用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 華英中學面試信
樓主: kiu1229
go

華英中學面試信 [複製鏈接]

Re: 華英中學面試信

小彬彬,
叫囝囝不用灰心,繼續努力吧!IH 在初中階段,我相信女生會叻d,因她們有些夠細心,而且唸嘢全面d,你囝囝讀男女校,對比起上嚟可能你覺得差d,看多些報紙,有空多d同佢做discussion,問吓what do you think?咁,慢慢訓練讓他進步吧,另IH除咗thinking,仲要識寫,邊唸邊寫,要清楚知道囝囝在哪方面出問題。
上到中學,中文係難d,而且比分又緊,合格ok啦,追吓IH好過(我自己話咋),努力!努力!
普通話唔識兼重未學過,

小彬彬

昨日我問仔:"鴉雀無聲"點解,(E+佢要讀&考好多成語)佢話:意思係一隻烏鴉同一隻雀都唔講野!
仲有學PING音都好難,REN�人,仁,認,忍。。。。 
其實中文真係難+!

catcatmom

唔好輕視中文, 囝囝班主任對我講, 班中同學中文低分通識就會低分, 因為中文和通識有同一特點, 就係要分析問題然後表逹意見, 所以如果中文差, 通識一樣差.....囝囝班既同學有一個現象-- 中英高分, 通識唔洗好勤力都會高分.....中英文是但一科低分, 好勤力通識都一樣低分......
小學普通話通常都唔COUNT既, 但中學COUNT咁至大獲.........

LilyMaMa

多謝鼓勵, 小兒主要分析能力好差, 成日問非所答, 攞唔到問題重心, 比心機訓練下佢應該會有進步.........但中文就真係好難............
小兒班中頭 5 名都係女仔, 頭 10 名只得兩個男仔, 依家香港唔止女多男少, d 女仔仲叻過哂 d 男仔 tim.........
‹ 上一主題|下一主題