用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有冇媽咪番過蒙 特 梭 利 教 學 法架班???? ...
go

有冇媽咪番過蒙 特 梭 利 教 學 法架班???? [複製鏈接]

有冇媽咪番過蒙 特 梭 利 教 學 法架班????

自問真係唔識教仔, 見阿仔一日一日長大, 成日好擔心同佢溝通問題和如何教導佢, 見以下兩間學校都有開辦蒙特梭利架班, 想問大家有冇番過, 邊班會好d????

蒙特梭利家長教育班
蒙 特 梭 利 教 學 法  (SCPS of CUHK 課 程 編 號 : 071-700234-01 )

麻煩大家比d意見呀, thank you thank you   

Re: 有冇媽咪番過蒙 特 梭 利 教 學 法架班????

原來大家都係buy 哩個教學法, 我地可以得閒研究下. 我打算報兒童無限個course <<click here>>, 人數少同埋佢地個內容啱我需要.
如果有興趣約埋一齊上堂.

I also consider to take, but I choose the whole day course.

甲由仔 寫道:
原來大家都係buy 哩個教學法, 我地可以得閒研究下. 我打算報兒童無限個course <<click here>>, 人數少同埋佢地個內容啱我需要.

大人

原來你都有興趣呢個course呀 , 好呀, 一齊番呀, 我其實都覺得兒童無限個個人數小d, 可以發問多d and 人小大家可以一齊交流下, 但我又怕會講解唔好, 所以上來問下人地意見law. 係呢, 你會番邊日呀????

其實我唔係太清楚呢個教學法, 我only睇左佢本捕捉兒童敏感期, 所以想番下學更了解多d.

到時我地返完, 一齊攪下蒙特梭利playgourp呀  

LittlePigmom 寫道:
I also consider to take, but I choose the whole day course.

[quote]
甲由仔 寫道:
[/quote]

hihiLittlePigmom

大家一齊番完交流下呀

我上過兒童無限個家長教育班,覺得都幾好,對於自己o係屋企實行蒙特梭利教學法好有幫助,大家不妨考慮下

Is the course fee for 兒童無限個家長教育班 about $1000? Look like quite expensive. Worth to go?

兒童無限 13/2 堅道間學校有個talk, 8:00pm 我會去, 睇下佢地d 課程內容.

100% Agreed and highly recommended to join the course.
cm93002 寫道:
我上過兒童無限個家長教育班,覺得都幾好,對於自己o係屋企實行蒙特梭利教學法好有幫助,大家不妨考慮下

今日個talk唔錯, 間學校比到我有好正面既平價, 我已即時報左佢地3月課程, 唔知有無媽咪都想參加, 可以一齊上堂.    

What March class u've joint?
甲由仔 寫道:
今日個talk唔錯, 間學校比到我有好正面既平價, 我已即時報左佢地3月課程, 唔知有無媽咪都想參加, 可以一齊上堂.    

我報左 12/3 full day, 因為我住hks, 同埋佢話一日聽哂係最好. 你打算報邊日?

Hello 甲由仔

得知你曾聽兒童無限的講座
請問..
你覺得這個蒙特梭利教學法班是否只適合1 1/2 以下的BB
我BB快21個月
現在我開始多點時間伴著他
對他想做一點有理念有系統性的教育
其實自己又好奇
請不要見怪我的多問
謝謝
:-) 我愛這個家

當然無問題, 我聽佢地話有d好大個先開始(6歲up), 不過可能已經錯過一d敏感期, 但都可以做到. 你會唔會讀佢地個course, 定還樹自學, 我都係剛起步, 大家加油呀!

多謝分享 甲由仔

我想讀這個coures 剛剛都收到他們的email
我之前睇完一本有關蒙特梳利教學的書
好吸引
以一個新手媽媽來講
真係自己都想學多D野
因為育兒這學問
都幾艱辛但又非常有趣

我想報12/3 全日課程 雖然$都...幾貴
自學都有想過...用多一星期去睇多一些書再作決定
希望大家繼續分享   
:-) 我愛這個家

值得考慮 (雖然真係貴左d)  

I have also join the course on Mar 12, maybe will meet some of you mum there

cm93002 寫道:

hi cm93002,

my baby is only 2 months old. is it too early for me to join the course? what age gp does the course intended for?

:)

bakusensei ,
我覺得早d去上仲好,你可以早d學識點樣set up個環境比bb,同埋及早了解多d呢套教學法o既concept,所以絕對唔會太早

cm93002 寫道:
bakusensei ,
我覺得早d去上仲好,你可以早d學識點樣set up個環境比bb,同埋及早了解多d呢套教學法o既concept,所以絕對唔會太早

thanks a lot for your advice :)
‹ 上一主題|下一主題