用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城區, 可唔可以比D意見 !!
go

九龍城區, 可唔可以比D意見 !! [複製鏈接]

九龍城區, 可唔可以比D意見 !!

今日派左成績表, 阿女成績響BAND 2 中至頭中間   , 想問下以下幾間如何選擇 ??

1) 丘佐榮 (心儀,個女小學在紅磡)
2) 五旬節林漢光 (因住沙田)
3) 聖家 (班主任話已降BAND 2但係仲係英中)

班主任提議1,2選一間,另外一間選聖家或培道或BAND2學校, 想請問聖家是已降了 ?? THANKS A LOT !!

Re: 九龍城區, 可唔可以比D意見 !!

如家住沙田,林漢光可以一試, 九龍城網跨有機會,去年我個小朋友個同學都是band2頭,入咗

聖家不用想, 好少位給大抽獎, 因有兩間聯繫小學, band1 生好多都入不到. (班主任話已降BAND 2但係仲係英中)聽她講就"死"了

THANKS CindyQQ & 3kidsma

3kidsma,
初時我聽到都(惡)然, 已經再三問佢, 佢話可以試下   , 所以第一時間問下你地媽咪    

BB200200 寫道:
THANKS CindyQQ & 3kidsma

3kidsma,
初時我聽到都(惡)然, 已經再三問佢, 佢話可以試下   , 所以第一時間問下你地媽咪    

如果真係band2, 好多選真光 或培道

如果你阿女要入你講既3間中學, 係band 2生既機會非常細, 除非博下統一派位, 呢3間中學基本全收band 1生.

聖家未有可能跌到band 2中學, 最多都係band 1尾既英文中學.

如你囡囡係band 2, 你應該揀培道會入到機會大好多, 聖家你係自行都唔駛諗, 而且聖家本身有小學, 要收外來生既機會都細左.
今日派左成績表, 阿女成績響BAND 2 中至頭中間   , 想問下以下幾間如何選擇 ??

1) 丘佐榮 (心儀,個女小學在紅磡)
2) 五旬節林漢光 (因住沙田)
3) 聖家 (班主任話已降BAND 2但係仲係英中)

班主任提議1,2選一間,另外一間選聖家或培道或BAND2學校, 想請問聖家是已降了 ?? THANKS A LOT !!

[quote]
rclamlam 寫道:
如果你阿女要入你講既3間中學, 係band 2生既機會非常細, 除非博下統一派位, 呢3間中學基本全收band 1生.

聖家未有可能跌到band 2中學, 最多都係band 1尾既英文中學.

如你囡囡係band 2, 你應該揀培道會入到機會大好多, 聖家你係自行都唔駛諗, 而且聖家本身有小學, 要收外來生既機會都細左.
[quote]

全部岩聽   

rclamlam,

其實我都知個女響BAND2游緊, 但係我想博下丘佐榮同林漢光, 我知甘樣機會好細。
因為個女響呢2,3年有些獎狀及証書(游水/跳水/跑步/賣旗大約20張左右),  而家佢英文A, 唔知會唔會有得面試    

3KID,

多謝你支持   

bb200200,

你唔好怪我咁講, 老實, 你個女成績都係一般, 而運動方面拎過咩獎項呀? 寄望只係有得面試, 不如搵間適合你個女既學校讀仲好, 我有朋友個女今年係培道讀中一, 佢讀得好開心, 而且培道會考出來唔差架, 好多都入到大學, 你可以去看下先, 唔好浪廢左個機會.

rclamlam,

其實我都知個女響BAND2游緊, 但係我想博下丘佐榮同林漢光, 我知甘樣機會好細。
因為個女響呢2,3年有些獎狀及証書(游水/跳水/跑步/賣旗大約20張左右),  而家佢英文A, 唔知會唔會有得面試    

抽獎首志願跨區沙田林漢光博下了, 或有機.

有些獎狀及証書(游水/跳水/跑步).....若是大賽, 自選就試下了, 一般賽事就不要想了.

努力了+盡力了
‹ 上一主題|下一主題