文,唔知會唔會好難適應呢?請問其他家長,你哋小朋友初時有冇乜嘢唔適應?同埋點樣可以幫佢哋呢?因為我自己嘅普通話,實在太差了!

原文章由 BO_BO 於 08-7-6 14:07 發表
哈哈, 你一上來, 阿囡馬上話我知你仔仔個名, 我米知係你!!  我唔好意思呀, 因為我打左你尖!  我阿囡同你阿仔明年係唔係再同一班呀?

唔好o甘講啦, 我地遲o黎, 梗係要跟隊排啦, 你地邊有打尖姐?
不過我仔愈大愈怕羞, 見到識o既人都唔敢同人打招呼, 到人地行遠左至話我知呢個係邊個o甘...
我仔升4b, 你女呢?

same ar!  我地要保持聯絡!

原文章由 Jimsalad 於 08-7-7 10:18 發表

唔好o甘講啦, 我地遲o黎, 梗係要跟隊排啦, 你地邊有打尖姐?
不過我仔愈大愈怕羞, 見到識o既人都唔敢同人打招呼, 到人地行遠左至話我知呢個係邊個o甘...
我仔升4b, 你女呢? ...

原文章由 chungpo 於 08-7-7 00:07 發表
出年囝囝開始要有國語教中文,唔知會唔會好難適應呢?請問其他家長,你哋小朋友初時有冇乜嘢唔適應?同埋點樣可以幫佢哋呢?因為我自己嘅普通話,實在太差了! ...

你就好啦, 我仔入讀o個年, 未有呢個實施, 如果而家學校加返, 我都會贊成, 因為唔識普通話真係好蝕底, 其實小朋友適應力好強, 對新事物o既領悟同學習能力都係, 聽得多自然會識, 你唔駛太擔心o既!

學校今年(07-08)2年級才是真真正正用普通話教中文, 所以你要問下升3年級的同學仔啦!  我個小朋友係p.2時, 個中文老師好好偷雞用普通話教了一個學期, ok wor!  小朋友適應力和學習能力都很強的!

原文章由 chungpo 於 08-7-7 00:07 發表
出年囝囝開始要有國語教中文,唔知會唔會好難適應呢?請問其他家長,你哋小朋友初時有冇乜嘢唔適應?同埋點樣可以幫佢哋呢?因為我自己嘅普通話,實在太差了! ...

唔洗咁擔心, 老師會教家嘛, 而且一年班己經打好底, 我仔跟得幾好喎, 發音仲好正確, 有時同佢默書佢仲教番我轉頭.

對於亞仔D成績真有點搞不清?
佢全年全班考第3, 居然全級考第5. 但全年全班考第1的同學卻全級考第7, 係咪計錯分呢? 洗唔洗同老師講呢?

原文章由 nganc9 於 08-7-7 16:01 發表
佢全年全班考第3, 居然全級考第5. 但全年全班考第1的同學卻全級考第7, 係咪計錯分呢? 洗唔洗同老師講呢?

忍唔住笑 o甘得意? 我會諗: 係唔係打錯字? 都係人為錯誤多. 呢d錯, 我都經常犯, 所以, 比我會知會班主任問o下都好囉!
anyway, 你仔真係好叻仔, 品學兼優

睇來你地d仔仔囡囡都好叻呀!  個個都10名之內的, 我唸我一定要阿囡急起直追啦!

nganc9,
anyway, 我唸你真係問下老師d分點計...真係有d令人費解!

原文章由 nganc9 於 08-7-7 16:01 發表

Jimsalad, Bo_Bo:
我己經寫咗手冊問老師.
不過都無所謂, 四年級以下嘅成績都冇乜用.

nganc9,

你囝囝考得咁好,普通話同中文梗會跟到,相反,我囝囝中文同普通話都唔合格,你話我點可以唔擔心呢?真係好頭痛!

原文章由 nganc9 於 08-7-7 15:55 發表
唔洗咁擔心, 老師會教家嘛, 而且一年班己經打好底, 我仔跟得幾好喎, 發音仲好正確, 有時同佢默書佢仲教番我轉頭.

原文章由 nganc9 於 08-7-7 17:40 發表
Jimsalad, Bo_Bo:
我己經寫咗手冊問老師.
不過都無所謂, 四年級以下嘅成績都冇乜用.

我講你case比我仔聽, 佢話佢都有相似情況, 佢班考第三的那位同學, 全級排名卻比他還要後一名! (之後阿仔仲做埋個r頭動作比我睇)

我都唔深究o甘多, 我預左就算點都係唔會改嫁喇! eg我見成績表有list課外活動項目, 我發覺少左列'樂團成員', 咪打電話問老師, 負責個主任只同我仔講, 話係因為無表演過, 無積點, 所以唔list喎!  我其實唔係恨要積點, 只係一心以為係'課外活動'就會list姐, 我寫埋電話都唔覆我, 我仔又唔識問, 無得say.
如果o甘講, 阿仔其他無表演無比賽o既'課外活動', 點解又有得寫呢? 仲有積點加分添!
我而家多少明白點解個樂團無乜起色喇. (side時間)

之前已比我發現參加同一個校隊, 佢一年級無比賽就有寫, 二年級有比賽就無寫, 三年級無比賽又有寫, 都唔知乜準則!!!

Jimsalad,

我絕對明白你的感受, 我阿囡一年級已經入了orchestra, year end 有係結業禮和繽紛show表演, 所以係report 有list 出來, 到了2年級, 好似什麼都冇....到了3年級, 仲衰, 團長失踪, 學校找了新救兵, 我個小朋友上了半年, 我沒有再比他上, 因為我覺得好冇引, 3年都沒有安排出去表演取經驗, 也沒有去參加校外比賽, 如校際, 所以我決定放棄.... 始終學校比了太少資源及support在音樂上.

原文章由 Jimsalad 於 08-7-8 11:11 發表

我講你case比我仔聽, 佢話佢都有相似情況, 佢班考第三的那位同學, 全級排名卻比他還要後一名! (之後阿仔仲做埋個r頭動作比我睇)

我都唔深究o甘多, 我預左就算點都係唔會改嫁喇! eg我見成績表有list課外活動項目,  ...

原文章由 Jimsalad 於 08-7-8 11:11 發表

我都唔深究o甘多, 我預左就算點都係唔會改嫁喇! eg我見成績表有list課外活動項目,  ...

學校老師經常咁疏忽,究竟校長知唔知呢?我仔仔每次攞d視藝作品返嚟,都有90分,不過學生表現評估表就絕大部份剔尚可及一個仍需努力,成績表又只係得個C,都唔明點計分!會唔會100 - 95分= A , 95 - 91分 = B, 90 - 85分 = C,其實仔仔科科都唔執著,只係執著視藝,所以見到只有C,而且評估表寫到咁差,佢都有D唔開心!
‹ 上一主題|下一主題