用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖保羅書院
樓主: paupauyu
go

聖保羅書院 [複製鏈接]

Re: 聖保羅書院

一定係, 有時同亞仔講番話佢好彩識到班好人, 佢就咪咪咀笑.

仔仔小學係中西區校網

cccw,

聽講今年d題目唔難答, 都係一般傾計.

祝你仔仔成功!

liza831,

我覺得你的兒子必定有些個人之處才可於 3/3 回校幫手呢。

難得他對校投入感如此強烈,將來必定表現得更為出色 。

努力吧 !!!

哈哈, 個人之處 - 過度活躍

大家一齊努力. 希望在人間.

Hi cccw,

小兒還未有此機會。

本人有些混淆,請問 3/3 面試是屬於政府派位的 (9 年免費教育) 或是 屬於直資 (交 HKD3,800.00) ?

Hi liza831,

請問你的寶貝在校參加那一項課外活動可以如此活躍
?
樂團 、游泳 、童軍 or 攝影 ?

paupauyu,

知道佢入咗樂團, 另外重有啲細club仔, 不過佢都唔講我知啦, 總之放學成日唔係屋企.

SPC係屬派位直資學校, 不在9年免費教育之列, 3/3 的面試是接見在自行派位中揀選了SPC的學生, 無論經自行派位或大抽獎入去都要比$3800/月.

"once a St Paulian, forever a St Paulian".

i love this statement.

Vincentma,

現在每個人都放眼神州,難得他有興趣回北京短住,深信對他的普通話、瞭解內地文化甚至於將來回內地讀書或公幹亦有所幫肋。

請問他每次回京通常逗留多久?圍棋是否較在香港學習更為易上手、水準更高呢 ?

liza831,

從學校網頁發覺樂團陣容龐大,可否告知他參與那種樂器 ?

Dear paupauyu,

仔仔的普通話還可以,起碼可以跟同伴玩。他是整個暑假都在北京的,去年以為早兩個星期回來上 St.Paul's 的bridging course,怎知是這 course是安排在八月初的,所以都上唔到。不過,只有八月初的兩個星期,上完之後剩下兩星期才開學,都不知怎安排,所以都是沒有提早回來。

大陸的圍棋水準很高,同齡的都在段級以上 (實際是年紀小的是段級也大不乏人),每次回來都升一至二級,但香港一整年都沒有升級,所以我很樂意他在北京學。
paupauyu 寫道:
Vincentma,

現在每個人都放眼神州,難得他有興趣回北京短住,深信對他的普通話、瞭解內地文化甚至於將來回內地讀書或公幹亦有所幫肋。

請問他每次回京通常逗留多久?圍棋是否較在香港學習更為易上手、水準更高呢 ?

liza831,

請問你覺得仔仔在 St.Paul 上學後,有那方面有明顯不同?

仔仔明顯的是喜歡午飯時間,因為可以自已選擇,小學沒有這個自主權。其他的與小學比較,即明顯多很多功課。經常投訴呀!

請問St.Paul 會考成績如何? 平均有冇0.5個A? 有幾多拔尖? 很多地區名校都起碼有此成績,如沒有此基本成績,是否要交學費唔抵?

Dear vincentma,

1) 經常投訴功課太多 ? 通常有多少樣?大概需時多久完成 ?
2) 出外或在校午膳 ?

3) 其實圍棋級數計算方法在大陸及香港是否一致的 ? 接近暑假完結時,會否去某些學社考試 ?

paupauyu,

仔仔學小提琴.
好奇一問, 你仔仔今年小五定小六?

Dear paupauyu,

平常不太多 (大約個多小時吧),只是假期功課較多,如寒假功課,要兩整天才做完。小朋友就是投訴多,可能仍然沉醉於他的小學生活。

St.Paul 學生是出外午飯的,最初我很擔心,會否吃得不好?會否接觸到一些不良分子等,不過原來是多慮,他適應得很好,還開始懂得比較價錢,要儲錢添!   

大陸的圍棋級數計算方法跟香港不一樣,因為仔仔在香港每星期都學圍棋,北京回來後導師會考他的級數。另外每年都有圍棋比賽可衡量考生的級別。
paupauyu 寫道:

1) 經常投訴功課太多 ? 通常有多少樣?大概需時多久完成 ?
2) 出外或在校午膳 ?

3) 其實圍棋級數計算方法在大陸及香港是否一致的 ? 接近暑假完結時,會否去某些學社考試 ?

vincentma,

仔仔最大改變係對學音樂認真咗. 好多事情都可以自已解決, 相對地我知嘅嘢小咗. 唔好嘅就係講嘢俗咗, 唔多唔少係全男班關係.

KITTY.WONG

會考成績我唔係好清楚, 官方校刊冇提及, 至於尖子, 05/06年有兩個, 1個係以會考8A入港大讀医, 一個入港大讀法律

至於話學費抵唔扺, 似乎唔係同成績掛鈎. 如果係, 我比多多都願. 學校比到嘅係優質教育及良好設施配套, 令學生可以愉快學習及成長, 攞唔攞到A都係要睇學生本身夠唔夠努力,   

家長考慮學校時,最基本是校風如何,甚至乎到心儀學校觀見學生放校的情景和詢問現場家長意見。

【良好的校風 和 學習的氣氛】 足以令小朋友有良好的品格和卓越的成績。

有誰不喜歡子女有良好的品格呢 ?

1) 請問你囝囝在那間院社學圍棋 ?

2) 學校附近是否有很多快餐店 ? 帶午飯回校的同學多嗎 ?

‹ 上一主題|下一主題