用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唔知點算
go

唔知點算 [複製鏈接]

唔知點算

亞仔屬Band 1 中, 一切文件都整好哂, 只係等學校最後考試成績表. 預備遞表, 點知尋日收到成績表, 操行得B-, 所揀兩間學校最低要求操行都要B級以上, 而家唔知點算, 就算學校肯收都無得見. 求學校又唔可以改. 又無時間去再揀第二間, 教統局張表都填好, 有冇家長可以俾意見.

Re: 唔知點算

係唔係2次conduct都係咁?5下係點?想報2間咩中學先?自己又係咩小學?如要報傳統學校,要想清楚conduct都好重要,而且今年又多人爭,

自己學校都係區內名校, 求校長可唔可以通容

我曾經懷疑過佢係咪資優兒童, 唔係點解咁難教 ?
真係軟硬兼施都唔得, 佢自己有自己主意. 就算聽你講, 定一陣, 轉頭又唔記得. 連先生都係咁講, 不過唔明佢又無俾學校記過, 缺點都無. 而且一直都讀精英班, 我唔明今次校長點解執得咁正.

照遞囉!佢係B-,又唔係C,所以冇問題!
NANCY88

照交,除非學校不肯收表。

但係兩間學校都寫明收生最低限度都要操行B或以上. 我擔心就算佢收

既然不是A,B同B-又有何分別?不用灰心。

cman_li 寫道:
既然不是A,B同B-又有何分別?不用灰心。

多謝 ! 其實我都知唯一辨法都係照交, 只不過我想人SUPPORT

不用自責,專心點齊所需文件,盡快到學校交表,好過估估下。

最好打電話問吓間中學收生嘅程序,睇吓學校會否漏些少口風,才作打算。

My son got a "勤

我就話勉強冇幸福, 收咗表連面試機會都冇, 盞浪費, 不如馬上收拾心情另選學校,除非小朋友好頂尖啦
我小朋友上學期開學冇耐都有一排成日上課乱講嘢, 好在班主任好,即時同我一起雙管齊下,佢先收歛,我幾驚佢操行呀,好在有B+
你而家唯有睇下怎樣補救啦

Sania 寫道:
亞仔屬Band 1 中, 一切文件都整好哂, 只係等學校最後考試成績表. 預備遞表, 點知尋日收到成績表, 操行得B-, 所揀兩間學校最低要求操行都要B級以上, 而家唔知點算, 就算學校肯收都無得見. 求學校又唔可以改. 又無時間去再揀第二間, 教統局張表都填好, 有冇家長可以俾意見.

不要慌, 不要怕. 不要降低選校要求, 照交表而. 因還有大抽獎, 是不看操行的. 只要成績好, 一樣有機會.
仔仔學兄果年操行c, 成績一流. 自行不收, 抽獎一樣入.(他是資優+多動兒童).

收表冇用架...好多中學都講明:“操行每期均須獲B或以上等級,才有機會被錄取”...所以己睇下屬於咩區...傳統名校區大可唔降低要求等派位!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

如果有做過義工(賣旗,探訪,童軍,班長等等), 不妨在portfolio落墨多些, 並找人寫reference letter, 以淡化操行分.   

如果冇做過, 來季一定要搵些參與下.   

櫺囹桼 寫道:
收表冇用架...好多中學都講明:“操行每期均須獲B或以上等級,才有機會被錄取”...所以己睇下屬於咩區...傳統名校區大可唔降低要求等派位!

那些是傳統名校區,請指教。

我都想知 !
cman_li 寫道:
[quote]
櫺囹桼 寫道:

那些是傳統名校區,請指教。[/quote]

Sania

當然要試下啦, B與B-其實差不多, 學校可能收的.
‹ 上一主題|下一主題