用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問你們孩子的學校"視藝"分數會否計在成績平均分上? ...
go

請問你們孩子的學校"視藝"分數會否計在成績平均分上? [複製鏈接]

請問你們孩子的學校"視藝"分數會否計在成績平均分上?

純粹想知道是否大部分學校都計算視藝在內?你們覺得這樣好嗎?thanks
音樂呢?
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

Re: 請問你們孩子的學校"視藝"分數會否計在成績平均分上?

好似分開計,真係要車下先。

王國長老

Re: 請問你們孩子的學校"視藝"分數會否計在成績平均分上?

我仔學校有計架,音樂同視藝都計,
各佔平均分內100 分架。
我仔音樂好D,但視藝真係慘不忍睹!
但我覺得OK 既,小朋友都有唔同既天分,
讀書唔太好成績既,但可能美術天分好高呢?
當佢見到自己呢科高分,咁會有自信D 呢?!
我仔學校都有家長唔鐘意計呢 2 科,
只因唔到佢地控制亦無得比佢地溫,
咁拉低左平均分佢地覺得唔抵囉,
但我覺得學習係要All round 既,我覺無問題。

我仔學校呢2科有考試, 不過就無計入平均分內. 成績表都只係show grading.

麟媽﹕
         謝謝回應呀,原來唔係得我阿仔間校係咁,因為問過一d朋友ge小朋友的學校都唔計在內,我以為阿仔間學校特別d..

我阿仔都係音樂無問題,視藝就 : ,本來都無乜話好抗拒咁計分,但阿仔那一班的同學比他大一年的為數不少,阿仔又係細仔,加埋佢本身視藝都唔係話好好...佢用剪刀ge能力一定不及大他一年的孩子,所以需要以其他科來幫視藝拉分,覺得會有點吃力。

不過而加小一對分數都無所謂,希望阿仔大多兩三年,可以追得上d哥哥姐姐喇﹗
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

hermapapa...
      又好耐無見,阿仔升小一適應吧?多功課嗎?開心嗎 ?
hermanpapa 寫道:

王國長老

睡覺,

我亞仔都係細仔,唔通真係爭D?!
佢畫公仔真係呢…..      
呢樣真係講天分,佢遺傳唔到我囉,呵呵~~
我會考攞個A 架!但亞仔畫條線都唔直。  

小師妹,分數不能反映小孩的天份,只要妳知自己孩子長短,再作培養則可,前陣子我也給分數蓋眼,令小孩難受,猛然驚醒下,這不是違背我的快樂學習理念,只要他盡力--0分也無所謂。
睡覺 寫道:
麟媽﹕
         謝謝回應呀,原來唔係得我阿仔間校係咁,因為問過一d朋友ge小朋友的學校都唔計在內,我以為阿仔間學校特別d..

我阿仔都係音樂無問題,視藝就 : ,本來都無乜話好抗拒咁計分,但阿仔那一班的同學比他大一年的為數不少,阿仔又係細仔,加埋佢本身視藝都唔係話好好...佢用剪刀ge能力一定不及大他一年的孩子,所以需要以其他科來幫視藝拉分,覺得會有點吃力。

不過而加小一對分數都無所謂,希望阿仔大多兩三年,可以追得上d哥哥姐姐喇﹗

麟媽媽 寫道:

Yes, the same

冬日勳章 醒目開學勳章

睡覺 寫道:
純粹想知道是否大部分學校都計算視藝在內?你們覺得這樣好嗎?thanks
音樂呢?

淨係得ABCD   

王國長老

我地反而電腦同埋普通話唔計落平均分,
但考試一樣要考paper 架,
但成績表上只係比Grade 囉。

agoodfox 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:

Yes, the same[/quote]

所以囝囝的平均分多數會被拉低,名次亦會有影響。     (普通話都係咁計)

開心到c。做功課要捉,一日4-5份功課,返學去玩咁!測驗都合格。操行good喎,咁百厭仲good。   
睡覺 寫道:
hermapapa...
      又好耐無見,阿仔升小一適應吧?多功課嗎?開心嗎 ?[quote]
hermanpapa 寫道:
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題