用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有野唔明, 小學概覽寫共160學位, 今日結果收了120人 ...
go

有野唔明, 小學概覽寫共160學位, 今日結果收了120人 [複製鏈接]

有野唔明, 小學概覽寫共160學位, 今日結果收了120人

我心中理想學校, 在小學概覽指07年收四班小一, 合共160人。咁今日結果出左, 已收左120人。

個遊戲規則話自行收生比率佔50%學位 (但必收生不受限制)。

咁....50%即係80人啦, 現在收多了40人......係咪表示已收的120人全部都是必收生呢(即係有哥哥姐姐正就讀)?

謝謝解答

王國長老

Re: 有野唔明, 小學概覽寫共160學位, 今日結果收了120人

係首輪中某比率係預留學位比必收生,
如果必收生人數超過了呢個比率,
超出既學額將會在第二輪既位度抽出黎,
而唔會係首輪25分或以下既比率中抽取,
如果多收40人,好可能預留必收生位已用盡,
而必收生遠超出40位,咁40個大抽獎學額比左佢地囉。

Re: 有野唔明, 小學概覽寫共160學位, 今日結果收了120人

概覽的資料好多是學校自己報, 未必完全正確, 加上學校有可能在下年收少一班小一, 即4班不是5班, 有時真的預料不到!

晴B媽,

根據教統局資料, 第一輪收生有30%係比必收生, 20%根分數分配. 如果第一輪收生時必收生人數超過呢30%學位, 係會由大抽獎d位到攞位黎分架.....所以你講呢個case有可能就係咁囉.....會食左好多大抽獎位架, 到時大抽獎就會少左好多位囉!!

根據以上媽咪的資料, 換言之, 以家120人當中:

用分數配到位的是: 120 x 20% = 24人
其餘96人全是必收生。對不對?  

96? 有冇咁多哥哥姐姐就讀緊呀

王國長老

呢個情況係男女校出現多D,
如果係純男校或女校少D,
因為未必益到細佬/妹架嘛。
如果必收生額用唔晒,
係會歸埋餘額比計分既部份,
又唔會將餘額留番比二輪大抽獎架!

王國長老

必收生額 > 160 x 30% = 48人
計分生額 > 160 x 20% = 32人
超出必收生額 > 40人
即是今年必收生人數 = 88人

一級有160人,全校有960人,
當中有10% 有細佬妹一D 都唔出奇架!
10 個人當中只有一個人有細佬妹,多D 都仲得呀!

晴B媽 寫道:

96? 有冇咁多哥哥姐姐就讀緊呀

No.....

你話間學校合共有160個學位, 即第一輪有80個位.

必收生佔30%=48個位. 用分數分配佔20%=32個位. 今日結果出左, 已收左120人。即額外收多左40個必收生囉.......

唔係80人全部都係必收生, 有32個位係用分數分配架~~~

咁即係呢間學校到大抽獎只係剩番40個位??  

王國長老

請問係邊間好野咁搶手?

YuYuMother的計算是對的.

YuYuMother 寫道:
你話間學校合共有160個學位, 即第一輪有80個位.

必收生佔30%=48個位. 用分數分配佔20%=32個位. 今日結果出左, 已收左120人。即額外收多左40個必收生囉.......

唔係80人全部都係必收生, 有32個位係用分數分配架~~~
‹ 上一主題|下一主題