用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 林護與上智
樓主: alady
go

林護與上智 [複製鏈接]

Re: 林護與上智

mimi88 寫道:
[quote]
豆豆小子 寫道:
[quote]
raulsing 寫道:
Hi alady,
我都考慮林護,不過我果個係仔.現在就在林護/銘賢抉擇,放那間在第一?有無家長比下意見!
Thanks....

林護是一間好學校,但詳細情形不清楚。

我同學的孩子在銘賢讀,她表示銘賢與一般名校比較,名氣當然不及,校舍亦不大,但校風良好,老師亦不錯,校規是否嚴則見仁見智。      [/quote]

我覺得銘賢很不錯, 我個仔而家在銘賢附近的中學讀緊中一, 佢個補習先生就係銘賢讀(佢自己而家讀緊中七), 我覺得佢真係好純品, 成績都ok, 雖然佢的會考成績得廿幾分, 佢話都係剛剛好夠分原校升讀咋, 記得佢同我講過話佢哋學校要會考成績22分?23分?先至可以原校升讀, 所以我個人覺得鉻賢都幾ok呀 , 起碼校風真係良好咁就唔怕小朋友學壞, 總好一d所謂的名校無論家長定同學之間都勾心鬥角到飛起喎 [/quote]

mimi88,

完全贊成你的講法. :      

wwy_Lau,

你女兒當時是否第一志願,or 自行亦是上智,聽講 SFA 叩門成數很大,你有沒有想過去其他名校? 現在學校生活如何? Can you sharing?
wwy_lau 寫道:
SFA 本來唔止13個入HTC, 但放榜後叻果d再轉考其他名校。

Ling123:

當時上智是第一志願, 自行亦是第一志願。以她的成績, 我有信心可以入上智, 有想過放榜後去考其他更好的名校, 但小女不願意因有很多同學都入上智。
DavidMum 該用戶已被刪除

DavidMum 寫道:
[quote]

我睇到不少有關林護的報導,作為現中一生的家長,我將這幾個月對林護的認識告訴大家。
林護5班Form 1 有1班英文比較好(女生較多),1班數學比較好(男生較多),主要是因材施教,那裡有學生會被放棄。
梁校長是一個能幹、有教學理念的領導者,我接觸的老師都很關心學生,而在短短幾個月上學的日子,我兒子尤如在一個大家庭學習,每天開開心心上學。
同學主要是在附近居住,很樸素的一群,學校非常鼓勵閱讀,亦要學生揀一樣樂器練習。
對,學校很注重英文,如果程度不高,你要花很多時間去追,學校亦有暑期班給準Form 1仔熱身,但最得益當然是學生本身。
Form 1課外活動選擇不多,Form 2 興趣班才全面開放,每一位Form1生都有一位高年級的學長做Big Brother / Big Sister。

請問你的兒子是否讀精英班?
‹ 上一主題|下一主題