用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲小朋友自己撘校車...???
go

2歲小朋友自己撘校車...??? [複製鏈接]

2歲小朋友自己撘校車...???

請問各位家長:

2歲小朋友自己撘校車,問題大嗎?
啱啱返學,响校車大喊點算?? :cry:  :cry:
[center]Larry's birthday ticker[/center]

Re: 2歲小朋友自己撘校車...???

我個仔2歲3個月開始自己坐校車, 車程大約15分鐘
開頭開喊架, 喊左幾日又冇咩野

最有印象就係一個喊, 幾個都喊, 不過好快冇事, 唔駛擔心

bby :
會唔喊到响架車度週圍走呀?咁有冇用安全帶呀?

咁你當時見到仔仔喊,有無d心痛既感覺呀?
[center]Larry's birthday ticker[/center]

我諗逐個拖就唔會勒,落車時果2級扶吓啦!跟住就好似趕鴨仔咁一個跟一個返入學校囉!!

我個囡都係兩歲坐校車,曾經有一個媽咪同個仔一齊坐校車時,就見到有一個小朋友落車時跌倒,但褓姆都好似唔理得咁多咁 ,另外,我個囡係架校車度係最細那一個,有時佢會同我講有一個姐姐打她的面,唔係講完就算,係每一日都有提,所以我都信佢,其實咁細個坐校車,都真係唔係咁安全,但我又會好睇個媬姆細唔細心,好似我個囡回程時,每次我都見到佢坐前排,有個職員伴著她,我就好放心

校車有無安全帶呢? 咁細個驚"殺"車跌親   

我個仔都係2歲自己撘校車返學。我覺得無問題﹐我仔仔初初返時送上校車時都喊﹐但架車開咗無耐佢就收聲架啦。返咗兩個星期左右就無喊啦﹐而家佢都唔知幾鍾意架校車。
撘校車都幾好架﹐因為separation既時間快﹐唔似得係學校咁你會唔捨得走﹐咁bb就會喊耐d。
另外﹐校車上有保母跟車安撫小朋友﹐亦有安全帶﹐我都好放心。

hellojoyce 寫道:
bby :
會唔喊到响架車度週圍走呀?咁有冇用安全帶呀?

咁你當時見到仔仔喊,有無d心痛既感覺呀?

有安全帶(不過唔知你個架有冇, 你要問清楚校車叔叔先)

有呀, 好心痛, 仲試過轉頭返左學校裝佢TIM, 不過見佢返到學又冇咩野係度玩緊      

大家好!我個女今年剛剛返2歲班,初頭幾個月係我和工人輪流接女返學及放學, 我個女就成日話要搭校車,但因太小我們不放心, 最後我和老公决定於12月先比佢淨搭放學,點知搭咗一日當晚半夜4時喊到6時,仲發惡夢叫"我要媽媽", 我聽到好心痛, 唯有同主任講我想陪搭校車幾日, 点知上到校車先知無安全帶, 又再同主任講, 最尾主任話架車係暑假新買未趕到新學期安裝安全帶, 佢話聖誔假才有時間装安全帶, 我唯有在聖誔假期前(mon-thu)日日陪女搭校車放學, 皆因(fri)有大個小朋友上課外活动先至可以搭另外一架有安全帶校車. 認真煩!

我就覺得2歲小朋友自己撘校車唔係太好.
1)如果校車沒有安全帶, 當然危險, 一個急停,轉彎都可能跌親.
2) 如果有安全帶, 是要小朋友自己帶, 或是嬸嬸幫呢?其實有可能有安全帶, 但并沒有為小朋友帶上.
3)最重要是2歲小朋友表達能力有限, 若然在校車上給其他小朋友欺負, 我們也不知道. 即使在車上跌了一跤, 小朋友也不懂說, 若沒有表面傷痕, 我想校車司機嬸嬸也不會向家長說吧!

我仔仔都係自己搭校車返學, so far無問題, 佢仲好鍾意同其他小朋友傾計tim!
其實最重要係睇下校車既support係點, 我報校車之前都make sure佢係有三點式安全帶, 有跟車姐姐, 人數不會太多......八月中開學時我有陪仔仔坐左半個月校車, 之後先俾佢自己坐....我亦不時回校看看仔仔到達學校既情況, 見到校工會遂個小朋友抱回校園內, 跟住手拖手行入課室, 好可愛!
至於sks提出幾點, 亦是我關注既....我仔仔校車姐姐會在小朋友上車後親自幫他們帶上安全帶, 待每個小朋友坐定時才開車....同埋我陪坐校車時及送仔仔上校車時, 都觀察到各位小朋友是定定的坐在位上, 亦令我放心, 因為朋輩影響好重要....
其實如果校車既安排係好既, 兩歲小朋友坐校車回校是沒有問題的....我覺得比逼地鐵巴士更舒適安全.....
兩兄弟相親相愛, 一家四口樂融融! :)

Momotat,

just to 888, which school is your son going to?

Thanks

Momotat 寫道:
我仔仔都係自己搭校車返學, so far無問題, 佢仲好鍾意同其他小朋友傾計tim!
其實最重要係睇下校車既support係點, 我報校車之前都make sure佢係有三點式安全帶, 有跟車姐姐, 人數不會太多......八月中開學時我有陪仔仔坐左半個月校車, 之後先俾佢自己坐....我亦不時回校看看仔仔到達學校既情況, 見到校工會遂個小朋友抱回校園內, 跟住手拖手行入課室, 好可愛!
至於sks提出幾點, 亦是我關注既....我仔仔校車姐姐會在小朋友上車後親自幫他們帶上安全帶, 待每個小朋友坐定時才開車....同埋我陪坐校車時及送仔仔上校車時, 都觀察到各位小朋友是定定的坐在位上, 亦令我放心, 因為朋輩影響好重要....
其實如果校車既安排係好既, 兩歲小朋友坐校車回校是沒有問題的....我覺得比逼地鐵巴士更舒適安全.....

danduscc 寫道:
Momotat,

just to 888, which school is your son going to?

Thanks

danduscc,
耀中
兩兄弟相親相愛, 一家四口樂融融! :)
‹ 上一主題|下一主題