用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
樓主: queensroad
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

Re: 今日又一村面試.....

*vienna*:

我都想問下禮賢如何?你自己覺得又一村點?因他的視學報告好似不大好?

loveagain, suetfong
我問左我個friend啦,佢話禮賢十分注重品德教育,小朋友返左學乖了很多,老師也唔錯,很留意小朋友,但就話程度可能比又一村淺,英文堂一星期有2堂,學校要家長自備每日茶點,
但有小學(深水埗網)!
報告完畢!

我自己對又一村感覺~~
雖然視學報告裏有些提及不足之處,我認為大部份的學校都未必有十全十美,(創價的視學報告我認為係最好)相信學校會努力改善。
整體上報告都寫得很正面,從交表至面試,我就親身感受到,學校地方很大、空氣清新,小朋友會健康d,最滿意都是老師,和藹可親、重視每位面試家長,教學資源充足學校有圖書館、種植場、舞蹈室,課室裏有很多好玩的玩具和教材。又會到又一村俱樂部游水和玩波波池,相信小朋友在這裡讀書,身心愉快。

所以最緊要你想要d咩?若你注重學術成績,要短時間獲得收成既,根德園、st.cat、迦南會適合你多d!它們升小一會跟得無咁辛苦。
如果你問我,我就唔會摧谷小朋友,只要循序漸進,在身旁鼓勵佢,當升到小學時,只要他仍然喜歡返學,好學不倦,做功課自動自覺,相信好快追得上,讀書要講求興趣和主動,上到中學課程,迫巳經係無用架!可見很多中學生逃學、撩事鬥非!
做家長的,除了注重學業,更要注重良好品格,教他們正確的人生觀,今日頭版有個科大生,面對挫折就走去跳樓死,太自私了,有無諗過佢父母係幾傷心!     

我仍喜歡創價和培正,即管去面試,再作比較!
suetfong 寫道:
*vienna*:

我都想問下禮賢如何?你自己覺得又一村點?因他的視學報告好似不大好?

vienna
我也會去創價面試,如果它又收你小朋友,你會揀邊間?

今日(10nov)提早交留位費--k1(am),見到校務處貼住2006年小學派位情況,不過只有百份比.無實際數量. 好似華英最多,其次瑪利洛修院.而我留心"油天"都好多,如有錯誤,請修正.謝謝

I remember there is only 15 seats for whole-day class! So far half of the whole-day are here! Yeah

K1(上午)
loveagain

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
3) Peggyyau (女)
4) littledada (仔)
5)ILoveyou520(仔)
6)vienna(仔)
7) Joshua_BB(仔)

k2(上午)
queensroad

派位都唔錯!
612 寫道:
今日(10nov)提早交留位費--k1(am),見到校務處貼住2006年小學派位情況,不過只有百份比.無實際數量. 好似華英最多,其次瑪利洛修院.而我留心"油天"都好多,如有錯誤,請修正.謝謝

BeJaiJai ,612
又一村是你們first choice?仲有冇考其它?
講下為何選又一村呢?

好似男仔多d,d女孩子一定好受歡迎!   
BeJaiJai 寫道:
I remember there is only 15 seats for whole-day class! So far half of the whole-day are here! Yeah

K1(上午)
loveagain

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)

k2(上午)
queensroad

*vienna*︰

你的報告很詳細,thanks!點解又一村好似無咁出名,其實他都好耐歷史啦。我有d朋友都無聽過。

Hi hi
又一村是我的first/second choice!
Another top choice is 劍鳴!! (明曰去in)!
Like 又一村 reasons:
1. 環境好
2. 學育理念positive (unlike KV & St. Cat.)
3. 有得上網見小朋友上課

BeJaiJai
祝你面試成功,in完記得返上來講下劍鳴vs又一村!

Sure la!

BeJaiJai 寫道:

K1(上午)
loveagain

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)

k2(上午)
queensroad

我都好記得係15個位!

我打去問又一村來年的開班情況,他話有1班全日,3班上午,1班下午,20+人班。

因我覺得老師對小朋友態度及環境好重要。小朋友去到學校唔單只學知識,要學得對人對事的處理,如果好似另一topic 講兩個老師對小朋友,又或者小朋友怕老師不敢發問,那上到小學又如何!我覺得小朋友首要建立主動學習為上策。我以前係基督教知道一樣野--聰明的放羊人係要企係前面教曉羊群,等羊群自動跟箸學習,唔聰明就用木杖係羊群後面又打又罵,好辛苦才到目的地。當然我懶我唔想做後者,況且眼見會考D狀元都唔係用木杖打出黎。而又一村老師對小朋友態度我就好滿意,只要大家留意面試時有小朋友哭,老師反應就知一二。
其實我好彩固面試肯講野,好多老師暗示合格及學校都有回信(絕無誇大,只不過好多面試都好求其,蒙混過關),當然大埔道崇x,就無咗留位費   

K1(上午)
loveagain
612 (女)

K1(下午)
1)RebeccaChan(女)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
6)vienna(仔)

k2(上午)

612︰
你會choice又一村係首選?你點睇此學校?

hi all
我好背呀, 之前一宜冇留意又一村, 成日以為叫得又一村, 一定係好貴果d所謂名校, 昨天偶然入bk有關topic, 先知原來又一村咁好, 雖然我知已經in左一日及收左好多學生, 但我知18/11重有得in, 我都想試下, 立即call學校, 問重有冇得報, 好好人, 佢叫我如這個星期寄到去, 都可以18/11 in, 我今日親身去左報啦   

我選左am班, 但諗諗下其實又想俾仔仔讀全日, 你估重有冇位呢 ? 可唔可以轉架 ?

interview要注意什麼呢 ? 大家可唔可以指教下   

父母一職都係新手,各校有各好壞. 學校不足我可以盡量補救.e.g. 功課不足咪自己加夠. 學校環境不足咪多去公園. 但小朋友失去學習興趣,自問唔知點補
‹ 上一主題|下一主題