用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀sfa可以得到甚麼
樓主: 火影忍媽
go

讀sfa可以得到甚麼 [複製鏈接]

Re: 讀sfa可以得到甚麼

其實又何必猜想我是家長或學生, 最重要都是代一些沒有被學校綣顧的同學發洩一下情緒吧!

基礎沒打好,
學校沒考好,
不知點算好!
唯有找李國寶的細佬(抽纖)

Totally agree!

第一、二點同意。
第三點 : 去年自行考到英華的學生是全級考10多名至30多名,因為英華是放榜前會寄信通知,所以那些同學是知道自已是自行入,另一個自行考入華仁是考20多名,他沒有第二次面試,到抽籤時他選了另一間,但放榜那天結果是華仁,故他知自己是自行考入的,所以此點有得商確,如要考頂級名校則難說,考中上英中應有7成機會。
第四點 : 反對。上了中二其實有很多因素影響一個學生成績,例如心散、愛打機、拍拖等,我相信沒有家長會認為在聖方濟各小學畢業就等於一定可以讀大學,就算讀喇沙、皇仁都有人會考冇五科合格,基礎打得好後最重要是靠自己。
第五點 : 部份學生可能有此情況,但與其他學校比仍較好。
第六點 : 對將來讀英中有幫助,就算考試後忘記到中學時再遇到這些生字很快回復記憶。
另我都覺得很多功課由同學亙改或電腦改不是太好,考試不派卷是最不為學生著想,錯了又不知錯甚麼,希望未來有改善。總括來說讀了六年此校都有85分,其實冇一間學校是十全十美,人總會挑剔。
[quote]
火影忍媽 寫道:
請大家冷靜, 我只是想把事實告訴大家, 並不是我考試成績差, 也不是我考不到好的中學, 只是眼見其它同學一樣付出了努力而沒有成果而心酸! 如果清楚校內情

[quote]
Mandy2002 寫道:
第一、二點同意。
第三點 : 去年自行考到英華的學生是全級考10多名至30多名,因為英華是放榜前會寄信通知,所以那些同學是知道自已是自行入,另一個自行考入華仁是考20多名,他沒有第二次面試,到抽籤時他選了另一間,但放榜那天結果是華仁,故他知自己是自行考入的,所以此點有得商確,如要考頂級名校則難說,考中上英中應有7成機會。
第四點 : 反對。上了中二其實有很多因素影響一個學生成績,例如心散、愛打機、拍拖等,我相信沒有家長會認為在聖方濟各小學畢業就等於一定可以讀大學,就算讀喇沙、皇仁都有人會考冇五科合格,基礎打得好後最重要是靠自己。
第五點 : 部份學生可能有此情況,但與其他學校比仍較好。
第六點 : 對將來讀英中有幫助,就算考試後忘記到中學時再遇到這些生字很快回復記憶。
另我都覺得很多功課由同學亙改或電腦改不是太好,考試不派卷是最不為學生著想,錯了又不知錯甚麼,希望未來有改善。總括來說讀了六年此校都有85分,其實冇一間學校是十全十美,人總會挑剔。
[quote]
火影忍媽 寫道:
請大家冷靜, 我只是想把事實告訴大家, 並不是我考試成績差, 也不是我考不到好的中學, 只是眼見其它同學一樣付出了努力而沒有成果而心酸! 如果清楚校內情

不同人有不同的看法常有,何必苦苦相纏呢?

唔好咁......

過去了的由他過去吧.....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

完全贊同  

Ben2003 寫道:
不同人有不同的看法常有,何必苦苦相纏呢?

唔好咁......

過去了的由他過去吧.....

看到大家有不同 看法及意見,
令到我(現在P3媽媽)很擔心,
因仔仔成績 大部份都是B及C,(A都有兩個),
全級都不外是 130/175名次上落,
其實我真是不會期望他 名列前茅,
只求佢打好基礎,(但過程都很辛苦)

但一看到各位媽媽看法 及舉例升中情況後,
真有點心寒,
如仔仔升到P5,P6 成績仍好似現在,(其實都很辛苦)
真是十分十分擔心佢考不入 BAND 1或英中,
因由一開始入SFA,都只希望佢能打好個底,將來佢升讀英中,
但如 BK媽媽說,成績表有C,BAND 1就無望,咁六年的辛苦便白費嗎?

到現在,是否要轉校,使小朋友不用咁吃力,
轉到津校,佢成績可能會更好呢?

希望大家俾些少意見。
謝謝.....!

曾太

曾太,

我都是sfa的家長 (p.5), 好担白講,如果你的仔仔在主科上沒有A的話, 你的名次都不會在100之內. 你不要聽校長話, 如考全級100-120以內都是band 1, 之前火影忍媽都說過主科沒有A的話好多band 1或英中是不會泒表及會有interview的機會的. 這都是真的. 所以你要好好想清楚去向或者想想有什麼補救方法.

各位sfa家長,
雖然我囝囝不是就讀於sfa,現讀(貴校以前下午校)P.6,成績表上中文科有"C",我們今屆有很多學生成績表上都有個"C",因學校玩野中文卷出得很深,而且又轉在考試方式(呈分試轉嚟做嘜??),有一半學生以上攞"C",有D更攞"D"添,好多家長怨聲載道,話俾學校害死。有D班中文老師出古惑俾tips給學生,佢教個班咪有好多"A"囉,我個仔讀唔正個班,諗住都死硬。點知華仁都有in,幾好彩…諗住主科有個"C"實無份in,不過可能華仁知道間學校好多學生攞"C"去衡量選學生,sfa咁有名,考尾個d都好勁啦,唔駛咁担心。

PhoebeLee

真是很多謝你的回應,Thank a Lot,
其實真是心大心少,
仲要讀多三年,(真是辛苦三年,無講笑)
結果都是入讀Band 2中學,真是不感想像...太慘....!

