用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band one 頭男仔自行選校有咩提議?
go

Band one 頭男仔自行選校有咩提議? [複製鏈接]

Band one 頭男仔自行選校有咩提議?

囝囝現在小六, 算是Band one 頭, 每次考試都會是全級頭三名, sports都o.k., 田徑,足球及乒乓球都是校隊, 但music就死到庳! 佢間學校係普普通通既街坊小學, 唔知可以簡d乜嘢中學呢? 有人叫我試吓dbs, 但我覺得囝囝未夠班, 同埋我哋家景不太富裕, 實在供不起其學費及宿費, 有咩中學係重視sports又校風淳樸呢?請比意見!     
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

Re: Band one 頭男仔自行選校有咩提議?

yygoodo 寫道:
囝囝現在小六, 算是Band one 頭, 每次考試都會是全級頭三名, sports都o.k., 田徑,足球及乒乓球都是校隊, 但music就死到庳! 佢間學校係普普通通既街坊小學, 唔知可以簡d乜嘢中學呢? 有人叫我試吓dbs, 但我覺得囝囝未夠班, 同埋我哋家景不太富裕, 實在供不起其學費及宿費, 有咩中學係重視sports又校風淳樸呢?請比意見!     

喇沙岩晒~ 田徑, 足球, 乒乓波都係ls強項
其他重視sports又校風淳樸, 乒乓球可以揀英華,皇仁,  足球可以st jo, 港華, 九華,  田徑就長天, 張振興, 不過呢兩間可能唔多岩你
但係你仔仔有冇係學界或者其他比賽拎過獎? 如果有, 應該任何一間都好易入到

同埋, 體育勁, 音樂一d都唔識都唔會有影響

yygoodo,

你囝囝係邊區讀小學呀? 要考名校都要看本身除左成績之外係邊間小學都有關係架.

我係KOWLOON SIDE家,所以香港島那邊我唔考慮啦,好多謝你哋既意見, 但是....
英華 - 今年有一條龙,機會may be微d喎!
華仁 - 囝囝好似唔夠班喎, 好似話要名校(小學)先有機!
LS - 中四會縮班,會CUT好多人家喎,唔知今年重係咪咁呢?而且,佢都係有一條龙,機會又係微囉!
長天 - 好像不錯, 我也打算放在2ND CHOICE.

1ST CHOICE就未知點好!

請問有冇葵涌區李兆基的資料?好像也很重視SPORTS.但它有個泳池,而囝囝就游水唔店,唔知間學校重唔重視游水家呢?

yygoodo

我已經答左你啦, 你看番post.

yygoodo 寫道:
我係KOWLOON SIDE家,所以香港島那邊我唔考慮啦,好多謝你哋既意見, 但是....
英華 - 今年有一條龙,機會may be微d喎!
華仁 - 囝囝好似唔夠班喎, 好似話要名校(小學)先有機!
LS - 中四會縮班,會CUT好多人家喎,唔知今年重係咪咁呢?而且,佢都係有一條龙,機會又係微囉!
長天 - 好像不錯, 我也打算放在2ND CHOICE.

1ST CHOICE就未知點好!

請問有冇葵涌區李兆基的資料?好像也很重視SPORTS.但它有個泳池,而囝囝就游水唔店,唔知間學校重唔重視游水家呢?

除左你話英華一條龍果度
我其他都唔算好同意, 九華近幾年收生已經冇咁好, 而且用體育入相比其他名校, 算易
小學出唔出名其實唔重要, 最緊要係個學生勁, 同埋九華體育真係唔多得
同埋, 喇沙我冇聽過縮班, 中一至五應該都係280人左右, 係會分精英班姐, 而且佢都唔係一條龍=.=

英華 - 今年有一條龙,機會may be微d喎!=no good school band 1/2
華仁 - 囝囝好似唔夠班喎, 好似話要名校(小學)先有機!= yes
LS - 中四會縮班,會CUT好多人家喎,唔知今年重係咪咁呢?而且,佢都係有一條龙,機會又係微囉!= yes
長天 - 好像不錯, 我也打算放在2ND CHOICE.= no good school band 1/2

rclamlam 寫道:
yygoodo

我已經答左你啦, 你看番post.

Dear rclamlam,

THANK YOU!!!!

Sarah20023005 寫道:
英華 - 今年有一條龙,機會may be微d喎!=no good school band 1/2
華仁 - 囝囝好似唔夠班喎, 好似話要名校(小學)先有機!= yes
LS - 中四會縮班,會CUT好多人家喎,唔知今年重係咪咁呢?而且,佢都係有一條龙,機會又係微囉!= yes
長天 - 好像不錯, 我也打算放在2ND CHOICE.= no good school band 1/2

你冇野呀=.= 英華band1/2
九華咪band2
同埋, 喇沙幾時一條龍呀??

英華=band 1/2咩?仲諗住自行1st choice添,佢下年一條龍都驚俾英小拉低,你哋知啦要收翻小學成85%,好唔好都要收。
九華咁唔掂=band 2??諗住自行2nd choice??學校老師都好推舉?都好出名?點解跌咗banding?唉!喇沙又唔夠班,都唔知點算好,邊個好心幫吓我。

[/quote]
你冇野呀=.= 英華band1/2
九華咪band2
同埋, 喇沙幾時一條龍呀??[/quote]     

=.=我係話英華唔係band1/2
你好似理解錯左少少

簡單d講, 姐係英華, 九華都係band1

Hi yygoodo,

你個仔咁勁, 文又得,武又得?

唔洗煩選校啦!  不如煩吓佢會唔會拍拖好過啦!
都係簡男校好d啦!      
:-D ;-) 8-) :-? :weapon: :weapon: :weapon: :party: :party: :party:

Hi yygoodo,

How is your idea now?
:-D ;-) 8-) :-? :weapon: :weapon: :weapon: :party: :party: :party:

你曾經在''小學雜談''那裡說 :

''長沙灣天主教英文中學 25人廣東話式英語教學 雞''

你現在又話放在2ND CHOICE?

你是否想誤導家長唔選英華、華仁和LS。[quote]
Sarah20023005 寫道:
英華 - 今年有一條

[size=x-large]你冇野呀                                 
‹ 上一主題|下一主題