用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 壹學堂評華英是邊緣band 1英中, 有冇攪錯? ...
go

壹學堂評華英是邊緣band 1英中, 有冇攪錯? [複製鏈接]

壹學堂評華英是邊緣band 1英中, 有冇攪錯?

問: 又問華英校風、近年公開考試成績、功課壓力、較出色的校外活動 ?
by Newbird001 (2007-03-06 13:05)  
答: 華英中學是九龍城區的邊緣band 1英中,近年來學校公開試成績有點下跌,由於九龍城英中多,學校間競爭學生的情況比其他區激烈,現該校中一intake中band 1和band 2約為八二之比。該校的校風和師資一向甚佳,不曾聽聞有甚麼問題,課外活動就在排球、音樂、演辯等都有一定表現。  

醒目開學勳章 王國長老

Re: 壹學堂評華英是邊緣band 1英中, 有冇攪錯?

不嬲都覺得佢d"專家"無厘頭架啦

Re: 壹學堂評華英是邊緣band 1英中,冇攪錯?

看看他們對IB完全錯誤的報導 (p.9)
及KKBBKK 在p.8 題出的質問
和p.9 kkbbkk 題出的引証(bbc News) http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/5263782.stm

就知他們一係冇料, 一係就非常biased.

接之前:
應是(p.7) 不是p.9 kkbbkk 題出的引証(bbc News)

"中一intake中band 1和band 2約為八二之比"
唔係掛....校長話 100% band 1 個喎.....唔通校長呃我......

壹學堂不樓d資料都錯,唔冼理喎,佢成日boast 陳x琪啦沙,我林佢係度教既!佢話: 九龍塘小學&宣小band one有50%,人地係私小,得50%等執笠啦!正一生草藥!

小彬彬 寫道:
"中一intake中band 1和band 2約為八二之比"
唔係掛....校長話 100% band 1 個喎.....唔通校長呃我......[/quote]

囝囝班中都有宣小和九龍塘同學仔....佢地英文都幾好, 家境富有, 不過宣小既同學仔好寸, 睇唔起家境清貧既同學仔.........
catcatmom 寫道:
壹學堂不樓d資料都錯,唔冼理喎,佢成日boast 陳x琪啦沙,我林佢係度教既!佢話: 九龍塘小學&宣小band one有50%,人地係私小,得50%等執笠啦!正一生草藥!

小彬彬 寫道:
唔係掛....校長話 100% band 1 個喎.....唔通校長呃我......
[/quote]

還是 bk 友的親身經驗來的有用   

醒目開學勳章 王國長老

喂, 真係架wor, 我都係咁話

壹學堂重話人地DBS, SPCC, SPC等太貴族, 面試問有幾輛車、幾個雪櫃等, 叫窮人不要去讀!

他們又永遠discourage 家表選擇直資

strong feeling that they are 津官中(非名校)教師, 怕名校及新直資打欄他們飯館

壹學堂好BUY陳x琪啦沙既中小學,我睇過好幾次。

雖然間學校唔係太差。
明報資料:
華英05年會考最叻係8A,平均係0.68A
陳x琪啦沙最叻係5A2B1C,均係0.29A
2年之後華英changed to BAND1尾,band 2頭.
甘陳x琪啦沙應該係BAND2尾, band 3頭啦!
不過個人既睇法都無問題,但壹學堂最衰d資料係錯既,誤導他人.