你話有什麼補救? 但其實我都很用心教佢,
佢暫時都算聽我教及同佢溫習都很多,但佢資質及專心有限,所以附出很大,但成績始終下游,
迫都迫唔來,(但問心,佢都算很努力)

致於想轉校,又怕佢唔開心及怕跟著一些無心學習或
德行差同學而受感染,(始終SFA仔 教養都不差),
唉! 真係要好決斷想清楚 之後打算。

最後都很多謝你回應。

曾太

有得in 唔等於收你. 佢地每年in 好多學生. 但收邊個, 一早心中有數. interview 只係聽下個批心水學生英文對答如何. 如果唔係全級頭三名. 在自選階段唔好抱有希望. 等大抽奬好過.

ELING,
妳好! 我是SFA P4媽媽!
我覺得提高數學科分數會對名次有好大幫助, 因數學科只計考試一份卷, 所占排名次比例較重, 小兒去年數學科曾經由A跌至B, 名次已滑落十多名了...  

至於轉校問題, 我又覺得轉到新校未必會讀得輕鬆, 當然英文及數學科一定冇問題, 但中文和常識呢? 因我曾經替津小補習, 相對我校中文科真係比較淺, 而常識科是用中文教授, 亦有大量生字及課外事時題要讀...

升中選校方面, 除了名英中外, 可留意銘賢,長天,黃棣珊,聖芳濟書院,銀禧等等...

另外, 妳有冇報校內管樂或弦樂團? 我校經常獲獎, 而表現優秀學生, 可獲有關負責人及校長推薦信, 相信對升中有幫助!

Dear Fion

真很多謝多謝你回應,
我完全明白,及理解你所有說法,
但亞仔 真是不太尊心,數學分B,英文B,中文C, GS C,
三年來都差不多,次次都尾六七(班計),級計就尾30或40左右,但真是附出很多及都叫辛苦及努力。

如升中,升到你所舉例那幾間中學,我都吐飯應,
仲要還神添,但如 長天或銀禧都不收,要讀 中中,
真是諗起都有D驚,白費多年心機。

謝謝你。

曾太

曾太, 我也是過來人, 如果熟識上年(F.1),今年(P.6)及來年(P.5)的家長就會很清楚學校的狀况.
成績表有C,如果只是listening,speaking,dictation...就問題不大.但最終要去中學叩門的話,表格都不會派給你.(林x,銘x是真實例子)
有一位Mandy2002說七成英中沒有問題,那就要看看你是否願意入讀那些英中了?本人就不敢恭維了
至於上年仍有人自行收生中獲英華及華仁取錄, 當然有啦! 如果連幾個都沒有就死得啦!  但今年開始就難上加難:
1. 華仁要校長recommend才有機會
2. 英華自己有小學直上
校長常說在sfa考第尾都比人好, 哪你就不用担心啦!(just joking) 我建議你先看完第二期,三期考試再考慮也不遲.
Good luck!

有時都想知名中學校長選生的標準:
一個在一普通小學級10名內(5班)
一個在名小學 ( 如sfa)  的約100名 (校長說是band1的)

你是校長, 會簡誰??

火影忍媽 寫道:
曾太, 我也是過來人, 如果熟識上年(F.1),今年(P.6)及來年(P.5)的家長就會很清楚學校的狀况.
成績表有C,如果只是listening,speaking,dictation...就問題不大.但最終要去中學叩門的話,表格都不會派給你.(林x,銘x是真實例子)
有一位Mandy2002說七成英中沒有問題,那就要看看你是否願意入讀那些英中了?本人就不敢恭維了
至於上年仍有人自行收生中獲英華及華仁取錄, 當然有啦! 如果連幾個都沒有就死得啦!  但今年開始就難上加難:
1. 華仁要校長recommend才有機會
2. 英華自己有小學直上
校長常說在sfa考第尾都比人好, 哪你就不用担心啦!(just joking) 我建議你先看完第二期,三期考試再考慮也不遲.
Good luck!

華仁每年都要校長recommend家啦,去年都係咁家!     
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

卓卓媽 寫道:
一個在名小學 ( 如sfa)  的約100名 (校長說是band1的)

你是校長, 會簡誰??

DGS will choose SFA students.

所以讀名校幾好呢, 家長有乜好怨呀
Minky 寫道:
[quote]
卓卓媽 寫道:

你是校長, 會簡誰??

DGS will choose SFA students.[/quote]

讀sfa可以得到:-
中、英、數的基本功比一般學校高,中一第一次考試時最能反映,而這些水準不是這幾年,是這幾十年都如是。

派位視乎很多因素,如果你只想讀某一中學為目標,請揀他們的直屬小學、聯系小學、校網......等等。但如果你重視他們的基礎,並能保持他們日後的發展,SFA絕對是一個好選擇。

條條大路通羅馬,只要學校校風良好,有能者必定得償所願,繼續進升,對于是否Band 1 頭,Band 1 尾/Band 2中學父母不要這樣介懷,反而有機會認嚮小朋友的學習情緒。

真的不及
一個在名小學 ( 如sfa) 的約100名 (校長說是band1的)??
‹ 上一主題|下一主題