用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 番多倫多讀書
go

番多倫多讀書 [複製鏈接]

番多倫多讀書

我個仔今年會考,我諗佢會考得唔好
所以想佢考完至後去多倫多讀書,
佢係多倫多讀書出世,家人住係richmond hill.
但係我同我老公already放棄左做加拿大公民.
我d仔女都係加拿大出生.

佢地可5可以有公民褔利??如school fee....
我個仔到多倫多後要做咩手續先可入學??
我睇過其他post..有間richmond hill high好似幾好.
難唔難入? 要咩way先入到?
睇HK RESULTS定去到考試?    

Re: 番多倫多讀書

佢係咪有自己加拿大公民o既証
如果係就收本地人o既價la
應該係要copy hk d成績之後去到就會有個test比你!!
我果時入學就係咁lor 不過我就玩玩下唔知死
所以test得好差 讀到個grade好底ah!!

thank you kayan
個仔有加拿大passport
因為1出生就番香港..冇公民card

點算..我個仔香港d results好bad
咁係咪0個個test決定讀邊個grade的班
而唔一定係香港CEE後就入到11班OR12班?
個TEST DIFFICULT?? NEED WAHT PREPARE?

我諗係收公民個價ah 我有個朋友都係加拿大出世 不過佢地父母係冇居留 得我朋友係加拿大出世 所以佢有加拿大護照 佢都係收公民o既價lor~不過佢讀過一排公校lor!! 而家佢就讀私校...... 不過係搵私校o既話 小心D ah....... 我o黎o左半年 讀o左一個學期私校 間野就執o左la~~同埋聽人講唔好搵D唐人開o既學校 果d係為o左賺錢ka咋...... 不過聽聞9月會有好多私校執!! 仲有有好多私校係入o左black list 我地都會唔知ka 小心d搵學校ah!!

補充:
果時間學校係已經收o左我
不過我考個英文test 係睇我個程度去邊
再分grade比我入ah!!
果d係好似中學時平時test o既英文咁lor!!
我果時冇聆聽 only轉d 過去式,現在式果d......
同埋作文......

簡單黎講home based個間學校會收你
但就要去做個test黎決定擺你讀咩grade
加拿大出世的讀公校免費
仲可以申請牛奶金~

CandyMom,

你仔仔係citizen, 讀公校係唔駛學費ge,
但希望你好好諗清楚,
既然佢响香港讀得唔好,
過到去都未必會讀到,
仲有, 父母唔响身邊, 你唔担心佢會學壞嗎?

我親身接觸過好多係香港讀書不成,
父母送去嗰邊讀書ge學生,
卒之都係讀唔成,
老實講, 嗰邊讀書都唔易
除咗小學過去, d數會叻d之外
去到high school, 就唔簡單
嗰邊d 小朋友從小訓練獨立思考,
所以佢地上到high school就見真章
千萬唔好諗住香港去就一定跟到

最後都係嗰句肺腑之言
如果佢心智未成熟,
你就咁送佢走, 有可能連個仔都冇埋.......

以上只係個人意見, 慎之慎之....

uki 寫道:
CandyMom,

你仔仔係citizen, 讀公校係唔駛學費ge,
但希望你好好諗清楚,
既然佢响香港讀得唔好,
過到去都未必會讀到,
仲有, 父母唔响身邊, 你唔担心佢會學壞嗎?

我親身接觸過好多係香港讀書不成,
父母送去嗰邊讀書ge學生,
卒之都係讀唔成,
老實講, 嗰邊讀書都唔易
除咗小學過去, d數會叻d之外
去到high school, 就唔簡單
嗰邊d 小朋友從小訓練獨立思考,
所以佢地上到high school就見真章
千萬唔好諗住香港去就一定跟到

最後都係嗰句肺腑之言
如果佢心智未成熟,
你就咁送佢走, 有可能連個仔都冇埋.......

以上只係個人意見, 慎之慎之....

Support X 2.
Single daddy with 2 years old daughter

我個女都係加拿大公民, 而家係美式國際學校讀緊 High School, 想遲d送佢番加拿大讀 U... 唔知學費大約要預幾多呢?   另外我聽佢口氣, 想讀心理學, 邊間 U 比較適合呢? 收生標準又如何? 佢地學校有AP Course 收讀, 投考加拿大既大學有無幫助呢?

Regarding the fee, most universities in Canada charge around 5000 - 6000 CAD per year, depending on the program and school. Each school has their own admission requirement, you should check out their website. AP courses are definitely helpful for the transition from high school to university. Some universities use AP score in calculating admission average, so it would be useful in that case. However, I do not know if the same applies to every university. Once again, you should check with the university.

225333 寫道:
我個女都係加拿大公民, 而家係美式國際學校讀緊 High School, 想遲d送佢番加拿大讀 U... 唔知學費大約要預幾多呢?   另外我聽佢口氣, 想讀心理學, 邊間 U 比較適合呢? 收生標準又如何? 佢地學校有AP Course 收讀, 投考加拿大既大學有無幫助呢?
‹ 上一主題|下一主題