宣小d學生係o林住讀男but,入左華英硬係唔高興,不過宣小&九龍塘既程度係好深,樣樣都快人一個grade(p1下期已用longman express 2),宣小媽咪同我講,入英華& 沙田tim記都唔鐘意!!男but收甘多宣小既原因,唔係佢地讀書叻,因為讀書叻既,佢大把啦!
因最近一位朋友個仔學某種西樂(唔記得唔知係咪雙黃管),佢亞仔好似係讀方樹泉,男but問佢,有無興趣入男but,佢地樂團owe一個,但後其男but搵到一個比佢更好,就唔拉攏佢啦!所以收佢地,幫佢地籮prize炸!  都係人之常情.不過玩音樂叻,香港有幾多人?搵唔搵到食????

catcatmom

宣小 d 學生的確好寸, 有一個宣小同學話宣小有 90% band 1學生, 係一間好勁既小學, 佢小六考全班頭三, 數學全級第一, 佢自以為好了不起, 當住一大班同學講話唔想入華英, 係阿媽迫佢入華英, 入到華英至知華英 d 學生咁廢, 佢同我個仔講佢有幾個補習老師, 日日温習, 唔打机, 同班 d 同學質素咁差, 要考全班第一絶冇問題, 點知第一次考試佢日讀夜讀都只考得第 6, 佢冇哂心机........後來至知班中有 4 人小學全級第一, 全級 2,3 名都有好多個.........

這些係一直以來,學校同家庭比小朋友既思想,覺得讀宣小就好叻!宣小BAND1係84%,唔係90%。
小學同中學唔同,唔係搵幾個補習老師番來就好掂!我有d小學同學,小學年年考第尾,到中三發力,入埋HKU(果陳時香港得兩間U)。
宣小媽咪重同我講:宣小d女仔入到協恩,考完分班試都去A班,宣小去A班,而協恩自己就去B班。甘我問A&B既分別?佢話A班就叻果D籮!!!
我朋友個仔係SFA既band one,入左九華,會考得14分,英文D,SFA課程久深啦!甘又點姐!
教高一grade,唔一定提升到學習能力,追唔到小朋友又慘!追到入到中學,小朋友太自滿更慘!!!!

catcatmom

其實我都低估咗華英學生質素, 我唔知有咁多人考全級第一, 我一真以為全級第一既男學生會考喇沙, 女既會考協恩, 全級三至十至會考華英........我個仔在自行考入華英果 40 人之中應該係包尾果幾個........

小彬彬

甘又唔係!我o林:可能名校果D,仲叻!朋友個女讀沙田呂中,會考5A幾B,去左菲律賓做義工,同行有女BUT既,佢亞女話:讀女BUT既人識好多英文生字(好深都識)!

我朋友話當你讀中學時候已學緊大學既野,甘你會考就科科都A啦!不過佢唔知係咪講女BUT!佢話D名校喎!

catcatmom 寫道:
宣小d學生係o林住讀男but,入左華英硬係唔高興,不過宣小&九龍塘既程度係好深,樣樣都快人一個grade(p1下期已用longman express 2),宣小媽咪同我講,入英華& 沙田tim記都唔鐘意!!男but收甘多宣小既原因,唔係佢地讀書叻,因為讀書叻既,佢大把啦!

想澄清一樣野。宣小的小一至小四的英語課程都是主要用工作紙,沒有用longman express的書。小五、小六亦不是用longman express。

catcatmom

我住佐敦, 成日都會係書局見到 DGS 既學生, 佢地細細個巳經講得一口流利既英文, 我見佢地揀 d 英文書都好深.......講到英文, DGS 應該係全港最勁果一兩間學校........

我都覺得壹學堂講到dbs同spcc甘現實(問人家底)都吾知真定假, 因為話晒名校ma, 使吾使甘吾顧 image 去問呢d 野呀? 就算想知都應該好 skilful 甘 "旁how則激" 甘問啦, 應該吾會甘直接。另, 我有個親戚讀過dbs(f.6, f.7), 佢話同學都較為少爺仔是事實, 這可能是家庭背景的問題(因為mainly中產),至於排斥同小圈子等, 我想在這些一等一的名校 , 總有d極度富貴的同學仔會目中無人, 目空一切, 不能一竹桿打一船人的。(以上全為個人感想, no supporting evidence.) 

上年我個仔有去考 dbs, 冇問人家底.........
‹ 上一主題|下一主題