用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

是"蠱惑"...

原文章由 dandanma 於 08-6-20 10:27 發表
這是我意料之外的啊~
我見仔仔有的錯是大意(當然份卷都有些"古蠱"題目,小朋友不小心就會錯了)。有的是本身仔仔根基問題。
不過,我很想問:上了小三,每次考試/測驗,最尾一部份要小朋友寫短文,學校有無教導小朋友寫短文 ...

我估journal係新o黎個NET負責, 應該上堂時有比生字做參考, 但個仔次次都唔抄返d字, 加上可能唔多明老師講乜, , 就次次只比張白紙搵daddy mammy作文
不過exam o個題阿仔都離左題, 根本佢都唔識electricity點解, 咪作返書教o個d落去, 結果老師又比佢過骨.  佢話見到有d同學o個版直頭無做, 我心諗: o甘老師想比分都難喇

其實我都唸阿囡明唔明什麼是electricity... 我睇翻佢寫份文, 都唔知寫mud, 也是離曬題, 老師好似closed the eyes to give her some mark!

原文章由 Jimsalad 於 08-6-20 12:49 發表

我估journal係新o黎個NET負責, 應該上堂時有比生字做參考, 但個仔次次都唔抄返d字, 加上可能唔多明老師講乜, , 就次次只比張白紙搵daddy mammy作文
不過exam o個題阿仔都離左題, 根本佢都唔識electricity ...

其實那些題目是給老師送分的(容許我咁講)
因為佢每次organization都比仔仔好高分(呢part係無標準嘛)。

各位好耐無見.
我都想講吓個仔份英文卷, 我睇番份卷發覺有一part佔10%嘅題目係無教過 , 所从我仔有83分我都滿意啦.
P.S.我仔讀2年班.

通告話要日日帶中英數常d書, o甘作業簿冊o個d又駛唔駛呢? 又唔知幾時用,定唔用, 阿仔又驚帶漏, 就乜都帶晒, 而家個書包仲重過正常返學o個時, 好想偷鷄帶少d, o甘除左書, 有乜係'必帶'呢?

nganc9,

wa, 真係很久沒有見你啦!  你說英文有一part 係沒有教過, 我想就係我地p.3個個journal, 好似作文禁, 我記得我阿囡p.2個時都有的.

原文章由 nganc9 於 08-6-21 18:42 發表
各位好耐無見.
我都想講吓個仔份英文卷, 我睇番份卷發覺有一part佔10%嘅題目係無教過 , 所从我仔有83分我都滿意啦.
P.S.我仔讀2年班. ...

我叫阿囡只是拎書, 全部作業都唔拎, 我想學校日日都有活動.... 做mud鬼功課呢....

原文章由 Jimsalad 於 08-6-24 11:59 發表
通告話要日日帶中英數常d書, o甘作業簿冊o個d又駛唔駛呢? 又唔知幾時用,定唔用, 阿仔又驚帶漏, 就乜都帶晒, 而家個書包仲重過正常返學o個時, 好想偷鷄帶少d, o甘除左書, 有乜係'必帶'呢? ...

BO_BO,

作文果D有example佢可以跟, 所以都攞到分. 佢唔識果part係有一個時間表講某人(例如: Mary)逢星期幾做D乜, 如果真係直接問係有教而我仔都會識, 但題目大概係咁問: 「Peter wants to swim, when will Peter meet Mary?」, 因為無教過所以我無同佢温習過, 佢連個'meet'係點解都未識, 所以答錯晒.

今日亞仔放學番黎話全班得4個人有80分以上咋.

原文章由 BO_BO 於 08-6-24 13:26 發表
nganc9,

wa, 真係很久沒有見你啦!  你說英文有一part 係沒有教過, 我想就係我地p.3個個journal, 好似作文禁, 我記得我阿囡p.2個時都有的.

[ 本文章最後由 nganc9 於 08-6-24 13:52 編輯 ]

所以說到尾,學校都係expect小朋友會看課外書、在課堂外自己學多一點。好讓考試、測驗也不被難到。看來做家長的,真的不可鬆懈啊(這句是告訴自己的)。

書包方面,我也叫仔仔盡量將書本放櫃桶,也真的覺得考完試、學期尾了,書包竟比之前重...

今晚掛8號了,不知明天天氣如何呢...

原文章由 dandanma 於 08-6-24 21:57 發表
所以說到尾,學校都係expect小朋友會看課外書、在課堂外自己學多一點。好讓考試、測驗也不被難到。看來做家長的,真的不可鬆懈啊(這句是告訴自己的)。

書包方面,我也叫仔仔盡量將書本放櫃桶,也真的覺得考完試、學期尾 ...

Agree, 但小朋友現階段只喜歡看漫畫, 太多文字的, 仍會要求我用口語當故事般說給他聽(因他只想知故事內容), 英文書更引不起他的興趣!

真係有其母必有其子. 老實講句我自己都唔鐘意睇書, 所以我唔會強迫我仔晒書囉.

HAHA~我十分喜歡閱讀,可是現在自己也分身不暇了,更難和仔仔看圖書...
仔仔唯一會看的"圖書"就是"最受中小學生歡迎的"老夫子和白貓黑貓。ha!

原文章由 dandanma 於 08-6-27 07:39 發表
HAHA~我十分喜歡閱讀,可是現在自己也分身不暇了,更難和仔仔看圖書...
仔仔唯一會看的"圖書"就是"最受中小學生歡迎的"老夫子和白貓黑貓。ha!

老夫子真的那麼受歡迎嗎? 作者王澤這幾天來香港做宣傳, 我準備sunday帶囝囡去參觀作品展覽, 那麼一定要老公找機會跟他來過合照了.

Jimsalad,

作者王澤這幾天來香港做宣傳??? where? when?  我阿囡都係老夫子迷, 家中都有成超過60本老夫子呢!!!

原文章由 Jimsalad 於 08-6-27 10:17 發表

老夫子真的那麼受歡迎嗎? 作者王澤這幾天來香港做宣傳, 我準備sunday帶囝囡去參觀作品展覽, 那麼一定要老公找機會跟他來過合照了.

原文章由 BO_BO 於 08-6-27 10:23 發表
Jimsalad,

作者王澤這幾天來香港做宣傳??? where? when?  我阿囡都係老夫子迷, 家中都有成超過60本老夫子呢!!!

老夫子4+5極地探險記展覽會
海港城LCX
簽名會於6月29日下午3時舉行

60本老夫子 , 我仔間唔中上網睇咋, 但佢又會睇得好開心喎, 自己o係度笑o甘

[ 本文章最後由 Jimsalad 於 08-6-27 11:05 編輯 ]

亞仔話佢今日有份"傑出學生"面試.
不過我諗唔成功, 因為一年級時攞到呢個獎嘅同學都有份面試, 不過己經好開心佢有呢個机會.

老夫子宣傳會在6月29日(日)下午三時在海港城LCX舉行。
HAHA,我們一家都會去呢!  

原文章由 nganc9 於 08-6-27 17:53 發表
亞仔話佢今日有份"傑出學生"面試.
不過我諗唔成功, 因為一年級時攞到呢個獎嘅同學都有份面試, 不過己經好開心佢有呢個机會.

鄧你開心, 祝囝囝成功

原文章由 Jimsalad 於 08-6-25 14:31 發表

Agree, 但小朋友現階段只喜歡看漫畫, 太多文字的, 仍會要求我用口語當故事般說給他聽(因他只想知故事內容), 英文書更引不起他的興趣!

好認同!我仔仔對英文書都是沒興趣,就算我讀給他聽,他都無心機聽!
‹ 上一主題|下一主題