用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖保羅書院
樓主: paupauyu
go

聖保羅書院 [複製鏈接]

Re: 聖保羅書院

liza831,

小六。小兒學的是中提琴,最喜愛的是牧童笛;很可惜此校沒有牧童笛班。

liza831,

100% Agreed !
liza831 寫道:
KITTY.WONG

會考成績我唔係好清楚, 官方校刊冇提及, 至於尖子, 05/06年有兩個, 1個係以會考8A入港大讀医, 一個入港大讀法律

至於話學費抵唔扺, 似乎唔係同成績掛鈎. 如果係, 我比多多都願. 學校比到嘅係優質教育及良好設施配套, 令學生可以愉快學習及成長, 攞唔攞到A都係要睇學生本身夠唔夠努力,   

Dear paupauyu,

1. 以前在香港圍棋協會,因為導師另起爐灶,所以跟了他到香港圍棋天地。

2. 沒有學生帶午飯,比人笑"嫁"! 附近很多快餐店,無問題呢!

paupauyu 寫道:
Dear vincentma,

1) 請問你囝囝在那間院社學圍棋 ?

2) 學校附近是否有很多快餐店 ? 帶午飯回校的同學多嗎 ?

liza831,

我亦很希望仔仔可以學懂自已解決問題,唔好太依賴!男仔粗魯些很正常呀!我希望仔仔可以粗魯些,不然怎可以在男校生存!
:

liza831 寫道:
vincentma,

仔仔最大改變係對學音樂認真咗. 好多事情都可以自已解決, 相對地我知嘅嘢小咗. 唔好嘅就係講嘢俗咗, 唔多唔少係全男班關係.

仲有, 頭髮豎起會比人笑, 攞個卡通環保袋載功課會比人笑, 用pikachu鉛筆會比人笑, 亞媽嚟接會比人笑......
結果亞仔朝朝係厠所攪個頭都攪成10分鐘, 所有番學物品最好係無引, 同亞媽行就前後腳  

[quote]
vincentma 寫道:
2. 沒有學生帶午飯,比人笑"嫁"! 附近很多快餐店,無問題呢!

[quote]

小兒今年將升讀中一,對聖保羅書院很有興趣,
但因有直屬中學,所以沒有在這階段報名,
請問如在放榜後叩門有無機會,另現時中一每班有多少人.

jackjackma,

有叩門位, 但好難評估有幾多機會, 我仔仔嗰年比較多位, 但舊年聽講己難入. 中一每班30-33人.

liza831:

多謝指教.
小兒現在沒有學任何樂器,請問校方有沒有指定學生要學樂器?

Liza831,

我仔仔重肯跟我一起,重未識注意自已尊容;可能是 F.1仔,好希望他快些長大,但長大便與我距離遠了!阿媽真是麻煩的動物!   

liza831 寫道:

仲有, 頭髮豎起會比人笑, 攞個卡通環保袋載功課會比人笑, 用pikachu鉛筆會比人笑, 亞媽嚟接會比人笑......
結果亞仔朝朝係厠所攪個頭都攪成10分鐘, 所有番學物品最好係無引, 同亞媽行就前後腳  

[quote]

[quote]

要學樂器, 年年考試都要自選樂曲演奏, 而家未學唔緊要, SPC都有舉辦各種類樂器(中西)班.

jackjackma 寫道:
liza831:

多謝指教.
小兒現在沒有學任何樂器,請問校方有沒有指定學生要學樂器?

Hi liza831,

請問學校有那些團隊 ? 如 : 童軍、少年警訊 & 紅十字會 等等

Hi liza831,

1) 最重要是沒有卡通圖案 ? 是否覺得比較幼稚 ?

2) 兩母子都要扮唔識,都幾攪笑。

liza831 寫道:

[quote]

[quote]

paupauyu,

制服團隊就係呢三樣

.
Hi liza831,

請問學校有那些團隊 ? 如 : 童軍、少年警訊 & 紅十字會 等等

其實亞仔冇乜所謂, 係屋企咩都用, 但係番學就點都唔肯用

[quote]
Hi liza831,

1) 最重要是沒有卡通圖案 ? 是否覺得比較幼稚 ?

2) 兩母子都要扮唔識,都幾攪笑。

[quote]

Hi liza831,

請問時下中學生流行甚麼書包? 最近同亞仔配眼鏡,老闆問佢幾年級,佢話快升中學就要配大人眼鏡,唔係會比人笑,做亞媽都要重新學起.

jackjackma,

我見啲學生多數用背囊, 係啲普通戶外用品嘅牌子.我仔仔都係

做亞媽真係做到老學到老

我覺得每方面必須【與時並進】,否則會脫節,和囝囝有代溝。

liza831 寫道:

做亞媽真係做到老學到老

Hi liza831 & vincentma,

請問校方有否響應環保,回收舊書以廉價讓給低年級選購買 ?

:  :

Hi paupauyu,

Registration date 那天便會有師兄在班房賣舊書,都是學生自已定價,我們這些新丁便會每本研究,所以愈早去愈會找到又平又新的舊書!

Hi liza831 & vincentma,

請問校方有否響應環保,回收舊書以廉價讓給低年級選購買 ?

:  :

Hi vincentma,

那麼高年級何時收到來年的書單及你又如何幫你的囝囝處置舊書呢 ?

‹ 上一主題|下一主題